A klasszikus rock lekörözte Michael Jacksont

2018.08.22. 09:35, Gaines

jacko_2.jpg

Michael Jackson 1982-es gigasikere, a Thriller minden idők legnépszerűbb lemeze, már ha a lemezeladási adatokat tekintjük a népszerűség fokmérőjének, mindmáig ez a világ legtöbb példányszámban eladott albuma. Majdnem egy évtizedig vezetett Amerikában is, ám az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (RIAA) a második helyezett eladási adatait újraszámolva arra a váratlan következtetésre jutott, hogy sikerült megelőzni Michael Jacksont.

A puccsot ráadásul egy best-of válogatáslemez követte el. Az Eagles kiadványa, a Their Greatest Hits 1971-1975 számait utoljára 2006-ban összesítették, akkor még csak 29-szeres platinalemeznek minősült. Azóta viszont hozzá kell számolni a streaming hallgatásokat és a digitális letöltéseket, így ugrott hirtelen 38-szorosra a szám, amellyel le tudta körözni Michael Jackson „mindössze” 33-szoros platinalemezét. A platina számszerűsítve egymillió eladott példányt jelent az USA-ban; 1976-ban vezették be a minősítést, és elsőként épp a szóban forgó Eagles-lemeznek ítélték meg. A zenekar alapító tagja, Don Henley így nyilatkozott az örömhírről: „Hálás köszönettel tartozunk a családainknak, a menedzsereinknek, a csapatunknak, a rádióknak, és mindenekelőtt hűséges rajongóinknak, akik 46 éven keresztül, jóban-rosszban kitartottak mellettünk. Kalandos utazás volt.”

MIÉRT MENŐ AZ EAGLES – ÉS MIÉRT CIKI.

A Their Greatest Hits 1971-1975 egy időben már vezette az eladási örökranglistát, 2009-ben, Michael Jackson halála után cserélt helyet a Thrillerrel, így voltaképp egymást váltogatja az első két helyezett. A harmadik helyen most már szintén egy Eagles-album szerepel, az 1977-es Hotel California a maga 26-szoros platinalemez minősítésével lett bronzérmes, miután hozzáadták az összegzéshez a kislemezeladások számait is, így a 2001-es, '16-szoros platina' eredménye után feljebb tudott mászni a ranglétrán.

Az egész ügy persze többek szerint elég gyanús, hiszen eleve elég hiteltelen, ha egy lemezeladásokat monitorozó szervezet a legkelendőbbnek számító lemez összeladásait 2006 óta nem frissíti (2004 óta az addig csak fizikai hanghordozókban mért fogyásba beleszámít a digitális letöltés, 2006 óta a csengőhang-letöltés, 2013 óta - az USA-ban - a stream is, utóbbi a domináns manapság és úgy számolják, hogy 1500 dalmeghallgatás a streamfelületeken, egyenlő egy fizikai albumeladással). Mindez persze azt is kérdésessé teszi, hogy mi alapján jelentették ki, hogy 2009-től a Thrillerből fogyott több, hiszen az Eagles-válogatásról ezek szerint nem voltak naprakész adatai a szervezetnek. Mint ahogyan elismerten nincsenek naprakész adatai most a Thrillerből, amit a hírek szerint 2017-ben összesítettek utoljára. A legnagyobb kérdés persze az, hogy az elmúlt tizenkét évben hogyan fogyhatott 9 millió példány (illetve hogyan jött össze annak megfelelő mennyiségű stream és digitális letöltés) pont ebből a lemezből, amelyik semmilyen évet, évtizedet összesítő streamlistán nem szerepel előkelő helyen. Sok a kérdés az ügyben, amit egyelőre senki nem tett fel a RIAA-nak.

https://recorder.blog.hu/2018/08/22/a_klasszikus_rock_lekorozte_michael_jacksont
A klasszikus rock lekörözte Michael Jacksont
süti beállítások módosítása