Csak az adatok legyenek mindig katonás rendben - Rec.hu

2019.02.28. 20:26, RRRecorder

gazsi_rap_show_szeptember_1.jpg

Idődrog, boldog szomorúság, foci és zsonglőrködés. Kobzos kutya a mocsárban, Destrukciós Operatív Főosztály. Mindent tudok a művészetről, ember! A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Itt a Recorderen tavaly több számot is bemutattunk a colorStar készülő lemezéről, ami aztán később jelent meg, mint tervezték - mint a Time Is The Drug albumot bemutató Hvg.hu-n olvasható, azért, mert az első lemezbemutató után még finomhangolták a dalokat, hogy kihozzák belőlük a maximumot. Sok számban hallható Oláh Annamária (Meszecsinka), kettőben pedig Kozma Kata és Ruby Harlem; persze a lemez nem lóg ki az ethnós-pszichedelikus dance-rock életműből. A mesterséges intelligencia forró témája, a zenekar által idézett friss hatások (pl. Black Mirror, Stranger Things) pedig természetesen illeszkednek a zenéhez. Egyébként meg újra megjelent az 1998-as Heavenicetrip, dupla vinylen, és a lemezbemutató koncert címe, miszerint 1998 vs 2018, mutatja, hogy ezt is el fogják játszani. HonlapFacebook, lemezbemutató koncert: március 2., Dürer Kert.


A PLUTO Sound kiadó sok előadójával foglalkoztunk már, és első válogatásuk premierje is itt volt a Recorderen 2016-ban. Majdnem három évvel később itt van a válogatás második része. Az okosabb, a tánc helyett inkább a szintibűvölésre és/vagy izgalmas effektekre, ritmusokra figyelő elektronikus zenéhez tartozik az előadók túlnyomó többsége, és szinte biztos, hogy akit érdekel ez a világ, az nemcsak régi ismerősökkel, hanem új felfedezésekkel is találkozik majd. Nekem ilyen volt például NUOWO, egyrészt mert az ő száma a legtechnósabb, másrészt a (jó értelemben vett) komoly válogatáson egyszer csak ezzel vicces szöveggel lep meg: "Mindent tudok a művészetről, ember!" Facebook


"Öt fickó, akik azt akarják, hogy egyszerre legyél boldog és szomorú" - szól az esztergomi The Vernal önjellemzése; illetve: "szomorú számokat játszunk, és ettől boldogok leszünk"; Magyarradar rovatunkban itt mutatkoztak be. Ennek megfelelően első albumuk az Euphoric Melancholia címet kapta, és "az érzelmi egyensúlyról szól": "ha boldog vagy, légy boldog, de ha szomorú vagy, akkor éld át és fogadd el azt is" - írják. A zene maga indie rock, amibe emo elemek, illetve posztrockos megoldások is kerültek, és ezek jól szolgálják a mondanivalót. Az albumot a német Red Toad Records adta ki, akik láthatóan ráfeküdtek az online promócióra: egy halom Spotify playlisten hallhatók a Vernal számai. Facebook


A kicsiny, de erős hazai global bass színtérrel kiemelten foglalkozott mindig is a Recorder, nem véletlen, hogy Hataah is többször szerepelt nálunk (itt van például exkluzív mixe és Magyarradar bemutatkozása egyben). Új EP-je, a Foca az első olyan, amit "a foci és a zsonglőrködés iránti szeretet ihletett" - olvasható a Babylon Records leírásában. Ha a foci és a zsonglőrködés nem is feltétlenül, de a szeretet hallható az odacsapás helyett az érzelmekre koncentráló négy számban (hasonlóan a kiadótárs Stas tavalyi Stanislove albumához). A Ledzsalunk azért kap egy plusz nagyon vicces csavart a cím és a vokálminta kapcsolata miatt. Ez egyébként a BBC1-on volt először hallható. Facebook, legközelebbi buli: március 1., A38.


A címébe foglalt dátumhoz képest későn, a lemezbemutató koncerthez képest épp időben jelent meg Gazsi Rap Show Szeptember 1. című klipje. Aki hallotta a Rap Show Albumot (amit itt mutattunk be, és kritikát is írtunk róla), bizonyára emlékszik a főhős iskolai kalandjait bemutató számra: onnan kezdődik, hogy ő jár oda, és úgy ér véget, hogy osztályfőnök lesz - és közben kattog Gosa pompás alapja. A hozzá készült klip pedig minden bizonnyal ott van a legvalószerűtlenebb iskolás videói között. Facebook, lemezbemutató koncert: március 1., Auróra.


Nem pont a világ- és népzenei színtértől várjuk a jó klipeket, ehhez képest a Babra itt bemutatott videója után nem sokkal itt van még egy: Csenki Zalán Kobzás című lemezén hallható dalhoz (amin Babcsán Bence vendégeskedik klarinéton) készítette Pálfi Szabolcs. Történet nincs, csak érdekes képek, beállítások, vágások a Hortobágyi Nemzeti Parkban található mocsári tavon. "Közben jöttünk rá, hogy az elképzelt képi világ megvalósítása nem is annyira egyszerű. Minden egyes felvételhez külön be kellett evezni egy nehéz csónakkal, sokszor ellenszélben. Aztán reménykedhettünk, hogy nem épp most fog összedőlni alattunk a kis stég" - mesélte Csenki a Ritmus és hang blognak. HonlapFacebook, legközelebbi koncert (a Pengetős Trióval): március 7., Lumen.


A szekszárdi Empelde az International EBM Day 2019 alkalmából jelentette meg Félelemvezérelt jövőtervezés című lemezét. De nem az a sötét, de gyors, ütős-táncos zene hallható itt, ami az EBM-ről általában eszünkbe jut, inkább lassú középtempóval őrölnek fel az egy-egy motívumra épülő, holmi refrénekkel nem bajlódó számok. A szövegek pedig az elvárható disztopikus hangulatban a jelen Magyarországáról festenek igen sötét képet. (A Destrukciós Operatív Főosztály meg egyenesen a mindenkori magyar bürokrácia himnusza lehetne - e cikk címe innen idézet.) Nyilván nem egy könnyű lemez, de kifejezetten erős és hatásos. Soundcloud

Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2019/02/28/csak_az_adatok_legyenek_mindig_katonas_rendben_rec_hu
Csak az adatok legyenek mindig katonás rendben - Rec.hu
süti beállítások módosítása