Több mint ötvenmillió dal törlődött a MySpace-ről

2019.03.18. 13:34, Gaines

myspace2_1.jpg

Az üzemeltetők a szervereiket akarták áttelepíteni, ehelyett elveszett minden egyes dal, ami 2003 és 2015 között került fel a MySpace-re.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy MySpace, amely a kétezres évek közepén a zene online megosztásának, zeneipari kapcsolatteremtésnek és a feltörekvő zenekarok indulásának, terjeszkedésének megkerülhetetlen otthonául szolgált. Sokat köszönhet neki Adele, Kate Nash, az Arctic Monkeys, vagy akár magyar részről a Halott Pénz. Aztán átvette a vezetést a SoundCloud, a Facebook, a Bandcamp, a Spotify, és a MySpace felett egyszer csak eljárt az idő. A site-ot eladták 2011-ben, majd a felvásárlók egy évre rá megpróbálták ráncfelvarrással feléleszteni az oldalt, hátha ismét a régi közösségépítő, zenefelfedező fényében sütkérezhet. Nem jött össze: ugyan az oldal még mindig létezik, és egy 2015-ös becslés szerint 50 millió látogatót tudott felmutatni, de jelentősége elenyésző, és főleg azok után, hogy tavaly óta nem működnek a zenei linkek, tetszhalottnak tekinthető.

HAT ÉVE MÉG ÓVATOSAN REMÉNYKEDTEK AZ EGYKORI MAGYAR MYSPACE-ES ZENÉSZEK

Na, ezt a tetszhalott állapotot betonozta be végérvényesen egy félresikerült szerveráttelepítés. A MySpace ennek során ugyanis véletlenül elvesztett minden egyes dalt, amit 2003 és 2015 között töltöttek fel az oldalra a felhasználók. Ez több mint 50 millió számot jelent 14 millió előadótól, azaz gyakorlatilag a komplett archívumot, a feltöltött fotókat és videókat is beleértve. A hivatalos közleményben balesetnek nevezik az esetet, Andy Baio, a Kickstarter egykori műszaki igazgatója és a XOXO fesztivál alapítója azonban nem tartja lehetetlennek azt sem, hogy szándékos (ön)szabotázs történt. „Elég szkeptikus vagyok. Rosszul veszi ki magát a hírekben a felháborító hozzá nem értés, de még mindig jobban hangzik, minthogy nem volt türelmünk és pénzünk átköltöztetni és tárolni 50 millió régi mp3-at.” Mivel semmi jel nem utal arra, hogy az üzemeltetők megpróbálnák visszaállítani a fájlokat, valószínűleg ez volt az utolsó szög az egykor, rövid ideig tündöklő, szépemlékű közösségi oldal koporsójába.

Búcsúzóul álljon itt 2013-as MySpace-idővonalunk (szöveg: Biczó Andrea, grafika: José Simon)!

myspace_1.jpg 

Címkék: tech myspace
https://recorder.blog.hu/2019/03/18/tobb_mint_otvenmillio_dal_torlodott_a_myspace-rol
Több mint ötvenmillió dal törlődött a MySpace-ről
süti beállítások módosítása