Röhögnöm kell, nehogy már megint sírjak - Rec.hu

2019.01.31. 15:45, RRRecorder

babra_lepi_ivo.jpg

Farkas Bertalan visszatér; az X-Faktor versenyzője meztelen; a friss házasok hamburgert zabálnak. Űrtechno, ami mégsem az; különleges koncertklip és amerikaias minimozi. Hagyjál békén, ne legyen erekciód sem! A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Mint azt a zenetörténet órán az általános iskolában is tanítják, a Liquid Limbs a magyar elektronikus zene úttörői közé tartozott, majd egy mainstream kitérő után az immár egyedül alkotó Batta Róbert 2014-ben tért vissza ezen a néven egy új lemezzel, 17 év kihagyás után. De még ezután a korántsem egyenes történet után sem számíthattunk arra, ami az új Liquid Limbs-lemez, a Taum. "Organikus űrtechno minőségi fehér zajjal" - szól a leírás a Bandcampen, ami vicces ugyan, de kicsit félrevezető. A dob ugyanis leginkább a háttérben maradó pulzálás, az előtérben meg izgis, nem egyszer csipogó vagy retrósan naiv szintihangok tekeregnek úgy, mint az acidben (de mégsem teljesen), és effekteződnek úgy, mint a dubtechnóban (de mégsem teljesen). Különféle arányokban ez történik a nyolc, 4-9 perces számban, de nagyon jól esik hallgatni akár többször is egymás után, ami ugyebár jóval fontosabb, mint hogy az ember meg tudja mondani, hogy mégis mi ez. Facebook


Búsulójuhász
ugyan undergroundnak mondja Legyünk gyerekek című albumát, de pontosabb az alternatív, merthogy a magyar alt. hagyományhoz sok szálon kapcsolódó, dallamos, nem egy helyen slágeres popzene ez, hol gitározósabb, hol elektronikusabb. A szövegek pedig szellemesek, a mindennapi életből indulnak ki, de van bennük elemeltség, szürrealizmus, valamint sok melankólia. A lemez elsőre nagyon direktnek tűnik, épp ezért lepődtem meg, amikor másodszorra rájöttem, hogy sokkal jobban tetszik, mint elsőre. A Búsulójuhász név egyébként Rajczi-Juhász Miklóst takarja, aki szerepelt a 2016-os X-Faktorban, de ez a lemezre nézve nagyjából semmit nem jelent (viszont nyilván ennek köszönhető, hogy a Blikk lehozta róla Az X-Faktor versenyzője félpucéran szaladt ki megírni az új dalát című cikket). A Legyünk gyerekek CD-n még tavaly év végén jelent meg, de csak most januárban került fel a teljes anyag a stream szolgáltatókhoz. (A cikk címe idézet a Nyögve-nyögve hajt című számból.) Facebook, lemezbemutató koncert: február 16., Nyolctíz Terasz.


A nagyszerű és termékeny szintirajongó Norwell legutóbb egy dobok nélküli EP-vel jelentkezett, előtte viszont egy olyan retrofuturista űr-acid-electróval, amiről azt írta a Clash magazin, hogy "ha Farkas Bertalan meghallgatná, azt mondaná, hogy pontosan ilyen volt az űrutazás". Az új, Joint Spaceflights négy száma is ilyen (az egyiknek konkrétan Farkas a címe), azzal a kiegészítéssel, hogy az első számban - Norwellnél először - némi sejtelmes női vokál is hallható (Angela Santa énekel), ami ugyan szépen be van pakolva a kuttyogások közé, de így is nagyon izgalmas új színt hoz a zenébe. Az EP egyébként a Dalmata Daniel kiadó új, DDD című sorozatának az első darabja, ami azt jelenti, hogy digitálisan jelent meg, de volt hozzá limitált darabszámban "borító", egy egyedi póló (már el is fogyott). Facebook


Új lemezen dolgozik a Fran Palermo, de egyelőre az előző egyik legnépszerűbb dalához, a Yellow Manhez készült egy videó, mégpedig -koncert. De megérte egy 2016-os dalhoz klipet készíteni, mert tényleg különleges, nem is azért, mert hat helyszínen készült, hanem a beállítások szokatlansága, a vágások nem kézenfekvő, de jól működő ritmusa miatt. A 24.hu mutatta be, a cikkből kiderül az is, hogy a rendező, Hartung Attilla első játékfilmjét forgatja a Z generációról, és ennek zenéjét Henri Gonzo írja. Honlap, Facebook, legközelebbi koncert: április 6., Petőfi Kultúrtanszék, Székesfehérvár.


A Babra a magyarországi délszláv nemzetiségek népzenéjét játssza (mint a Vujicsics vagy a Söndörgő), de egy olyan videóval álltak elő, amilyet egyáltalán nem várnánk ezután a leírás után. Tulajdonképpen nem "történik" semmi "különös", de a zenével párosítva végig fenntart valami nagyon sajátos izgalmat. "Népzenészként tudni szerettük volna, hogy egy, a folk- és világzenei szcénától teljesen idegen, más szubkultúrákban otthonos alkotói közeg milyen asszociációkat talál a hagyományos zenére, és milyen módon értelmezi, hogyan helyezi el azt saját jelképrendszerében" - mondta a zenekar a Vereckei Zsolt által rendezett videóról a Ritmus és hang blognak HonlapFacebook, legközelebbi koncert: február 16., Zeneakadémia.


Van egy új Dér Heni-szám, és a poptimista YouTube top 10-ünkben kiemelt Szemtelenhez hasonlóan a hiphopos beütésű R&B kétezres évek eleji csúcskorszakát idézi meg (Neptunes, Timbaland). Ismét Burai Krisztián a szerző-producer. A "piskóta" - "kis nóta" rímpárért plusz pont jár! HonlapFacebook, legközelebbi koncert: február 9., Mozi/th, Balassagyarmat.


Az Amberjack rockzenekar új klipje amerikaias minimozi, ami bulisnak-viccesnek indul, ám aztán jön a nemi erőszak és a korrupció. Jól is működik, bár a végén látszik, hogy túl gyorsan kellett elvarrni a szálakat (most a nemi erőszak mégiscsak jó, ha a börtönben történik és a rosszfiú az áldozata?). Eric Gast rendezte, aki korábban hangmérnökösködött, többek között a Zomba slágergyárban, egy ideje pedig Közép-Kelet-Európa izgatja. A klipet a Lángoló Gitárok mutatta be. Az Amberjack egyébként sokat koncertezik, többek között neves külföldi rockzenekarok előtt is, és idén jön új lemez, immár az angol mellett magyar nyelvű dalokkal is. HonlapFacebook, legközelebbi koncert: március 2., Barba Negra.


2016-ban itt mutatkozott be a Recorderen a Shakin', akik magukat a garázspop kategóriába sorolják, mi meg azt írtuk, hogy "szellős, trombitát is bevető, feelgood, együtténeklős indiefolk, -pop". Anno azt írták, hogy "mindent a magunk tempójában fogunk csinálni" - és hát ez nem túl gyors: 2017-ben volt egy négyszámos EP-jük, tavaly egy egyszerre dögös és visszafogott daluk, és most megint egyetlen új számmal jöttek ki. A Leave Me Alone ismét ügyesen használja a trombitát, és bár arról szól, hogy hagyjál, és ne legyen többek között erekciód sem, a verzékben álmos, kissé enervált, de kedves is - aztán a refrénben betorzul és (szinte) dühös lesz. Még bluesos gitárszóló is van, meglepően jól sül el. Honlap, Facebook, legközelebbi koncert: február 9., Gólya.


Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2019/01/31/rohognom_kell_nehogy_mar_megint_sirjak_rec_hu
Röhögnöm kell, nehogy már megint sírjak - Rec.hu
süti beállítások módosítása