Hamarosan a King Crimson összes lemeze streamelhető lesz

2019.04.08. 11:15, Gaines

kingcrimson_1.jpg

A progresszív/avantgárd rock nagyjai sokáig dacoltak a digitális világgal, de néhány hónap múlva már a Spotifyon is hallgathatjuk a zenéjüket.

A kisebb-nagyobb megszakításokkal 1968 vége óta működő King Crimson idén ünnepli fennállása ötvenedik évfordulóját (1968 novemberében alakult meg az első formáció, de csak 1969 januárjában próbáltak először, és júliusban debütáltak színpadon), a fél évszázados jubileum alkalmából többek között 50 állomásos világ körüli turnéra indulnak júniusban. A zenekar menedzsere egy szombaton tartott londoni sajtótájékoztató jelentette be, hogy a turné kezdetére időzítve végre elérhetővé teszik a King Crimson teljes diszkográfiáját a streaming szolgáltatók platformjain, beleértve a Spotifyt. A tizenhárom stúdiólemez – az 1969-es In The Court Of The Crimson Kingtől a legutóbbi, 2003-as The Power To Believe-ig – májustól kerül fel a különböző streaming platformokra, utolsóként június 10-én a Spotifyra.

VAN, AKI KÉPES AZ ARCÁRA FESTENI A KING CRIMSON ALBUMBORÍTÓJÁT

„Azért tartott ilyen sokáig a dolog, mert a jelek szerint a komplett zeneiparral ellentétben, amely rég azt szajkózza nekünk, hogy a fizikai hordozóknak annyi, az elmúlt cirka tíz évben a mi fizikai eladásaink száma folyton növekedett” – magyarázta David Singleton. „Egy darabig tudunk ezzel érvelni, de most már nem lenne igaz.” Hozzátette, hogy a Spotify most már egyértelműen azon helyek egyike, ahol a fiatalok zenéket fedeznek fel, és a King Crimson menedzsmentjének legfőbb célja, hogy eljuttassa a zenéjüket az emberekhez. Az alapító-gitáros-dalszerző Robert Fripp sokáig nyíltan ellenezte az online jelenlétet, különösen tekintettel a streamingre, mivel csak aprópénznek megfelelő jogdíjakat kapnak utána az előadók,  de az utóbbi időben már engedékenyebbnek mutatkozott. Öt évvel ezelőtt már megjelentek az iTuneson, 2017-ben pedig a Spotifyra is feltettek néhány koncertfelvételt.

A jelenleg dupla kvartett felállásban játszó King Crimson tavaly nyáron nálunk is megfordult, a Müpában tartott koncertjükre a bejelentést követően pár óra alatt elkelt az összes jegy. Az ötvenedik évfordulót a turné és a stream iránti nyitás mellett vinyl újrakiadásokkal, egy új dokumentumfilmmel, valamint ritka archív felvételek elérhetővé tételével ünneplik meg.

https://recorder.blog.hu/2019/04/08/hamarosan_a_king_crimson_osszes_lemeze_streamelheto_lesz
Hamarosan a King Crimson összes lemeze streamelhető lesz
süti beállítások módosítása