Az önpusztítás hatvannyolcféle módja – Albumpremier! The Anahit: Addicted

2019.04.21. 11:00, Gaines

the_anahit-7.jpg

The Anahit, azaz Csányi Rita projektje két éve jelentkezett bemutatkozó lemezével, nem sokkal később, a Kikeltető tehetségkutatón mi is felfigyeltünk rá. Azóta készítettünk vele videós interjút, nálunk volt látható az első klipje, és Beyoncé és Jay-Z közös lemezét is bevizsgálta nekünk. Most megérkezett a második LP, az Addicted, a fajsúlyos témákat boncolgató, izgalmas zenei világú anyag itt hallgatható meg először. Premier!

addicted_cover.jpgA nyolc számos Addicted szövegeiben sötét témák, nehéz problémák dominálnak, modern kori szorongásokat fogalmaznak meg, az elszigetelődést és az azt orvosolni hivatott függőségeket, zeneileg pedig az első lemez elektronikus minimál r&b kereteit olykor dúsabb elektropoppá vagy hiphoppá tágítja. Csányi Rita így mesélt a Recordernek a lemezről: „Az Addicted egy sokkal őszintébb anyag, mint az In The Dark. Különböző típusú függőségekről szól,  mint pl.: emberi kapcsolatok, mérgező párkapcsolatok, félelmek alkohol, éjszakázástól való függés stb. A saját életemet írom le ezekben a dalokban, viszont olyan emberi érzésekről szól, amit a legtöbb ember megtapasztal az élete folyamán legalább egyszer. Ami különlegessé teszi ezt a lemezt, az az, hogy kőkemény csapatmunka áll mögötte, hiszen az elmúlt egy évben szólóprojektből zenekar lett The Anahit. Hatalmas öröm számunkra az, hogy Endrődi Leslie aka MC Khanstent is közreműködött a lemezen. Mindig is szerettem volna egy olyan számot, ahol egy rapperrel kollaborálok.”


The Anahit lemezbemutató koncert, május 3-án, a Dürer Kertben, Facebook-eseményoldal


Hallgassuk is meg egyből The Anahit remek második albumát, majd utána a zenekarvezető-dalszerző-énekes egyenként is kommentálja a dalokat.


Csányi Rita dalkommentárjai:

1. Desolation

Egy olyan dalt szerettem volna intrónak, ami teljesen a capella és valamennyire szakrális hangvételű. A Desolation egy segélykiáltás, és ugyanakkor magába foglalja az egész album mondanivalóját. 


2. Addicted

Úgy gondolom, hogy az Addicted egy picit más, mint amit eddig csináltunk. Ugyanakkor a tartalom továbbra is sötét. Mivel különböző típusú addikciókról szól a lemez, ezért lett ez a címadó dal.


3. Hunger feat. MC Khanstent

Rendkívül izgalmas volt a Hunger-en dolgozni. Először készült olyan The Anahit szám, amelyben rap is van. MC Khanstent aka Endrődi Leslie hihetetlenül ráérzett a stílusunkra, és egy magasabb szintre emelte az egészet. Ez a szám az éjszakába való menekülés témáját boncolgatja.


4. Till I Hate

A Till I Hate egy pusztító kapcsolatról szól, amiből szinte lehetetlennek tűnik kiszállni illetve megjelennek benne szuicid gondolatok: “ I’ve got 68 ways to destroy myself “. Azt hiszem, hogy ez az egyik legmélyebb dal a lemezen. 


5. Way Out

Ez a dal az örökös körforgásról illetve 2 én vitájáról szól. A téma alapján a Till I Hate folytatásának is tekinthetjük. 


6. Abandoned

Furcsának tűnhet a kontraszt a szöveg és a hangszerelés között. Pont az ember szívében és agyában lévő folyamatos vitát próbáltuk ezzel szemléltetni.


7. When He Lays You Down

A When He Lays You Down eredetileg egy levél volt valakinek, amit végül sosem küldtem el, úgyhogy inkább dalt kreáltunk belőle.


8. Overdosed

Az Overdosed a végső lezárás, az egész lemez összefoglaló dala. A magány, függőségek és belső konfliktusok összefonódása. A dal végén viszont felbukkan egy reménysugár, és felmerül a gyógyulás és talpraállás ebből a kaotikus élethelyzetből.


A zenekar Facebook-oldala

 

és ráadásnak a Way Out című dalhoz készült videoklip:


az új lemez pedig a YouTube-on is hallgatható mozgó vizuálokkal:

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_5.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/04/21/az_onpusztitas_hatvannyolcfele_modja_albumpremier_the_anahit_addicted
Az önpusztítás hatvannyolcféle módja – Albumpremier! The Anahit: Addicted
süti beállítások módosítása