Filmrecorder. Ezért volt az Aranyélet a legütősebb sorozatunk

2019.03.03. 11:00, soostamas

cimlap_2.jpg

Három évad után véget ért minden idők legjobb magyar sorozata, amely a vagány akciózást, a gyomorborzoló drámát és a közéleti szókimondást is új szintre emelte a tévében. Az Aranyélet olyan izgalmakat hozott, mint a legszínvonalasabb amerikai sorozatok, miközben a magyar mutyivalóság elé tartott kíméletlenül görbe tükröt. Legemlékezetesebb beszólásait, meglepő fordulatait, és a legkirályabb zenéit is összegyűjtöttük. Vigyázat, szigorúan spoileres tartalom! A 67. Recorder magazin Filmrecorder rovatának cikke.

A LEGKIRÁLYABB JELENETEK

Örs fejét szétklopfolják egy csavarkulccsal

Mátyás Pistiék visszakövetelik a pénzüket Márktól, és amíg az megérkezik, egy elhagyott raktár ringjében bokszoltatják életre-halálra Márkot és Örsöt. Mátyás Pisti öccse, Gyepa (tízpontos gengszternév) csavarkulccsal csapja szét a vesztes fejét. Az utána következő tűzharc még mindig a legütősebb honi akció azóta, hogy a Dögkeselyűben Cserhalmi végigverte a Ladáját a Kerepesin. Iskolapéldája annak, hogyan fajul gyilokig az etnikai feszültség Magyarországon.

A szökésben lévő Mátyás Pistit áttuszkolják migránsként a határkerítésen

Már az is pofátlan (és pofátlanul magyaros) irónia, hogy a roma bűnözőt a cigánygyűlölő Örs faházában rejtegetik, ráadják a pólóját („Magyar vagyok, nem turista”), az ajtaja fölül pedig leveszik a „Cigánymentes övezet” táblát. De ahogy Miklósiék kidumálják magukat a határőröknél („Ne minket basztassanak, ott mászik a kávéfeka!”), és azok a szögesdróton fennakadt maffiózót átengedik Szerbiába, mert arab migránsnak nézik, az az egyik legmerészebb húzása az amúgy is pimaszul aktuálpolitizáló sorozatnak.

A nagy veszekedés

Attila már gyújtaná fel a házat, hogy véget vessen az aranyéletnek, de hirtelen rájuk robban az a hazugságkupac, amit addig felhalmoztak. A gyerekek kifogásolják, hogy hazugságban és lopott pénzben nőttek fel. Attila ezzel akar szakítani, Janka viszont Attilával, amiért nem olyan tökös, hogy elég pénzt keressen a rózsadombi luxusélethez. Tökéletes filmes veszekedés: csípős, fájdalmas, és valahol mindenkinek igaza van...

A rendőrgyilkosság

Ahogy megpróbálják felismerhetetlenre lőni a hullát, abban ott van, milyen kemény meló megölni, majd eltüntetni egy embert, és ott van az egész kelet-európai bűnözői lét kisszerűsége. De még jobb utána a családi gyrosozás: hiába élnek folyamatos szabadrablásban, nincs pénzük kifizetni az üdítőt, és ez roppant iróniával tükrözi Miklósiék helyzetét a bűnözői középmezőnyben: folyton szivattyúzni kell a pénzt valahonnan, mert sosincs belőle elég.

Janka szülése

Vagyis a komplett 3/7-es epizód: ez a legmeghökkentőbb, leggroteszkebb egy óra, amit eddig magyar képernyőre vetettek. Ónodi Eszter puffadt cipóarca, a legváratlanabb pillanatokban felcsillanó, abszurd humor, az egymást szánalmasan gyilkoló, de a szüléshez egymásba kapaszkodó férfiak, a véresen naturalista szülés: sokkoló, felejthetetlen az egész.

janka_szules.jpg

A LEGMEGLEPŐBB FORDULATOK

1. Hollós halála. A három exbarát, Hollós, Miklós és Gáll Feri épp kibékülne, miután megakadályozták Gáll öngyilkosságát, de fejbe kólintja őket a valóság, meg a Buddha-szobor, amivel Janka kifröccsenti Hollós agyvelejét. Az összeborulás úgysem tartott volna sokáig, Janka a közelgő katasztrófát előzte meg. És ha már kiiktatták a sorozat legnépszerűbb karakterét, kötelező fricska, hogy a harmadik évadban egy rész erejéig elhitessék, mégis életben van. A naiv nézőket a foszló hulla bűze ábrándította ki.

hollos_halala1.jpg

2. Jakab Erikáról kiderül, hogy nem (csak) egy vérgeci smasszer, hanem lánykereskedőkre vadászó, önbíráskodó rendőr, aki azért teljesíti Gáll Feri minden ukázát, mert az oligarcha anno őt is kihalászta a szexipar poklából.

jakab_leany.jpg

3. A megosztó befejezés. Miklósiék nem börtönben és nem is a temetőben, hanem egy lepukkant panelben végzik: az Aranyélet crossovere ez a Szomszédokkal. Középutas, de működőképes finis: a család relatív happy endet kap, de a simliket nem hagyják teljesen maguk mögött (ld. a 100%-os biolekvárt). Gáll Feri feladja magát és a vele összejátszó politikusokat, de a kormányt nem lehet leváltani, a mutyi megy tovább, mert minden oligarcha pótolható. Csak a tolószékbe kényszerült Márk sorsával nehéz kibékülni: vele jól kiszúrt az élet meg az írók.

01_ser_5760.jpg

4. Gáll Feri buddhista lesz. Nem számítottunk rá, hogy a sorozat ügyeletes őrültje, a bosszúállást mindenek fölé helyező oligarcha megtér, és a harmadik évadban igyekszik szabad pórázon nevelni a lányát, és munkaidejében békésen tendereztetni. Hát, nem jön össze neki.

5. Janka halála. Terhessége beszédes szimbóluma Miklósiék sorsának, akik magukat pusztítják el azzal, hogy egyre feljebb kapaszkodnak a korrupciólétrán. „Megöl ez a gyerek, amiért megöltem az apját” – hajtogatja Janka, akinek a saját bűnét kell kihordania, és ebbe belehal. Még nagyobb fordulat, amikor kiderül, hogy nem halt meg, csak lebénult a fél oldalára. De az is gyógyítható egy kis tornával.

00_ser_5181.jpg

A LEGEMLÉKEZETESEBB MELLÉKSZEREPLŐK

Mátyás Pisti, a cigány maffiózó (Fekete Lovas Zsolt)

Úgy vált haverkodós small talkból robbanékony agresszióba, hogy az minden alkalommal megfagyasztja a vérünk. Egy pillanatra sem lesz karikatúra, se sértő sztereotípia: úgy hiteles és nagyon magyar, hogy mégis mindegyik hollywoodi maffiafilmbe kiexportálnánk keresztapáskodni.

matyas_pisti.jpg

Gyuka, Hollós jobb keze (Kovács Lehel)

Azért ijesztő, mert lúzernek tűnik, pedig igazi kis surmó. Lenyúlná a főnökét, kicsinálná a keresztfiát. Végül Hollós küld golyót a fejébe. Az Aranyéletben a család az első, hullája intő példa lesz Márk számára.

gyuka.jpg

Jakab Erika, Gáll Feri verőembere (Danis Lídia)

A gátlástalan jard, aki öngyilkosságba kergeti Mira barátnőjét, Oszit. Gyereket, ügyészt, bárkit gond nélkül befenyít, de a harmadik évadban már összetett figura, aki keresztes hadjáratot folytat a szexkereskedők ellen.

jakab_erika.jpg

Mátyás Zoli, Mátyás Pisti bandájának néma izomarca (Horváth Aladár)

A leghitelesebb magyar gengszter: kétméteres, drabál állat, de közben pókhasú, csapott vállú mackó, aki még egy gépfegyver-párbajban is szeretnivalóan totyogva fut.

matyas_zoli.jpg

Bianka, Gáll Feri lánya a harmadik évadban (Staub Viktória)

A finisre színésznőt cseréltek, és a harmadéves színműs Staub Viktória vette át a szerepet, aki egy drogozásba, bunyózásba fejest ugró, vagány csajként játssza Márk barátnőjét, és egy döglött kutya tetemével csapja szét a roma bűnözőket.

00_e06-key_ser_3524.jpg

A LEGJOBB ZENEHASZNÁLAT

Márk lereppeli a hökösöket

Fel akar szedni egy csajt, akinek a HÖK visszatartja a szoctámját, miközben épp a régi zenekara, a Muffhunterz koncertezik. Felugrik a színpadra, és egy esetlenül zseniális rapben kiosztja a hökösöket, és félvállról odakeni a Magyar Valóságot. „Kisemmizett diákból adócsaló leszel / Büdös szájú nyugdíjasként leszar majd a rendszer / Szopod a faszt, nyeled a mérget / A baloldalt lenézed, a jobboldalt meg féled / Némán tűrsz, apu is így tette / A tévé előtt szidja őket minden áldott este”

Tankcsapda: Ez az a ház

Mint minden tisztességes gengszterfilm, az Aranyélet is rászokott a keresztapás évadzáró montázsokra, amiket Lukács Laciék rakendrolljával illusztráltak. A második évad végén a Mennyország Tourist szólt, de a túljátszott Tcs-slágerbe nem sikerült új életet lehelni. Az Ez az a ház-t viszont friss jelentéssel töltik fel, hiszen a mélyszegénységből elszármazott Janka körömszakadtáig ragaszkodik a luxusházhoz, és ezzel egyre mocskosabb bűnökbe löki a családját.

Barbaro: Kesergés, miközben Mira megöli a két emberkereskedőt

Ez szólt Mira detoxban végződő berúgása alatt is az első évadban, amikor először vedlette le az eminens jókislány álcáját. Itt az utolsó Miklósi gyilkossá válását kommentálja („Bújj ki bánat, a szívemből, elég volt már a becsületből”), és lecsengeti az érzelmi sokkot, amit a visszataszítóan nyers gyilkosságok okoztak.

Jégszív / Homok a szélben / Majd ha nékem sok pénzem lesz

Janka elkíséri Attilát cigit csempészni. Határkörnyéki, zsíroskenyeres félpanzióban éjszakáznak, és borozgatnak, míg a helyi mulatószenész elhúzza a nótájukat. Rögtön levágjuk belőle, milyen az a vidéki, mélyszegény közeg, amitől el akar szakadni a család. A Lagzi Lajcsi-nótázás után egymásra találnak, és egy kétségbeesett numerát is lezavarnak a kinti pultnál – Attila azt hiszi, visszaszerezte feleségét, pedig az épp most távoldott el végleg tőle.

A sorozat főcíme az évadzáró fináléjában

Kicsit geil ez a tábortüzes verzió, mégis libabőröztet, mert pont annyira szomorkás, mint a Miklósiék által megszenvedett happy end.

+1) Az egyik rendező, Mátyássy Áron a barátaival hajléktalan-zenekarként játssza a Közeli helyeken-t, miközben Jankáék átadják az új, túlárazott hajléktalanszállót, a kőgazdagok pedig vígan svédasztaloznak az elcsalt pénzből.

A LEGJOBB BEMONDÁSOK

- Bianka a buddhistává lett apjának, Gáll Ferinek: „Ezt szopjad, te köcsög, ne a mate tököt!”

- Endre bá a féllábú Gáll Ferinek: „Na jó, ide hallgass, Deák Bill! Arra nagyon vigyázz, hogy ne hibázz, mert ha egyszer kijutok innen, feldugom neked a műlábadat!”

- A rasszista Örs és a cigányok: „Bazdmeg, Márk, egyszer visszajövünk ide, és... / Gyepa: „És? Mit csinálsz, kisköcsög? Lerajzolsz?”

- Janka: „Te hogy nézel ki, mi ez a ruha?” Attila, munkásruhában: „Dolgoztam.” Janka: „Mi? Te megvesztél?”

attila_munkaruhaban.jpg

- Hollós Márknak, aki lenyúlta a pénzét: „Na, keresztfiam, tanulj valamit, csak hogy soha többé ne hidd azt, hogy baszakodhatsz velem.” (megöli Gyukát) „Na, gyere! Te fogod a lábát.”

- Hollós tanácsa Márknak, hogyan boldoguljon az urambátyámos korrupcióban: „Te tanulj és dolgozzál. És szerezzél normális barátokat. Mert azok fogják meghozni a normális üzleteket, és nem azért, mert megcsináltad magadat, hanem mert együtt basztatok be éveken keresztül.”

- Attila: „Elegem van már abból, amikor sok okostojás azzal jön, hogy mindig van választás. Egy nagy büdös lószart. Valaki erre született, valaki arra. Valaki ebben jó, valaki abban. De mindenki úgy él, ahogy tud. És a végén kurvára benyújtják a számlát. Akkor meg?”

- Mira: „Mi történt?” / Jakab Erika: „Megint kibugyogtál a fazékból, az. Ha én nem jövök, már valami német kamionosnak furulyáznál azzal az érzéki kis száddal, Hamburg mellett.”

00_aranyelet_s2e07_03.jpg 

- Janka: „Ha tartom a pofámat, és kivárom a februárt, ment volna magától minden. Egy lófaszt. Esélyünk se volt itt. Szarházi Feri meg a Zsuzsa csak használtak bennünket. Én meg... azt hittem, komolyan vesznek. Pedig az ilyenek szemében mi mindig csak eltaposnivaló pondrók maradunk. És tudod mit? Igazuk is van.”

- Szilágyi Pál, államtitkár: „Akkor most köcsögöd leszek életfogytiglan, Endre? Honnan a faszból tudjam, hogy nem adod át a kurva újságíróknak a többi ambrosiás papírt?” Hollós: „Ez a szép benne, Palikám. Hogy nem tudod. Úgyhogy jobb lesz, hogy ha üresbe teszed a pofádat, és kurvára meghúzod magadat.”

+1) Az Aranyélet alapvetése: „Az egy másik világ volt. Abban úgy kellett élni, ebben meg így lehet.”

A LEGIDEGESÍTŐBB BÉNASÁGOK

Bár az Aranyélet messze kimagaslik a hazai sorozatok közül, azért akadtak benne bakik és aránytévesztések. Ezek közül is összeszedtünk hármat a sorozat három évadából.

Mira és Oszi ÁNTSZ-akciója

Szennyező anyagokat csempésznek a bulinegyedes kocsma kajáiba, amelynek főnöke rányomult Mirára, pedig házas. Szintipop, röhögcsélő lányok, jópofáskodó montázs: tinivígjátékba illik ez, nem az Aranyéletbe.

akcio.jpg 

Mátyás Pisti megszöktetése a kórházból

A harmadik évadban a simliket összegyűjtő aranyéletizmusok mellett az amerikanizmusok is elszaporodtak, de ez a legfáradtabb hollywoodi klisé. A mentősök betolják a sérültet a kórházba, az álruhás orvos (Márk) meg kitolja egy oldalajtón, és senki nem veszi észre semmit.

Tomcsa Nándor letartóztatása

Gáll Feri csatlósa, aki Attilával öletné meg a legjobb barátját, Hollóst, összekeveri a barna hajú rendőr hulláját a szőke és kékszemű Hollóssal. Pedig csak a fél arcát lőtték el a rendőrnek Miklósiék.

A még suhanc Miklósi kalapácsjózsis parókája

Vicc, pedig Attila igazi magyar munkásrocker. Pokolgépre fúr falat, Lady Macbethre vezet kamiont, ez a béna lobonc mégis karikatúrát csinál belőle.

attila_haj.jpg

Boros Zsuzsa autójának ellopása

Attila lenyúlja a beborozva hadováló Boros Zsuzsa kocsiját, hogy a szolgálati autóval észrevétlenül csempésszék át a határon Mátyás Pistit. Majd a határ előtt kiszállnak belőle, hogy úgyse fog sikerülni. Csak dramaturgiai trükk volt az autólopás: azért kellett, hogy Miklósiék később bezsarolhassák az államtitkárt.

+1) Amikor eladják magukat egy poénért, és kiderül, hogy Gyepa, Mátyás Pisti cigánymaffiózó-testvérének kedvenc Youtube-sztárja Marky G volt, és a Muffhunterzt hallgatta folyton. De akkor miért nem ismerte föl a 2. évadban – és miért nem remegett meg a csavarkulcs a kezében, amikor a kedvenc rapperét fenyegette egy kiadós arccsonttöréssel?

szerző: Soós Tamás
fotók és videók: HBO Magyarország

https://recorder.blog.hu/2019/03/03/filmrecorder_ezert_volt_az_aranyelet_a_legutosebb_sorozatunk
Filmrecorder. Ezért volt az Aranyélet a legütősebb sorozatunk
süti beállítások módosítása