„Kézből-kézbe” – Interjú Pentelényi Pállal, az Independent Label Fair szervezőjével

2018.09.06. 12:04, Gaines

ilf_1_1.jpg

Másodszor rendezik meg Budapesten az Independent Label Fairt, azaz a független magyar lemezkiadók börzéjét: szeptember 8-án, szombaton déltől este nyolcig a Szimpla Kertben lehet majd böngészgetni, vásárolni, vagy csak beszélgetni a kiadók képviselőivel. Külön kiadványpremierek helyett idén inkább a program megálmodójával és főszervezőjével, a Budabeats-alapító/Gandharva néven DJ-ző Pentelényi Pállal beszéltük át, milyen tapasztalatokat vont le az első ILF-ből, mik ma a hazai lemezkiadás legégetőbb kihívásai, és hogy kerülhet zene egy spaklira. (A fotók a tavalyi ILF-en készültek.)

Hogyan indult ez a kezdeményezés?

Kb. másfél éve egy késői tavaszi délután ültünk le Max Sinclairrel (Dalmata Daniel) beszélgetni egymás kiadójáról és persze közben lemezeket cserélgetni. Kiderült, hogy nagyon sokféleképpen lehet lemezkiadót vezetni. Így merült fel bennem, hogy kíváncsi lennék a többi független magyar kiadóra is. Elsőre azt gondoltam, hogy mondjuk egy tucat kiadó működhet itthon. Tévedtem. A tavalyi vásáron és idén is, közel 50 kiadó vesz részt az eseményen.


Miben más az ILF, mint a többi lemezbörze?

A lemezbörzéken bárki árulhat lemezeket, vannak használt és új lemezek egyaránt. Az ILF-en azonban csak hazai független kiadók települhetnek ki. Ennek az a célja, hogy a lemezvásárlók közvetlenül a kiadókat támogassák: „kézből-kézbe”. Egész más így vásárolni, mint a Bandcampen vagy a Discogson rányomni a „rendel” gombra. Interakció alakul ki a lemezkiadó és a lemezgyűjtő között, azonnal visszajelzést kaphat/adhat a kiadványról. Emellett a lemezgyűjtők egy körképet kaphatnak a hazai kiadókról, nem kell a neten extra kutatómunkát végezni. Ha kíváncsi valaki a hazai lemezkiadásra, akkor a legteljesebb képet itt kaphatja meg.

ilf_pent.jpg
Pentelényi Pál a mikrofonnál


Milyen tapasztalatokat vontatok le az első évből? Mik váltak be? Mi az, amit máshogy csináltok idén?

Az alapkoncepció jól működött tavaly, úgyhogy idén csak kisebb változtatásokat végeztünk. A koncertek nem a vásártérben lesznek, hanem a Szimpla Kert koncerttermében, így nem fogja zavarni a vásárlókat a hangerő. Ez azért is fontos, mert minden kiadványba bele lehet hallgatni, új előadókat/kiadványokat sem „vakon” kell hazavinni.

A szakmai programot folytatjuk, idén lemezboltosok (Aktrecords, Deep, Musicland, Wave) fognak beszélgetni arról, hogy szerintük mitől jó egy borító? Mit szeretnek a vásárlók? Mi adja el a lemezt? Vagy hogy mi volt a toplistás független magyar kiadvány idén?

A tombola tavaly is nagy siker volt, így idén még több értékes nyereményt fogunk kisorsolni. Bármely kiadónál vásárolsz egy vagy több hanghordozót, akkor a Budabeats pultjánál felállított tomboladobozból húzhatsz és egyből kiderül, nyertél-e. Minél több kiadótól vásárolsz, annál nagyobb esélyed van rá, hogy nyerj valamit.


Hogyan válogatjátok ki a jelenlévő kiadókat? Bárki jelentkezhet, vagy vannak irányelvek, amelyeknek meg kell felelni?

Független kiadónak kell lennie és fizikai kiadvánnyal kell rendelkeznie (vinyl, cd, kazetta, floppy, vhs, stb.). Nincsenek stílusbeli megkötések, a hardcore punktól a jazz-ig minden alternatívabb műfaj képviselve van és szeretnénk is, ha ez az arculata megmaradna a vásárnak.

ilf_7.jpg


Hogyan látod ma, 2018-ban a független hazai kiadók helyzetét? Hogyan lehet megmaradni egy olyan zenei térben, ahol még a nagy lemezcégekről is egyre inkább áttevődik a hangsúly a magánkiadásokra, a fizikai kiadványokról az online-ra, a lemezkiadásról a koncertezésre?

A zenekaroknak és a producereknek is a legnagyobb bevételt a fellépések hozzák. A lemezkiadás – főleg hazai szinten – inkább hobbi és luxus, mint maga a lemezgyűjtés is. Ám sok kitartással fenn tudja tartani egymást ez a két közeg és a szerencsésebbek még nemzetközi vizeken is sikeresek tudnak lenni. Van erre ma is pár jó példa.


Mik ma a legégetőbb szakmai kihívások a lemezkiadás felől a hazai piacon, amikre választ kellene találni?

Szuper lenne, ha a kis példányszámban gyártott lemezek nem kamikaze akciók lennének a lemezkiadók számára. Ha a hanglemezek áfáját le lehetne csökkenteni 5%-ra, mint a könyvekét. Ez sokat lendítene a vásárlás és eladás terén egyaránt.


Legalább negyven kiadó vesz részt a börzén. Milyen trendeket, irányzatokat képviselnek? Van-e, ami közös bennük a függetlenségen túl, vagy teljesen eltérő a profiljuk?

Javaslom mindenkinek, hogy beszélgessetek el a kiadókkal a vásáron. Sok érdekességre fog fény derülni. A vásár bejáratánál fel fogunk állítani egy táblát, ahol szerepel az összes kiadó, megjelölve, hogy milyen stílusban mozognak. Öt kategóriát állítottunk fel (nyilván lehetett volna részletesebben is tematizálni): electronic, organic, guitar, jazz és hip hop. Az első három kategóriába be lehet sorolni a kiadók 80%-át. Ám ezek a stílusok rengeteg alműfajt tartalmaznak. Lesz mit végigböngészni.

ilf_8.jpg


Melyek a kiemelt, legizgalmasabb megjelenések idén? Mik azok, amikre mindenképp fel szeretnéd hívni az érdeklődők figyelmét, és miért?

Az összes idei megjelenésre. Viszont erre nincs elég terjedelem, ezért inkább egy formátumbeli érdekességre hívnám fel a figyelmet. Tavaly a debreceni floppy kiadó (Floppy Kick) volt a meglepetés sokak számára. Idén azt hiszem, ezt a szerepet a Dióbél kiadó veszi át, ugyanis legutóbbi kiadványuk spaklin jelent meg. Aki elképzelni se tudja a dolgot, azt szombaton különösen várjuk a vásáron.

Egy külön pultra, a Hangfoglaló asztalára is felhívnám a figyelmet, ahol azok a kiadványok lesznek bemutatva, amiket a program támogatott, de kiadóval még nem rendelkeznek. Remélem, hogy az ILF és a Hangfoglaló ezen együttműködésének köszönhetően ezek a zenekarok is megtalálják esetleg pont itt a vásáron az új kiadójukat.


Mi szükséges ahhoz, hogy sikeresnek ítéljétek az ILF-et? Mit vártok a börzétől?

Legyen jó időnk (bár az esőre is fel vagyunk készülve)! Mosolygó, elégedett vásárlókat, érdeklődőket szeretnék látni és a tavalyihoz hasonló vidám hangulatot. Érdemes nyitásra jönni, ugyanis az első 60 vásárló ajándék korsó sört kap a Szimplától!


Az ILF rendezvényén 12:00-tól félórás váltásokban zenélnek dj-k és együttesek, a teljes névsor a program Facebook-oldalán megtalálható. A vásár utáni afterpartin MA’AM, Von Yodi, Aron Ya és Dephton gondoskodnak a szórakoztatásról a Szimpla Kertben.


Fellép majd az ILF-en az ex-PASÓ-s Lipi Brown:


a power melankolikus Anton Vezuv:


vagy épp a Royal Hungarian Noisemakers, akik – ki gondolta volna – zajzenében nyomulnak:

https://recorder.blog.hu/2018/09/06/_kezbol-kezbe_interju_pentelenyi_pallal_az_independent_label_fair_szervezojevel
„Kézből-kézbe” – Interjú Pentelényi Pállal, az Independent Label Fair szervezőjével
süti beállítások módosítása