Videópremier! Dalok a mélyből: Volume 2 (live session)

2019.04.08. 14:00, Gaines

dalok_1.jpg

Intim hangulatú, dalszerzőkre fókuszáló koncertsorozat indult tavaly decemberben az Úri Muri pinceklubjában. A Dalok a mélyből nevet viselő estek folyamán négy, különböző zenei világból érkező dalszerző-előadó kap lehetőséget, hogy fél órában, szólóban mutassák be a színpadon szerzeményeiket, átdolgozásaikat. A harmadik alkalom ezen a héten, csütörtökön esedékes, a szervezők pedig most nálunk teszik közzé a második esten rögzített élő koncertvideókat. Premier!

A Muzsik és Volkova formációból is ismert Farkas Krisztina (azaz Volkova) és az Úri Muri programszervezője, Molnár Fábián által szervezett sorozat első etapján Muzsik, Lee Olivér (ék, Trillion), Tóth Dorothy (az új lemezét múlt héten bemutató Nunki Bay Starshipból) és Agócs Márton volt (Aurevoir., Jóanépi), az itt készült videók a Keretblogon debütáltak. 

A második este fellépőinek névsorát ők alkották:

Maszkura (Maszkura és a Tücsökraj, Nana Vortex) 

CéAnne (CéAnne & the Chapel Jiggaz, Hősök)

Tóth János Rudolf (Bergendy, Hobo Blues Band, Magyar Atom) 

Nagy István (Kassandra, Péterfy Bori & Love Band) 

Az ő koncertjeiken rögzített felvételekből is egy-egy dal került fel live session formájában a Dalok a mélyből YouTube-csatornájára. Van, aki verset zenésített meg, más Jimmy Page-től dolgozott fel egy dalt. Mi pedig megkértük a résztvevőket, külön-külön is meséljenek nekünk a produkcióikról, dalválasztásukról.


Maszkura:

Ady Endre költészete példaértékű, akár a mai kor emberének, de már a saját maga idejében is kimagasló egyediségével bűvölte olvasóit. Annyiban öröm számomra, hogy nem játszott a költők többsége hangszeren, hogy talán emiatt nem lett megzenésítve a versek nagy sokasága, így ezáltal sor kerülhet e kész “dalszövegek” rengetegében rálelni sok szép lélekápoló gondolatra. Ekképpen sikerült odalapozni, Ady Endre Ülök az asztal-trónon, remek című és kiváló tartalommal ékeskedő “dalnak” számító verséhez. Igazi, gazdag sorokkal teleírt vers, ezért emeltem elő és mert olyan megfogalmazással bír, ami nem egy tucatköltemény, valami giccses ünnepi fotón.


CéAnne: 

Before-30-crisis, avagy van élet 27 után is. Kiskoromban mindig azt képzeltem, 25 felett már minden kérdésre megvan a válasz: hát nyilván nem. Lettek új kérdések. Néhányat újrafogalmaztam. Néhányat pedig feltettem újra.


Nagy István:

A dalban az ún. dalszöveg adja a dal fősodrását, ez a dal a többi dal közül a címével tűnik ki, mivel más címe és témája van, meg másról is szól érdekes módon, mint például más olyan dalok, amiket más emberek - például nem én - egymásnak, vagy másoknak is eddig írtak, vagy ezután írni fognak.

A zene ezzel ellentétben és érdekes módon ezzel párhuzamban rezonál mindarra a témára, amire a szöveg nem rezonál, rezignál, legalábbis egyeseknek. Másoknak ezzel ellentétben rezonálhat, épp fordítva, mint a szöveg és a zene, hogy azt az örökérvényű igazságot kürtölje világgá, hogy: "a zene az kell, hogy ne vesszünk el" különösen akkor, abban és ahogyan egy zenész képes elveszni, ha válaszolni próbál egy ilyen kérdésre.


Tóth János Rudolf:

Egy muzsikusnak akár csapatban, akár egyedül játszik, fontos hogy kézben tudja tartani az előadást ezért kellenek ún. "menedék nóták", hogy ha valami gond van a színpadon akkor időt lehessen nyerni, pár percet, ami alatt kiderül, hogy folytatódik a buli vagy sem. [...] Ezért éneklem alkalomadtán a Mercedes Benzt vagy más helyzetben a Blues Anthem-et, mert nagyon ritka, hogy acapella is legyen egy műsorban akár műsorszámként, akár a helyzet megoldásaként. Nekem egy koncert nem nóták egymás utáni eljátszásáról szól, hanem már a kezdés egy komoly feladat.


a következő Dalok a mélyből-est április 11-én, este 20:30-kor lesz az Úri Muriban, a fellépők között megtaláljuk Szűcs Leventét, Császári Gergelyt, Takács Noémit és Szabó Gyulát. Facebook-esemény.


és akkor jöjjön a négy koncertfelvétel a Dalok a mélyből második estjéről: 







fotó: Kriska Bálint

a Dalok a mélyből YouTube-csatornája

https://recorder.blog.hu/2019/04/08/videopremier_dalok_a_melybol_volume_2_live_session
Videópremier! Dalok a mélyből: Volume 2 (live session)
süti beállítások módosítása