Eminem szlengjét felvették az értelmező szótárba

2019.04.24. 11:00, Gaines

stan.jpg

Az amerikai angol Merriam-Webster szerkesztői Eminem egyik leghíresebb dalának szlengbe átszivárgott, köznyelvesült címe, a „stan” jelentőségét ismerték el hivatalosan.

A „stan” szócikket április 23-án vették fel a szótárba, két definíció szerepel alatta. Főnévként azt jelenti, „szélsőségesen vagy túlzó módon lelkes és hű rajongó”, igeként pedig: „a rajongás szélsőségesen vagy túlzó mértékben történő kifejezése: extrém módon odaadó és lelkes rajongója lenni valakinek vagy valaminek”.

A szó, ami különböző formákban és szókapcsolatokban mémesült a neten („stan a legend”), a rapper 2000-es albumán, a The Marshall Mathers LP-n szereplő Stanből származik, melyben egy Stan nevű, elvakult Eminem-rajongó címez egyre zaklatottabb, fanatikusabb leveleket példaképének, mire azonban Slim Shady végre válaszol neki, már megtörtént a tragédia, Stan öngyilkos lesz, és megöli egyben barátnőjét is.

18+ ÉS AZ MEGVAN, AMIKOR ELTON JOHN PÉNISZGYŰRŰT KAPOTT EMINEMTŐL?

A „stan” nem először kap helyet egy szótárban, az Oxford egynyelvű angol szótárába már 2007-ben bekerült, bár ott még szűkebben értelmezték, csak a hírességek iránt tanúsított túlbuzgó és mániákus rajongásként. A Merriam-Webster több mint 640 szót adott hozzá a gyűjteményéhez, a „stan” mellett helyet kapott a „túlságosan érzékeny” emberekre pejoratív értelemben használt „snowflake” („hópehely”), a „page view” („oldalletöltés”), a „bottle episode” (költségkímélési okokból egy helyszínen játszódó sorozatepizód), és az „EGOT” (Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díj birtokosa, ami ritkaságszámba megy, összesen 15 ember gyűjtötte be mind a négyet, tavaly például John Legend).

Címkék: eminem
https://recorder.blog.hu/2019/04/24/eminem_szlengjet_felvettek_az_ertelmezo_szotarba
Eminem szlengjét felvették az értelmező szótárba
süti beállítások módosítása