Egyedül a szeretet képes elűzni a démont – 30Y-videópremier

2018.10.10. 13:00, Gaines

30y_ujra_el_screenshot.jpg

Elegáns, fekete-fehér turnéklip készült a 30Y közönségkedvenc dalához, ráadásul úgy, hogy a zenekar gyakorlatilag nem is tudott róla. A videó a Recorderen debütál.

Az Újra él című dal még a zenekar 2016-os, Dicsőség című lemezén jelent meg, és noha élőben az egyik legtöbbet játszott szám az albumról, eddig nem készült hozzá hivatalos videoklip. Bátori Gábor Jim azonban fotósként végigkísérte a 30Y idei tavaszi-nyári turnéját, és a felvételekből ezután egy hatásos, a nézőtérről talán ritkábban észlelhető koncertmozzanatokat kimerevítő-megmutató, lassításos turnévideót vágott össze.

BECK ZOLTÁN A LEMEZTÁSKA ROVATBAN


A dalról és a videó hátteréről Beck László mesélt a Recordernek: „Az Újra él a Dicsőség lemez turnéja alatt olyan arcát mutatta meg nekünk, amit a stúdióban nem. Amint elkezdtük játszani, visszafoghatatlan erővel alakított át minket a színpadon és kikövetelt valami olyan kölcsönhatást a közönségünkkel, ami nagyon mély élménnyé tette az előadását.

A dalokkal általában van egy ilyen történet, hogy amint kiviszed őket a teremből, elkezdenek élni, újraértelmezni magukat és ezáltal minket is. Az Újra élre ez kiemelten igaz lett. Mindeközben megismerkedtünk Jim-mel, aki koncertfotókat kezdett el készíteni nekünk, így gyakorlatilag végigdokumentálta a nyarunkat. Ami ennél talán fontosabb, hogy együtt utaztunk vele, beszélgettünk, együtt éltük át a koncertezés élményét és egyáltalán az ismerkedés élményét is. Talán ezeken a képeken át nem egyszerűen dokumentálva lettünk, hanem megismerve is. Felemelő érzés most ezeket az állóképeket mozgásba lendítve látni és bár Jim helyett semmiképp nem beszélnék koncepcióról, mert ez az ő filmje, én mégis azt gondolom, hogy a fotós megengedte hogy az elkapott pillanatok tovább mozduljanak, vagy épp megmutassák a megelőző pillanatot. Ilyen módon a mi részvállalásunk lehetett annyi, amennyik vagyunk. Legalábbis amennyik vagyunk akkor, amikor a 30Y-t csináljuk. Nincs benne, ahogyan tócsit sütök otthon, pedig abban biztosan én vagyok a legjobb Baranya megyében. Nincs benne Peti kutya ezúttal, pedig az egy rettenetesen jófej állat. Nincsen VÁFOSZ.

Az van benne, ami talán a dal alakulástörténetében és ami talán a 30Y aktuális, Dicsőség lemez körülötti alakulástörténetében is. Örülök, hogy kultikus pillanatok egy olyan valakin mosódnak át, aki látni akar minket. Azt hiszem, Jim jól látott minket, ahogyan a színpadon vagy a háttérben épp 30Y vagyunk. És kétségtelen, hogy képtelen vagyok megunni azt, ahogyan a közönségünk van velünk, ahogyan a közönségünkkel együtt vagyunk. Ennek talán a legerőteljesebb élménye volt a Kobuci koncert, ahol a szakadó esőben végképp eltűnt, feloldódott a határ zenekar és közönség között. Tényleg egyedül a szeretet képes elűzni a démont.

BECK ÉS BECK EGY HARMADIK BECKRŐL


Maga Bátori Gábor Jim (sinco) ezt fűzte hozzá Beck Zaza gondolataihoz: „Koncepcióról én sem igazán tudok beszélni. Annyi történt, hogy kilógott ez a dal számomra a repertoárból  - a legjobb értelemben – és már nagyjából az elején láttam ezt a videót a fejemben. Csak utazni kellett hozzá sokat, hogy fel tudjam venni. De különben tényleg ugyanazt csináltam, mint az állóképekkel nagyjából. Sajnos nem tudom zazásan szofisztikáltra fogalmazni: rámszakadt az inspiráció a dalt hallva. Arra a tócsnira meg kíváncsi lennék valamikor!


A zenekar őszi turnéja gőzerővel elindult, a helyszíneket és időpontokat a zenekar Facebook-oldalán lehet végigböngészni, az októberi koncertek ugyan már teltházasak, de a következő hónapok eseményeire – például a december 1-jei szegedi bulira, vagy a budapesti és pécsi évzáró koncertekre – még el lehet happolni jegyeket. A borítókép is sinco munkája.

https://recorder.blog.hu/2018/10/10/egyedul_a_szeretet_kepes_eluzni_a_demont_30y-videopremier
Egyedül a szeretet képes elűzni a démont – 30Y-videópremier
süti beállítások módosítása