Négyből három zenész lelki betegségben szenved egy új kimutatás szerint

2019.05.08. 17:01, Gaines

the-73-percent-report-1-grey.jpg

Az aggasztó arány a digitális terjesztéssel foglalkozó svéd Record Union által végzett közvélemény-kutatás eredményeiből származik, mely szerint a független zenészek közel háromnegyede szenvedett már stressztől, szorongástól vagy depresszióban a zenélés miatt.

Az április 30-án közzétett felmérésben csaknem 1500 független zenészt kérdeztek a mentális egészségmegőrzéssel kapcsolatban. A megkérdezettek 73%-a vallott úgy, hogy a mentális egészségük fordult már rosszabb irányba választott hivatásuk miatt, éa a tünetek közül a szorongást és a depressziót említették a legtöbben. 33% számolt be pánikrohamokról, 57%-uk aggódik a mentális egészsége és jóléte miatt, 41%-uk pedig naponta többször is szorong ilyen okból. A 18 és 25 év közötti zenészek között ennél is súlyosabbnak tűnik a helyzet, a válaszadók 80%-a nyilatkozta, hogy zenei pályafutásuk negatív hatással volt a lelki épségükre.

A MENTÁLIS ZAVAROKTÓL SZENVEDŐ ZENÉSZEK NEHÉZ HELYZETÉRŐL ITT ÍRTUNK

Okok között szerepel a kudarctól való félelem, az anyagi bizonytalanság, a megfelelési vágy, a magány, valamint a teljesítményre vonatkozó nyomás. A negatív tünetekben szenvedőknek csak 39%-a vesz igénybe segítséget valamiféle kezeléssel – ez az arány a 18 és 25 év közötti korcsoportban még kevesebb, 33% –, közülük a legtöbben szakemberhez fordulnak, míg 51%-uk egyedül próbálja enyhíteni a problémákat alkohol (54%), kábítószer (50%) és gyógyszerek (32%) segítségével.

A megkérdezettek közül sokan beszélnek ilyesmiről, túlnyomórészt közeli barátokkal vagy családtagokkal; csak minden harmadik zenész osztja meg gondjait zenekara tagjaival. Mindössze 19%-a véli, hogy a zeneipar „fenntartható, egészséges környezetet” igyekszik teremteni a zenészek számára; az erre a kérdésre nemmel felelő 81% részéről több mint ezer válasz érkezett arra nézvést, hogy milyen módszerekkel lehetne javítani. „A tanulmányunk egyértelművé teszi, hogy változásra van szükség” – nyilatkozta a Record Union vezérigazgatója, Johan Svanberg. – „Ideje előtérbe helyeznünk a művészek mentális egészségét a streamek növelésével és a kereskedelmi sikerekkel szemben. Ideje feleszmélnie a zeneiparnak, és feltennie a kérdést: mekkora a felelősségünk ebben, és hogyan teremthetnénk egészségesebb zenei környezetet?”

MI BOLDOG ZENÉKKEL TUDUNK SZOLGÁLNI LEHANGOLTSÁG ELLEN

A Record Union éppezért vállalta, hogy harmincezer dollárt adományoz zenészeknél előforduló mentális betegségek megelőzése és gyógyítása céljából létrehozott projekteknek. Június másodikáig lehet jelentkezni a the73percent.com oldalon; a beérkező projekteket másnap nyilvánosságra hozzák az oldalon, ahol szavazni lehet a kedvencekre, a legjobb tíz jelentkezőből pedig szakmai bizottság választja majd ki a három nyertest.

https://recorder.blog.hu/2019/05/08/negybol_harom_zenesz_lelki_betegsegben_szenved_egy_uj_kimutatas_szerint
Négyből három zenész lelki betegségben szenved egy új kimutatás szerint
süti beállítások módosítása