Ukrajna politikai okokból kiszáll az idei Eurovíziós Dalfesztiválból

2019.02.28. 10:35, Gaines

maruv.jpg

Az ukrán versenyző megnyerte a nemzeti válogatót, ám olyan vitába keveredett Ukrajna országos közszolgálati műsorszolgáltatójával, hogy végül visszavonták a nevezését.

Az ukránok részéről Anna Korsun, művésznevén Maruv állt volna az Eurovíziós Dalfesztivál színpadára, miután megnyerte a vasárnap tartott országos döntőt. A gond az, hogy az énekesnő gyakran fellépett Oroszországban, amivel nem vívta ki a politikai vezetés tetszését, hiszen Ukrajna és Oroszország a Krím-félsziget 2014-es annektálása óta fegyveres konfliktusokba bonyolódott. A közmédia azt követelte Maruvtól, hogy írjon alá egy szerződést, miszerint átmenetileg nem fog Oroszországban koncertezni, ő viszont cenzúrára hivatkozva nem volt hajlandó megtenni. A válogató második és harmadik helyezettje ezek után nem vállalta a felkérését – volt köztük, aki szintén megjárta Oroszországot –, és végül az ukrán szervezők úgy döntöttek, inkább senkit sem küldenek a 2019-es dalfesztiválra, és kimaradnak az izraeli megmérettetésből.

KÖRKÉPÜNK AZ UKRÁN ELEKTRONIKUS ZENEI UNDERGROUNDRÓL


Ukrajna nem először okozott gondot Eurovíziós jelenlétével: 2016-ban egy ukrán dal, Jamala 1944 című száma nyerte a versenyt, amely a krím-félszigeti tatárok 1944-es, sztálinista erők általi deportálásáról szólt, egyértelmű 2014-es áthallásokkal. Egy évvel később Ukrajnában tartották meg az Eurovíziót, akkor nem engedték az országba az orosz versenyzőt, mivel Yulia Samoilova az ukrán kormány engedélye nélkül turnézott a Krím-félszigeten.

Ezt a dalt nem fogjuk tehát hallani a májusi Eurovízión:

https://recorder.blog.hu/2019/02/28/ukrajna_politikai_okokbol_kiszall_az_idei_eurovizios_dalfesztivalbol
Ukrajna politikai okokból kiszáll az idei Eurovíziós Dalfesztiválból
süti beállítások módosítása