Kár lenne, ha a hülyeség az egészségre rámenne - Rec.hu

2019.03.28. 13:00, RRRecorder

quixotic_flamingo_drive-in.jpg

A parkolóban menő sportkocsikon csillan meg a lemenő Nap fénye. A budapesti rockerek, akikre szükséged van; fifikás rímek a Plejádok csillagképből; szaggatot, de funky. Lágy dallamok és karcos zajok; szomorú adat-trance; a hangszóróból kimászni készülő ütemek. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Hosszas előkészítés után megjelent az Ivan & The Parazol nagylemeze, az Exotic Post Traumatic. Mint a zenekar sokszor elmondta, ez a korábbiaknál jóval kísérletezőbb anyag - amit sokan szoktak mondani, de ezúttal tényleg így van, úgyhogy aki egy-az-egyben retró rockolás vár, csalódni fog. A hamarosan nemzetközi turnéra induló zenekar albumáról külföldi kritikát még nem találtunk, viszont egy dalpremier kapcsán egy angol lap ezt írta róluk: ""Az Ivan & The Parazol olyan zenekar, amit mindenhol hallasz: a reklámokban, a reggeli kocogás közben, ahogy sétálsz a városban. Mindegy, hogy hol vagy és mit csinálsz, a budapesti rockerekre szükséged lesz, hogy kísérjen közben." HonlapFacebook, lemezbemutató koncert: május 3., Akvárium.


Quixotic
többször szerepelt már a Recorderen: ő a hazai synthwave egyik nemzetközileg legismertebb alkotója, aki a műfajnak a szintipoposabb, illetve gyakran epikus-rockos oldalát fogja meg, instrumentális és simán korabeli filmekbe beleképzelhető számaiban. Flamingo Drive-In címmel nemrég összegyűjtötte legismertebb számait egy albumra, illetve újak is kerültek hozzájuk, meg egy neonfényes borító, meg egy kísérőszöveg: "A synthwaverek kedvenc új helye neonfényben úszik, a pincérnők görkorin siklanak, az óceán felől szél fúj, a parkolóban menő sportkocsikon csillan meg a lemenő Nap fénye, miközben a hangszórókból Quixotic zenéje harsog." És tényleg ilyen. Facebook


Megjelent a 2014-ben az underground hiphopba berobbant Sör És Fű első nagyobb lélegzetű kiadványa, mióta nincs Feri. már ha Laza Laca pompás trap EP-jét nem számítjuk. Az M45 hét számban járja körül a "a magad útját járd, ne a tömeget kövesd" témát, sok fifikás rímmel és szóképpel, miközben húznak Baljós, Wata, Purple, Walen Delon és Vidual jó kis boom bap alapjai. A hét dal a Plejádok csillagkép (más néven M45) csilllagait szimbolizálja - mondták az EP-t bemutató Lángoló GitároknakFacebook, lemezbemutató koncert: április 18., Dürer Kert.


Mango
aka Modul (aka DJ Mango) a magyar hiphopszíntér egyik központi és kultikus, mondjuk ki: legendás figurája. Márciusban két kiadvánnyal is jelentkezett; igaz, a kettő együtt alig több mint negyedóra. A Lost In Fiction című EP a bólogatósabb; pontosabban a ritmusok és a hangminták (köztük vonósok dögivel, mi több, hárfa) azért többé-kevésbé itt is billegnek, szakadoznak és váratlan pillanatokban vesznek új irányokat, de közben valószerűtlenül funky az egész. A Wonked single első száma a billegős wonky-t viszi el meglehetősen szélsőséges irányba, a Scratchnics címe pedig magáért beszél. Facebook


Sűrűn jönnek most a Blunt Shelter-kiadványok: Herring Franky után most StackOne jelentkezett egy lemezzel az instrumentális, jazzes hiphop elismert kiadójánál. A Renowned Anonymous tizenhat, egyenként 1-2 perces darabot tartalmaz, bólogatós ritmusokkal és jazzes hangmintákkal - amik többsége már nem is melankolikus (ami megszokottabb ebben a műfajban), hanem egyenesen mélységesen szomorú; plusz közben az album kifejezetten szép is. StackOne meglepően kevés eszközzel ér el meglepően erős hatást. Facebook


Olejnik Tamás
több projektje szerepelt már a Recorderen, legutóbb itt. MetaComplex néven pedig electrót játszik bő évtizede, több komoly nemzetközi, vinyl kiadvánnyal is jelentkezett már. Új lemeze a DataTrance, ami hű marad az irányvonalhoz, amit így jellemez: "true electro egy audiogenetikus laboratóriumból, ami a jövő technológiájáról, a cyberspace-ről és a gépek uralmáról szól". Ami ebben nincs benne, hogy a sci-fis hangulaton belül erősen melankolikus felhangúak ezek a számok, különösen az Extended Cognitionben hallható egy igazán szívfacsaró dallam, ami pompásan illik a fémesebb hangzások közé. HonlapFacebook


A Disco Nap - kell-e mondani - nem diszkót játszik, hanem ahogy ők írják: zenéjük ott van "valahol a psych-rock, a garázsrock, a grunge és az indie határán, de a fő kohéziós erő a finom, lágy dallamok és a karcos zajok szimultán imádata". Ez is jó önjellemzés, tényleg csak annyit érdemes hozzátenni a bemutatkozó Patchwork Blanket EP-ről szólva, hogy a három szám úgy mutatja az együttes különböző arcait, hogy közben egységes, kialakult a hangzásvilága. A Keret blognak meséltek róla, ahonnan az is kiderül, hogy a zenekar élete egy fanzint is ihletett, amit a borítót készítő Székely Nadin rajzolt, és hamarosan megjelenik. Amúgy a zenekar négy lányból áll, de mint a Magyarradar rovatunkban mondták tavaly, "egész egyszerűen zenekarként, és nem mint lánybandaként szeretnénk érvényesülni, minél jobb zenéket csinálni, és ha ezzel egyben megtapossuk kicsit a “minek a nő a kezébe gitár” sztereotípiát, az csak hab a tortán!" Facebook, lemezbemutató koncert: március 28., Instant.


Rendszeresen szerepel a rovatban az Új Bála, hiszen rendszeresen jelennek meg egyszerre szórakoztató és idegesen megcsavart lo-fi elektronikus (nem)tánczenei albumai. Legutóbb a cseh, a régió kísérleti zenéjére koncentráló Baba Vanga kazettakiadónál jött ki a Diacritical Marks And Angels, ami az ismertető szöveg szerint "motorikus, mutáló proto-techno, future funkkal, groove-val és egy kis humorral megszórva, miközben van benne valami megragadhatatlan sötétség". Vagyis olyan, mint a korábbiak, amikről hasonlókat írtunk; talán ezen vannak a legmókásabb Új Bála-számok eddig. A másik újdonság a magyar-osztrák Dutch Courage bemutatkozása: ebben Kovács Gábor mellett Andreas Klotz, vagyis Superskin szerepel. A londoni-bécsi Bezirk Tapes jelentette meg a bemutatkozó kazettát, a kiadó posztjában idézőjelben "prog-dub" a meghatározás, és ez az ajánló: "ha szereted az olyan ütemeket, amik mintha éppen kimászni készülnének a hangszóróból". A Bandcampen pedig az olvasható, hogy a dub és hiphop által inspirált (de ha valahova, akkor inkább a kortárs, a dubból kiinduló mutánsok mellé tehető) zene "tele van szerencsés balesetekkel és abszurd következményekkel, és folyamatosan a szétesés szélén táncol". Több szám is van (pl. Stranger - Be the Unexpected, The End Of Irony), ami olyan, mintha valami baja lenne a magnónak, és egy egészen leheletnyivel lassabb lenne, mint amilyen. Akinek nem elég ennyi Új Bála, az a Rios crew nemzetközi hírű budapesti deszkás csapat friss, egyedi videójában is hallhat több számot tőle. Új Bála FacebookDutch Courage Facebook.


A sötét, minimalista és bátran kísérletező technót játszó Synus0006 sok kiadványát ajánlottuk már, legutóbb egy visszatekintő válogatást. A legújabb a Farbwechselnél jelent meg, Minimalizm a címe, és ahogy a kiadó írja, tényleg nagyszabású lett: 11 darab, 6-7 perces szám. Synus0006 itt kerüli az absztraktabb kísérletezést, végig techno vagy legalábbis annak megcsavart fajtája; az album elején több a sűrű, döngölő, savas és sötét, letaglózó darab, míg később több szám (legalábbis ezekhez képest) visszafogottabb, nagyobb teret enged a hallgatónak arra, hogy az izgalmas hangokra, megoldásokra rácsodálkozzon. A Fecske például tablákat és csicsergő - de egyben nagyon is szintetikus - hangokat tesz a feszülten mormogó alap fölé. Facebook, legközelebbi fellépés: március 28., Lärm.

Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2019/03/28/kar_lenne_ha_a_hulyeseg_az_egeszsegre_ramenne_rec_hu
Kár lenne, ha a hülyeség az egészségre rámenne - Rec.hu
süti beállítások módosítása