A legkevésbé sem háttérzene – Albumpremier! Napokon: V

2018.09.05. 19:00, Gaines

napokonpic2.jpg

A Napokon rockzenekarnak soha nem kellett a szomszédba mennie a műfaj határainak feszegetéséért, ötödik sorlemezükön azonban még tőlük is szokatlanul merész vizekre eveznek. Az V kilenc számos zenei anyaga négy EP-s bontásban két évvel ezelőtt már napvilágot látott (mind a négy nálunk premierelt), most pedig átfésülve-áthangszerelve, újraformálva-újrakeverve, immár végleges formájában hallgatható meg. Premier!

napokon_borito_1.jpgA négytagú felállásban játszó csapat (Kacsóh Dániel – ének, Ratkóczi Huba – gitár, Kolozsi Péter – basszusgitár, szintetizátorok, Mózes Zoltán – dob) új lemeze így egyszerre tekinthető remixnek és véglegesített változatnak. Az V masszív és sokszínű elektronikával feldúsított, hol Massive Attackos, hol reggae-s/trapes alapú zenei formája Kacsóh szavaival élve „talán még a néhány számos kislemezeknél is bátrabb”, amiért a hangmérnök-produceri tisztséget is betöltő Kolozsit és a Londonban masterelő Sándor Dánielt is dicséret illeti. „A hozzáállás maradt, a kivitelezés és a forma átalakult.

Az énekes így összegzi az új albumot: „A számok ugyanakkor megtartották az EP-k nyomán kijelölt tematikát, az egyes évszakokhoz kapcsolódó, különleges történeteket, szimbólumokat dolgoznak fel szövegileg, illetve zeneileg is, szokás szerint számos további értelmezési lehetőséget is megnyitva. Az új lemez így az immár húszéves rockzenekar talán legmélyebb, valódi odafigyelést igénylő, egyben leginkább korszerű munkája. A legkevésbé sem háttérzene, minden szempontból maximális figyelmet érdemel.”

Kolozsi Péter pedig beavatott minket abba is, miért látták szükségét a négy EP kiadása után a kilenc dal újrafogalmazásának:

Annak idején, amikor kitaláltuk ezt az EP-sorozatot, és azt, hogy az én stúdiómban (KitchenRoom), műhelymunkával készüljenek, akkor viszonylag hamar kialakult egy kép a fejemben arról, hogy ez miféle anyag is akarna lenni. Igen ám, csak akkor – hiába volt közös a döntés, hogy kísérletezzünk –, éppen 2 év/2 élőben együtt feljátszós, klasszikus rock lemez volt frissen a hátunk mögött, és egy ilyen mértékű zenei formaváltás nem biztos, hogy lement volna a banda torkán, meg talán még pontosan nem is tudtam volna kommunikálni, hogy miféle is az a kép, és hogy hogyan fogjuk meg a feladatot. Így elkészült 4 ’két ló közé esett’ EP, ráadásul hangzásban sem sikerült maradandót produkálnom. Persze szerettük és most is szeretjük őket, de miután szabad kezet kaptam, hogy elkészítsem a saját verzióm, azután keltek életre a dalok igazán. Szabad volt bármit bárhogy szétcincálni, kiszedni, kicserélni, átalakítani és nem is voltam rest így tenni.

A dalok mellett még a borítón is akad felfedeznivaló, az EP-ken is látható szögmotívumok állnak ugyanis össze eggyé rajta: „A Nap adott évszakhoz tartozó beesési szögei jelennek meg, állnak össze egy kompozícióvá, csakúgy, mint a zenei tartalom.” A borító és a zenekari fotók Wéber Áron munkái.


Az 1998-ban alakult zenekar szeptember 19-én tartja meg 20 éves jubileumi koncertjét az A38 Hajón, ahol korábban kivált tagok is színpadra lépnek, és természetesen a lemezen szereplő régi-új dalok közül is elhangzik majd néhány. Facebook-esemény.


És akkor jöjjön a merész, új utakra kalandozó nagylemez:

https://recorder.blog.hu/2018/09/05/a_legkevesbe_sem_hatterzene_albumpremier_napokon_v
A legkevésbé sem háttérzene – Albumpremier! Napokon: V
süti beállítások módosítása