Szédítő mennyiségű új zenével gazdagodunk naponta

2019.05.01. 14:13, Gaines

spotifynew_1.jpg

A Music Business Worldwide kimutatása szerint naponta csaknem negyvenezer dalt töltenek fel a Spotify platformjára, ami a duplája az egy éve tapasztalt számoknak.

A streaming szolgáltató tavaly áprilisban erősítette meg azt az akkor – és ugyanúgy most is – megdöbbentőnek ható számadatot, miszerint naponta húszezer új szerzeményt adnak hozzá a katalógusukhoz, azaz évente több mint hétmillió dallal gyarapszik a Spotifyon meghallgatható zenék száma. (És ez csak egy darab streaming platform.) Aki már ettől az egy regisztrálásra/előfizetésre/kattintásra elérhető zenei mennyiségtől szívszélhűdést kapna, az kapaszkodjon meg, egy év leforgása alatt ugyanis eljutottunk oda, hogy immár napi 40 ezerrel több zenéből tudunk válogatni a Spotifyon. Ez ugyebár majdnem tizenötmillió új dalt jelent éves lebontásban; összehasonlítás végett, most körülbelül ötvenmillió dalt ölel fel a komplett választék. A cikk azt is kiszámolta, hogy egy 24 órás periódus alatt felkerült új zenéket egy huzamban úgy 83 nap alatt lehetne végighallgatni,

A SPOTIFY MÉG AZT IS TUDJA, MIT HALLGATSZ JÖVŐ NYÁRON

A szédítő iramú bővülésről a cég alapítója, Daniel Ek tájékoztatta a befektetőket két nappal ezelőtt, hozzátéve, hogy jelen állás szerint 3,9 millió művész és podcastoló képviselteti magát a Spotify könyvtárában, az első negyedévben pedig 20 százalékkal (év/év) nőtt a streamelt művészek száma, és 29 százalékkal nőtt azoké, akiket legalább százezren hallgatnak. Zenészként – főleg független előadóként – riasztó gondolat lehet, hogy ilyen aprócska cseppekként a tengerben hogyan juthatnak el a dalaik a közönséghez. Hallgatóként arra gondolhatunk, hogy szó szerint soha nem fogunk kifogyni a felfedezésre váró új zenékből – már persze ha nem csődöl be a távoli jövőben a Spotify, és tünteti el úgy az adatbázisát, mint nemrég a MySpace, amiről egykor szintén azt hittük, megkerülhetetlen és eltörölhetetlen. És persze sokadjára bele kell törődnünk, hogy a kompletizmusnak befellegzett, és életünk során sokkal több olyan zenéről fogunk lemaradni, amit jó eséllyel imádnánk – ez sem új keletű dolog, mindig is így volt, csak a digitális platformok számadatai még nyomatékosabban az orrunk alá dörgölik. Viszont ha a közös teherviselés jegyében megosztanánk a zenehallgatás felelősségét Magyarország valamennyi lakosa között, akkor naponta csak kb. másfél új számot kellene fejenként meghallgatnunk, és naprakészek lehetnénk a zenében. Ezen érdemes elgondolkodni.

https://recorder.blog.hu/2019/05/01/szedito_mennyisegu_uj_zenevel_gazdagodunk_naponta
Szédítő mennyiségű új zenével gazdagodunk naponta
süti beállítások módosítása