Thom Yorke felelősségre vonást követelt dobtechnikusa haláláért

2018.07.20. 17:23, Gaines

thom_2.jpg

A Radiohead először tért vissza a hat évvel ezelőtti tragédia helyszínére.

2012. június 16-án a Radiohead a torontói Downsview Parkban tartott volna koncertet, egy órával a kapunyitás előtt azonban összeomlott a színpad, ahol még tíz-tizenöt főnyi technikai személyzet dolgozott. A leszakadt tetőszerkezet a zenekar 33 éves dobtechnikusa, Scott Johnson halálát okozta, és még három ember megsérült. 2013-ban az Ontariói Munkaügyi Minisztérium vádemelést kezdeményezett a Live Nation koncertszervező cég, az állványzatot szerelő Optex Staging, valamint Domenic Cugliari mérnök ellen, akik tagadták a vádakat. Egy ontariói bíróság az előzetes meghallgatások után tavaly szeptemberben felfüggesztette az eljárást a vádemelés elhúzódása miatt.

A Radiohead hat évvel a tragikus balesetet követően tegnap este lépett fel először a kanadai városban. A Scotiabank Arénában rendezett koncert vége felé Thom Yorke kérdőre vonta a kormányszerveket: „Hat éve fel akartunk lépni Torontóban. A színpad összedőlt, és végzett egy kollégánkkal, barátunkkal. Azok, akiket felelősségre kellett volna vonni, azóta se lettek felelősségre vonva. A ti városotokban. A hallgatás kurvára fülsiketítő.” A Radiohead dobosa, Phil Selway hasonlóan nyilatkozott a BBC Newsnightnak: „Baromi dühítő. A bírósági ügy egy technikai részleten csúszott el. Nem kaptunk valódi válaszokat, márpedig anélkül nem gondoskodhatunk arról, hogy még egyszer ne fordulhasson elő ilyesmi.”

A torontói bulin a közönség egy perc néma csenddel emlékezett meg Johnsonról a Karma Police előtt, amint azt az alábbi videó is tanúsítja.

Címkék: radiohead
https://recorder.blog.hu/2018/07/20/thom_yorke_felelossegre_vonast_kovetelt_dobtechnikusa_halalaert
Thom Yorke felelősségre vonást követelt dobtechnikusa haláláért
süti beállítások módosítása