„Egy forradalom akkor lehet sikeres, ha egymásra is odafigyelünk” – Lemezpremier! Savages y Suefo: Brotherhood

2018.11.02. 13:30, Gaines

suefo1.JPG

A Savages y Suefo 2013-ban adta ki első lemezét Worldstyle címmel, most pedig néhány EP-t és remixalbumot követően megérkezett a folytatás. A Brotherhood rendkívül változatos műfaji kaleidoszkópjában megtalálható a dub, a hiphop, a blues és a G-funk, szövegeiben gyakran társadalmi kérdéseket feszeget, és szinte minden számhoz tartogat egy-egy magyar vagy külföldi vendégénekest. Premier!

A budapesti duó a Mana Mana lemezkiadó két alapítóját, Kürtössy Nándort (Savages) és Lakatos Sándort (Suefo) takarja, akik szólóprojektjeikben, DJ-szettjeikben, produceri tevékenykedéseikben is a zenei sokszínűséget képviselik. A játékos, electroswinges, világzenei hatásokat mutató Worldstyle után az új lemez hol reggae-s/skás, hol bluesos, hol kőkemény funk, hol downtempo alapon nyugvó dalainak szövegeiben korunk aktuális társadalmi és személyes problémáit fogalmazzák meg.

suefo_front.jpgA páros így mesélt a lemezről és hitvallásukról a Recordernek: „A lemez koncepcióját a nyitó szám elején hallható spoken word hangminta nagyon jól összefoglalja egy mondatban: „There’s only one way for revolution to succeed that is by creating brotherhood in this world”. Kicsit tágabb értelemben akármilyen forradalom (mi főleg kulturális, emocionális és gondolkodásbelire gondolunk) akkor lehet sikeres, ha előbb egymásra is odafigyelünk. A világtörténelemben globálisan sosem mentek igazán jól a dolgok, a mai embernek viszont már azzal is meg kell küzdenie, hogy valós időben látja a brazíliai erdőirtásokat, a menekülthullámokat kiváltó kríziseket, vagy éppen a NER-lovagok ténykedését. Sok mindent ezek ellen nyilván nem tudunk tenni, de foglalkoztat minket és így a mostani lemez fő üzenete is az lett, hogy próbáljunk odafigyelni egymásra, vegyük észre, amikor a környezetünkben segítségre van szüksége valakinek. Ezeket a gondolatokat vázoltuk fel kulcsszavakban a felkért énekes közreműködőknek. Volt, aki az összefogás, az egymás iránti szeretet erejéről írt dalt, de több személyesebb hangvételű, már-már szerelmes dal is született. Úgy éreztük ezek is fontos részei a lemeznek, hiszen mindenki máshogy gondolkodik a fenti témákról. Van, aki globálisan, van aki saját életén, tapasztalatain keresztül fejezte ki magát és úgy gondoltuk ez bőven belefér a lemez koncepciójába is.”

Az üzenetek átadásához számos énekes segítségét kérték. Két számban is felbukkan KRSA, a hazai ska élet egyik meghatározó alakja, a PASO frontembere. Háromszor közreműködik Ashely Slater a 90-es években népszerű, tavaly újjáalakult angol Freak Power együttesből: „A korábban single formájában megjelent Revolution! reszelős, táncos electro blues alapja mellett a Life Is Love-ban, egy belassult doo-wop downtempo dalban énekli meg mennyire rögös az élet útja szerelem nélkül. Végül egy Eric Serra szám feldolgozásában hallhatjuk a mára kultikus Subway/Metró című Luc Besson alkotásból.” Két-két dalban szerepel a német énekes-rapper Denise M’Baye és az electro-funk/acid jazz magyar képviseletében működő Mystical Plants énekese, Bryant Goodman; egy-egy szerzeményben pedig a magyar partiélet legismertebb női MC-je, Fedora, aki tavaly önálló nagylemezzel is jelentkezett, valamint a „díjnyertes gospel porn duó” Fokn Bois és az afrobeatben utazó RedRed együtesek közös keresztmetszete, a ghánai M3NSA.

LP KOLLEKTOR ROVATUNK SUEFÓVAL


következzen tehát az eklektikus, egyszer belassulós, máskor bulizós, mindvégig izgalmas Brotherhood:

A Savages y Suefo Facebook-oldala.

https://recorder.blog.hu/2018/11/02/_egy_forradalom_akkor_lehet_sikeres_ha_egymasra_is_odafigyelunk_lemezpremier_savages_y_suefo_brother
„Egy forradalom akkor lehet sikeres, ha egymásra is odafigyelünk” – Lemezpremier! Savages y Suefo: Brotherhood
süti beállítások módosítása