A Warner Music Group lemezszerződést kötött egy algoritmussal

2019.03.24. 11:48, Gaines

endel.png

A német Endel, ami egy hangulatok és külső körülmények alapján személyre szabott zenéket gyártó alkalmazás, húsz albumot fog megjelentetni, ötöt már meg is hallgathatunk. A fejlesztők állítják, hogy ezzel nem a zenészek kenyerét akarják elvenni, de persze a főgonosz is ezt mondaná egy sci-fi disztópiában. Résen kell lennünk!

Az okostelefonokon és az Amazon Echón elérhető alkalmazás működésének lényege, hogy a napszakot, az időjárást, a felhasználó hangulatát, pulzusát, bioritmusát figyelembe véve „személyre szabott hangképeket” hoz létre, amik aztán segíthetnek relaxálni, felpörögni, a munkánkra koncentrálni.  Az Endel húsz lemez forgalmazására kötött szerződést a Warnerrel, közülük öt már meg is jelent Clear Night, Rainy Night, Cloudy Afternoon, Cloudy Night és Foggy Morning címekkel. Az alváshoz generált, két-három perces számokból álló albumok new age/ambient hangszőnyegeket takarnak, hébe-hóba dereng fel a háttérben egy dallam, és hát nem ezek miatt fogjuk lehúzni a vécén a Brian Eno- és Aphex Twin-lemezeinket. „Ezek az új albumok csökkenthetik egyes hallgatók szorongását és javíthatnak a kedélyállapotukon” – érvelt Kevin Gore a Warnertől, aki a fotói alapján embernek tűnik, de ezek után nem vagyunk meggyőződve róla, nem élő szövet-e fémvázon.

HOGYAN HANGZIK EGY STROKES-DAL, AMIT ALGORITMUS GYÁRTOTT?

A gépesítés, robotika és mesterséges intelligencia fejlesztésének tempójával párhuzamosan visszatérő kérdés, vajon mi az az emberi munka, amit nem lehet helyettesíteni gépekkel, és ilyenkor hamar elő szokott kerülni a művészet. Igen, egy robot képes lehet hátraszaltózni, de olyat úgysem tud alkotni, mint Michelangelo, Shakespeare vagy a Beatles. Mindennapi zenehallgatási szokásainkban már így is óriási szerepet játszanak az algoritmusok – elég arra gondolni, ahogy Alexa vagy a Spotify válogat számunkra zenéket, és ahogy ez visszahat arra, hogy az előadók is odafigyelnek rá, milyen zenék kerülnek be a lejátszási listákba –, de az alkotás, az más tészta. Illetve, ebben bízunk. A fejlesztőcég képviselői szerint mindenesetre az albumok csupán a programban rejlő lehetőségeket hivatott szemléltetni, egyszóval technológiai demóanyagról beszélünk, és azt is hangsúlyozták, hogy az Endel még véletlenül sem a hús-vér zenészeket szándékozik kitúrni. Akit ez nem nyugtatott meg, az most tesztelheti az Endel hatását a Cocoa Mugs vagy a Cosy Curtains című dalokkal, amik mostantól Ed Sheeran és a Coldplay slágereivel osztoznak a Warner repertoárján.

ez pedig az Endel tavalyi keynote-ja:

https://recorder.blog.hu/2019/03/24/a_warner_music_group_lemezszerzodest_kotott_egy_algoritmussal
A Warner Music Group lemezszerződést kötött egy algoritmussal
süti beállítások módosítása