“Már csecsemőkoromban is imádtam a zenét” – Rókusfalvy Lili-interjú

2018.08.12. 13:00, Gaines

dsc00118.jpg

Idén új helyszínen, Zamárdiban, a STRAND Fesztivál nyitónapján, augusztus 21-én rendezik meg a III. Petőfi Zenei Díj átadóját, ahol nagyszabású show keretében, nyolc kategóriában díjazzák a hazai könnyűzenei élet legnépszerűbb előadóit. Az est házigazdái Harsányi Levente és Rókusfalvy Lili lesznek, a gála háziasszonya, az M2 Petőfi TV műsorvezetője mesélt nekünk arról, hogyan épül fel egy ilyen műsor, milyen nehéz leplezni, hogy kiknek szurkol az ember, és melyik rockegyüttes felkonferálása szerepel a bakancslistáján.

Idén tavasszal te vezetted a Nagy-Szín-Pad! műsorát. Mi volt a legnagyobb élmény a négy elődöntő és a döntő során?

Nem ez volt az első Nagy-Szín-Pad!, amit vezettem. Mint minden évben, idén is hatalmas élmény volt a lelkes zenekarokat végigkísérni az elődöntőkön keresztül egészen a döntőig, értük és velük együtt izgulni. Ilyenkor az ember jobban bepillantást nyer a szakmába, és szuper dolog azt látni hogy milyen jó ez a közösség, hiszen itt különböző stílusú zenészek mutatják meg a tudásukat, de mindenkit ugyanaz éltet: a zenélés öröme!


És a legnehezebb feladat?

Számomra talán a legnehezebb feladat ilyenkor az, hogy teljesen pártatlan maradjak. Hiszen azért nekem is van egy kialakult zenei ízlésem, vannak kedvenceim, na de pont ez az, ami egy ilyen műsor során nem látszódhat a műsorvezetőn. Igyekeztem minden előadónál ugyanolyan lelkes és objektív maradni, és tényleg arra fókuszálni, hogy attól függetlenül, hogy azt a fajta zenét játsszák, ami nekem mondjuk nem a szívem csücske, maximális profizmussal álltak helyt.


Miben lesz újdonság számodra szakmailag a Petőfi Zenei Díj átadója?

A Petőfi Zenei Díjátadó egy nagyon nagy szabású show, ehhez hasonlóban még nem volt alkalmam dolgozni. Talán tekinthetjük a tavaszi Nagy-Szín-Padot egyfajta bemelegítésnek a PZD-re. Itt egyszerre kell helyt állni a színpadon az ott lévők előtt, illetve a tévénézőknek is át kell adni azt a hangulatot, ami a díjátadót körbelengi. Készülünk meglepetéssel, ami a táncos múltamhoz köthető, ez is csak fokozza az izgalmakat. (Leginkább bennem:))

rokusfalvy.png


A STRAND Fesztivál nyitónapján 120 perces élő showt kell majd lebonyolítani. Vezess végig azon, hogy hogyan épül fel a te részvételed egy ilyen show-ban: mikor kezdesz el dolgozni rajta, hogyan készülsz rá?

Magára az élő showra már természetesen jó ideje készülök. A konkrét próbákat megelőzték megbeszélések, illetve fotózás. Elég hosszú folyamat, amíg eljutunk az élő showig, hiszen a gyakorlati készülődés mellett agyban is és lélekben is rá kell hangolódni a műsorra. Én ilyenkor gyakrabban hallgatom a jelöltek zenéjét, ezáltal még jobban belekerülök az ő világukba.

Igyekszem sokat pihenni előtte. Nincs jobb egy kipihent és up-to-date műsorvezetőnél. Azt azért tegyük hozzá, hogy komoly logisztikát igényel, hogy van egy másfél éves kisfiam, aki a férjemmel elkísér – természetesen nem magára a díjátadóra, hanem a Balatonra. Szóval ilyenkor legalább arra a 120 percre az anya üzemmódból is át kell tudnom kapcsolni.


Mi volt az első meghatározó zenei élményed?

Nem hazudok, ha azt mondom, már csecsemőkoromban is imádtam a zenét. Szerencsére az egész életemben elkísért vagy így, vagy úgy. Michael Jacksont ismertem meg a külföldi előadók közül először, amiből egyből rajongás lett. Ezt a szüleim is hamar felismerték, és 96-ban, amikor Michael Jackson Budapesten járt, kivittek a koncertjére. Ötéves voltam, és talán Halász Judit után ez volt az első igazi koncertem, amire a mai napig élesen emlékszem.


Ha lehetőséget kapnál, hogy felkonferálhatod a kedvenc külföldi előadódat a hazai koncertjén, kit választanál?

Hú, ez nehéz, gyakorlatilag bárkit szívesen felkonferálnék Ed Sheerantől kezdve Mike Pattonig, de ha már ilyen válogatós kedvemben vagyok, akkor a Rolling Stonest választanám. Azt hiszem, azzal az egész bakancslistámat kipipálnám! 


A III. Petőfi Zenei Díj átadóját augusztus 21-én, este kilenc órától az M2 Petőfi TV, a Petőfi Rádió és a petofilive.hu is élőben közvetíti.

(A cikk az MTVA támogatásával készült.)

https://recorder.blog.hu/2018/08/12/_mar_csecsemokoromban_is_imadtam_a_zenet_rokusfalvy_lili-interju
“Már csecsemőkoromban is imádtam a zenét” – Rókusfalvy Lili-interjú
süti beállítások módosítása