Még a sajtok is finomabbak lesznek a hip-hoptól

2019.03.19. 13:47, Gaines

hiphopcheese.png

Igen, a sajtok. Láttunk már hajmeresztő kutatási témákat, de egy svájci tudóscsapat most elég magasra tette a lécet, azt vizsgálták ugyanis, hogy a sajtok érlelődését milyen zene segíti elő a leginkább. Győzött a rapzene.

Az összehasonlító kutatást a Berni Művészeti Egyetem tudósainak közreműködésével végezte el Beat Wampfler svájci sajtkészítő. Kilenc, egyenként tíz kilós ementáli sajtgurigát helyeztek külön ládákba, majd érleltek hat hónapig, miközben egy-egy dalt játszottak le számukra éjjel-nappal, amit hangszórók helyett miniatűr jelátalakítókkal sugároztak közvetlenül mindegyik sajtba. A rocker sajt Led Zeppelint hallgatott, a technós guriga Vriltől az UV-t, a rappeléshez szoktatott ennivaló A Tribe Called Quest-dalt kapott, és Mozart képviselte a klasszikus zenét. A kontrollsajt néma csendben érlelődött, és három gurigát csak magas, közepes és alacsony frekvenciájú hangnak tettek ki a kutatók.

Hat hónap elmúltával aztán kinyitották a ládákat, és voilá, a Tribe Called Questes sajton már silddel hátrafelé csapott baseballsapka meg buggyos nadrág volt, a rocker sajt a Stairway To Heaven hatására hosszúra növesztette a haját, és ördögvillát mutatott a kutatóknak, a technós pedig saját magát szeletelte fel. Na jó, nem, de hasonlóan abszurd eredményre jutottak a kész sajtok ízét vaktesztelő gasztronómiai szakértők: e szerint a zenehallgatásra kényszerített sajtoknak enyhébb lett a zamata, mint a csendben érlelt tesztalanyoknak, és a zenei műfajok között is jelentős eltérés volt tapasztalható. A hip-hoppal bombázott guriga például „pikánsabb” a többinél, Q-Tip és Phife Dawg verzéi „rendkívül gyümölcsös ízű és illatú sajtot eredményeztek”.

cheese.png

A kutatás természetesen nem áll meg itt, nem is állhat meg egy ilyen horderejű felfedezésnél anélkül, hogy a mélyére ásna a már-már beláthatatlan következményeknek. A következő fázisban a tudóscsapat a hip-hop öt-tíz különböző válfaját veti majd be, hogy vajon mind azonos hatást gyakorol-e a sajtokra, de Wampfler szerint az emberek máris követelik tőlük a bluesra, a balkáni zenére és az AC/DC-re hangszerelt sajtokat. Az az egy biztos, hogy ebből a hírből kisajtoltuk, amit lehetett. (Ugye nem gondolta senki, hogy megússza szóvicc nélkül?)

https://recorder.blog.hu/2019/03/19/meg_a_sajtok_is_finomabbak_lesznek_a_hip-hoptol
Még a sajtok is finomabbak lesznek a hip-hoptól
süti beállítások módosítása