Filmrecorder. Az évtized szerelmespárja, két évvel később

2019.02.08. 09:00, vferi

cimlapi_3.jpg

2017-ben ilyenkor a Kalifornai álom volt a szezon legfelkapottabb filmje, főszereplői, Emma Stone és Ryan Gosling pedig Hollywood álompárja. Hat Oscarral és egy tévesen bejelentett fődíjjal később Gosling az űr, Stone pedig a kultfilmrendezők őrült víziói felé vette az irányt. Az összeállítás a 68. Recorder magazin Filmrecorder rovatában jelent meg.

Két év telt el azóta, hogy Emma Stone és Ryan Gosling lángra gyújtották a vásznat a Kaliforniai álomban. A romantikus filmek ezidőtájt szinte teljesen kiszorultak a moziból és semmi garancia nem volt arra, hogy a hollywoodi musicalek aranykorának megidézése sikert hozhat. A film végül minden idők legkínosabb Oscar-bakijával is bekerült a filmtörténelembe, de ez semmit sem von le annak értékéből, hogy mindketten karriercsúcs alakítást nyújtottak, ami Emmának Oscart, Ryannek pedig egy új, kasszabiztosnak tűnő vezérhím státuszt hozott.

Az igazi nemek harca azonban csak ezután kezdődött: Emma Stone 30 éves és Hollywoodban az Oscar után statisztikailag innen már szinte csak lefelé vezethet az útja, a 38 éves Gosling előtt viszont pont most nyílik meg rengeteg ajtó és ha továbbra is ügyesen választ szerepeket még 20-25 évnyi szupersztárság állhat előtte.

ryan-gosling-blade-runner-2049.jpg
Ryan Gosling a Szárnyas fejvadász 2049 című filmben | Forrás: InterCom

 

Mindezzel tisztában vannak ők is, az ügynökeik is, így működik Hollywood. Éppen ezért nagyon is jelzésértékű, hogy milyen filmekkel tértek vissza a Kaliforniai álom után: Ryan nyitott a kommersz blockbusterek felé, Emma pedig egy feminista ikon megformálásával eredt újra Oscar-hajszára. Más kérdés, hogy a Szárnyas fejvadász 2049 messze nem volt annyira kommersz, mint azt a tenyerüket dörzsölő producerek szerették volna, A nemek harca pedig nem, hogy a díjkiosztókat, de a közönséget sem mozgatta meg.

636414206881836632-battle-of-the-sexes-dom-1bots-03281-rgb.jpg
Emma Stone és Steve Carell A nemek harca című filmben

 

2018-ban még mindig ők ketten Hollywood első számú sztárjai. Gosling ugyan nincs még DiCaprio- vagy Pitt-szinten, de a harmincas generációban továbbra is minden szerepre ő az első választás és csak akkor mennek a forgatókönyvek Jake Gyllenhaalhoz vagy Andrew Garfieldhez, ha ő már nemet mondott. Márpedig sokszor mondhat nemet, mert évi egy filmnél többet nem forgat. Ráadásul hűséges a kedvenc rendezőihez; Derek Cianfrance (Blue Valentine) és Nicolas Winding Refn (Drive – Gázt!) után Damien Chazelle-hez is visszatért egy második filmre.

dol4s41xoaiyloa.jpg
Ryan Gosling, Claire Foy és Damien Chazelle Az első ember forgatásán | Forrás: UIP Dunafilm

 

Az első ember újabb telitalálat a még mindig csak 33 éves rendezőtől, Gosling pedig tökéletes az introvertált, végsőkig elszánt Neil Armstrong szerepében. Az életrajzi filmek szokásos közhelyeit sikerül teljesen elkerülniük és a holdraszállás krónikája egyszerre nyújt pazar látványt és intenzív érzelmi hullámvasútat. A film viszont olyan ugrást jelenthet Chazelle számára, mint, amikor Christopher Nolan a Mementó után megrendezte a Batman: Kezdődik!-et; innen nincs visszaút a független filmek világába és kérdés, hogy a korábban olyan fura, kockázatos indie-filmekkel, mint a Fél Nelson vagy a Plasztik szerelem feltűnt Gosling végleg vele tart-e ezen az úton.

Emma Stone-t jó barátnőjével, Jennifer Lawrence-szel szokás egy ligában emlegetni, de míg Lawrence az Oscar-jelöléseket hozó presztízs-filmek mellett két franchise-zal (Az éhezők viadala, X-Men) is biztosította a tejbe aprítani valót, Stone egyelőre ellen tudott állni a képregényfilmek csábításának. Pedig Hollywoodban szinte hagyomány, hogy ha egy színésznő huszonévesen Oscart nyer, akkor azonnal leszerződik egy akció/fantasy főszerepére. Így tett Halle Berry, Charlize Theron és Brie Larson is. Emma Stone ehelyett Jorgosz Lantimosznak vette fel a telefont.

favourite.jpg
Emma Stone A kedvenc című filmben | Forrás: Fórum Hungary

 

Annak a rendezőnek, aki az utóbbi években szüleik által fogva tartott kamaszokkal, állattá változtatott szinglikkel, súlyzóval kivert szemfogakkal és brutális kutyagyilkossággal sokkolta a mozinézőket. A kedvenc az eddigi legfogyaszthatóbb filmje, de ettől még a friss Oscar-díjas színésznőnek igent kellett mondania némi sárban fetrengésre, félpucér enyelgésre, leszbikus szexjelenetre és az egész filmet átható komisz, éjfekete humorra. Utóbbihoz jól jött a komikai múltja és rendkívül szimpatikus, hogy minden hiúságát félre tudja tenni egy bátor, határokat feszegető és újabb Oscar-jelölést hozó alakítás kedvéért.

drvqetgwwamc4ft.jpg
Emma Stone a Maniac című sorozatban | Forrás: Netflix

 

Ugyanez a dicséret juthatott eszünkbe a Maniac című Netflix-sorozat első részeinek láttán is, hiszen mennyire vagány lépés egy évvel az Oscar után tévés szerepet vállalni, ráadásul a True Detective első évadát jegyző Cary Joji Fukunaga ultramenőnek tűnő agybarúgásában?!

A Maniac sajnos papíron jobb ötletnek tűnt, mint a valóságban és a fárasztó, az önnön képzelt ravaszságától elaléló forgatókönyv Emmának is csak egy közhelyes karakter lehetőségét kínálja. Mégis, a tízrészes minisorozat neki köszönheti a legjobb pillanatait és szórakoztató átváltozásai részről-részre temérdek különböző műfajú és stílusú film lehetőségét villantják fel, amelyekben szívesen néznénk sokkal hosszabb ideig is. 

szerző: Onozó Róbert

https://recorder.blog.hu/2019/02/08/filmrecorder_az_evtized_szerelmesparja_ket_evvel_kesobb
Filmrecorder. Az évtized szerelmespárja, két évvel később
süti beállítások módosítása