Relaxációhoz vagy depresszióhoz, talán mindkettőhöz - Rec.hu

2018.11.01. 12:23, RRRecorder

the_devils_trade_hulljatok.jpg

A Mörk halála, Gyorskocsi utca, hajléktalanok, gyerekdal az elmúlásról. Radnóti-verslemez a Szabó Balázs Bandájától, kísérleti acid az elmaradt gyerekkorból, látványos világháborús videó. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Szabó Balázs Bandája tavasszal adta ki negyedik nagylemezét (lemezkritikánk itt olvasható), és most, viszonylag gyorsan itt is van az ötödik. A Hasonlatok koncertlemez (a Kiscelli Múzeum templomterében készült), és koncept- is, mondhatni: tizenegy Radnóti-vers feldolgozása hallható rajta. Itt van a Bájoló is, aminek 2012-es, a Közelebb című EP-n megjelent verziója a zenekar legnagyobb sikere (a YouTube-on 6,6 millió - amúgy egy korábbi poszt szerint több mint húsz éve született a dal). Szabó Balázs nem bújt ki most sem a bőréből, de azért kicsit más ez a lemez, mint a korábbiak, nem kis részben azért, mert az Accord vonósnégyes is közreműködik a dalokban. "Radnóti költészete túlzás nélkül egy életre meghatározta sorsomat, mondanom sem kell, mekkora izgalommal engedem hát most útjára ezeket a dalverseket. Bízunk benne, hogy otthonra lelnek nálatok a dalok és talán új kapukat is nyitnak majd: forgassátok, őrizzétek, szeressétek Radnóti verseit, s ő olyan lesz, mint egy véletek nőtt barát" - írta Szabó Balázs a Facebookon. A lemezhez készült egy film is, hamarosan exkluzív - egyelőre titokzatos - módon mutatják be, itt van az előzetese. Facebook, legközelebbi koncert: november 2., Rock Cafe, Hajdúszoboszló.


A Mörk leginkább bulizós számairól ismert, valamint a mindenféle műfajok keveréséről; új EP-jük viszont kifejezetten melankolikus, és a megszokottnál jóval egységesebb a hangzás, mégpedig az eddig is meglévő neosoul (nem véletlenül szerepeltek színtérbemutató cikkünkben). The Death Of Mörk az ötszámos anyag címe, és a témák az ismertető szöveg szerint: "elmúlás, halál, összeomlás". Azért nagyon nem kell megijedni, ha nem is elsőre slágeres, de azért könnyen befogadható, átélhető dalok ezek. Még a végére sötét, súroló elektronikába hajló Listen To The Cracks is szépen finoman lépdel el odáig. Attól sem kell félni, hogy mostantól a Mörk ilyen darkos lesz: tavasszal jön majd a lazább The Resurrection Of Mörk. Az EP digitálisan megtalálható mindenféle helyeken, a fizikai valóságban pedig limitált, egyedi - például a tagok által kézzel festett borítójú - vinylen lehet beszerezni a koncerteken. Facebook, legközelebbi koncert: november 16., Instant, BuSH.


A Black Bartók idei második EP-je fele olyan hosszú, mint a tavasszal megjelent négyszámos Hungry Hungarian, de ez is sötét, zaklatott, tömény és szinte pofátlanuls slágeres. A Black Cloud című címadó dalt a Gyorskocsi utcai börtön ihlette, "ami annyira nyomasztó egy épület, mintha folyamatosan egy nagy fekete felhő venné körül. Erről jutott eszembe, hogy vannak emberek, akik valamiért szinte predesztinálva vannak arra, hogy rossz útra térjenek, mintha fölöttük is ott lebegne egy fekete felhő" - mondta Minda Endre a Keret blognak. Facebook


Juhász Tamás
nevével találkozhattunk például az EXILES kiadó ősz eleji válogatásán, most pedig ugyanitt jött ki similar substance // same substance című kazettája. "Acid inspirálta főcímdalok egy elmaradt gyerekkorból" - szól a kiadó (egyik) meghatározása, ami kissé talán nehezen dekódolható, ám találó. A hét hosszú szám a kísérleti techno eszközeit használja, de van benne valami, a műfajra általában nem jellemző eltávolítottság és lebegés; sűrű, olykor szinte követhetetlenül, mégis, van valami tágasság, szellősség hangzásában. Egyszerre súlyos és könnyed, de egyik sem igazán. Vagyis a különösen erős hazai kísérleti mezőnyből is kiemelkedő darab. Facebook


A Cappuccino Projekt Korándi Dávid (Zombie Girlfriend, Felső Tízezer) nagyon-lo-fi projektje, vicces szám- és EP-címekkel. A legújabb, Suharával készült EP címe nem vicces: Them, leírása viszont az, és egyben találó is: "relaxációhoz vagy depresszióhoz, talán mindkettőhöz". Hét perc az egész, és annyira visszafogott, hogy háromszor kell meghallgatni, hogy egyszer meghalld ezt a lebegő gitárhangokból és még minimálisabb dobgépből összerakott kis valamit - és rájöjj, hogy igazából mennyire szerethető egy darab. Facebook


Nemrég írtunk
Makó Dávid, vagyis The Devil's Trade remek második szólólemezéről. Az új klip egy arról lemaradt számhoz készült, Magyar Dániel munkája. Az erős dalhoz illő, erős képi világú videó igen kalandos módon jött össze, a Stenken részletesen el lehet olvasni a történetét. Facebook, legközelebbi koncert: november 2., Robot.


A komlói punkrock FlegmA reagált a hajléktalanok elleni törvényre és annak végrehajtására. A HUNtalanul című ballada szövege, mint írják, úgy született, hogy "a zenekar elbeszélgetett néhány hajléktalannal"; az ő szemszögükből szól, és maga a törvény közvetlenül nem jelenik meg benne. "Van egy probléma, amit megoldani kell, és nem a szőnyeg alá söpörni. A nincstelenséget nem lehet törvénnyel tiltani" - írják a sajtóanyagban. Honlap, Facebook, legközelebbi koncert: november 3., I. Sopianae Rock City Festival, Ti-ti-tá, Pécs.


Szesztay Dávid
sok zenekarban játszik és játszott (Santa Diver, Kamu, Specko Jedno, Budbudas, DAV - utóbbi sajátja), gitározik a Kiscsillag jelenlegi felállásában is. Lovasi András azt mondta róla tavaszi interjúnkban: "elképesztően kreatív zenész és zeneszerző", első szólólemezéről pedig ezt: "írtam rá néhány szöveget, és valamennyire beleproducerkedtem, de nem sokat, nem kellett. Eddig amit idén hallottam lemezt, abból Dávidé lesz a legjobb, a magyarok között, de nem is feltétlenül csak azok között." A Dalok bentre november 21-én jelenik meg, az első klipet a Stenk mutatta be róla, ott lehet róla bővebben olvasni, valamint egy rövid videó is látható, amiből kiderül például, hogy a CD mellett az egyes számokhoz készült képeslapok is lesznek (itt rendelhető). A Szólj alatt a pár nappal korábban kijött első dal hallható. Facebook, lemezbemutató koncert: december 13., Kiscsillag Fesztivál, Átrium.


Gyerekdal az elmúlásról? Igen, a Belvárosi Betyárok gyerekzenekar - akik novemberben adják ki bluegrass stílusban írt második albumukat - Mama című dala pont ilyen. A sajtóanyagban olvasható a duó egyik tagja, Váray László nyilatkozata: "a Mama című dal egy szülő szemszögéből íródott, amikor arra a kérdésre válaszol, hova lesznek azok, akiket szeretünk és elmennek közülünk. Az a nyelv, amin a dal íródott, szintén kétirányú: egyszerre szól a gyerekekhez és a felnőttekhez, meggyőződésünk, hogy segíthet egy olyan beszélgetést, amit sokszor nagyon nehéz elkezdeni, mégis minden családban megtörténik." Facebook, lemezbemutató koncert: november 11., Budapest Jazz Club.


Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2018/11/01/relaxaciohoz_vagy_depressziohoz_talan_mindkettohoz_rec_hu
Relaxációhoz vagy depresszióhoz, talán mindkettőhöz - Rec.hu
süti beállítások módosítása