Filmrecorder. Ki a legerősebb láncszem az Ocean's 8 csapatában?

2018.06.24. 10:06, vferi

header_6.jpg

Sandra Bullock a legsikeresebb, mégis Cate Blanchettet tartjuk az igazi színészistennőnek. Anne Hathawaynek van Oscarja, Helena Bonham Carternek nincs, Sarah Paulsont hatszor jelölték Emmyre, Rihannát pedig harmincháromszor Grammyre. Olyan klasszikusokhoz adták eddig a nevüket, mint a Harcosok klubja, a Gravitáció, a Carol, az Agymanók és a Brokeback Mountain. Lássuk, mire mennek nyolcan együtt! Az összeállítás a 63. Recorder magazin Filmrecorder rovatában jelent meg..

Awkwafina

awkwa.jpg

Popkulturális csúcsteljesítménye: Hogy kicsoda? – gondolhatják sokan, kivéve az a közel két és félmillió ember, aki megnézte a My Vag című rapdalát a YouTube-on, amelyben a saját vagináját a Keresztapa első, a tiédet pedig a harmadik részéhez hasonlítja.

Rihanna 

rihanna.jpg

Popkulturális csúcsteljesítménye: Korunk egyik legsikeresebb énekesnője a pop, R&B és a beszívva bólogatás műfajában is alkotott már maradandót, mégis a We Found Love című tánchimnusza az, amitől mindenki beindul, akinek vér csörgedezik az ereiben. Ráadás, hogy az American Honey című filmben is felejthetetlen, amikor felcsendül.

Legmenőbb rendező, akivel dolgozott: Luc Besson - csak egy apró szerep erejéig tűnt fel a Valerian és az ezer bolygó városában, de abszolút beleillett ebbe az őrült, vizuálisan letaglózó univerzumba.

048369_jpg-r_1920_1080-f_jpg-q_x-xxyxx.jpg

Legnagyobb anyagi sikere: Csatahajó (amerikai bevétel: 56 millió dollár, világszerte: 303 millió dollár)

Mindy Kaling

mindy.jpg

Popkulturális csúcsteljesítménye: Épp amikor a mozikban befuccsoltak a romantikus komédiák, a The Mindy Project alkotó-főszereplőjeként ő volt az, aki átmentette a tévébe a műfajt. Jane Austen, Bridget Jones és Sandra Bullock öröksége egy bohókás indiai nőgyógyász rendelőjében élne tovább – miért is ne?

Legmenőbb rendező, akivel dolgozott: Judd Apatow – mint napjaink legfontosabb komikusainak többségét, őt is Apatow fedezte fel, A 40 éves szűzben.

fhd005yov_mindy_kaling_001.jpg
Mindy Kaling a 40 éves szűzben

 

Legnagyobb anyagi sikere: Agymanók (USA: 356 millió dollár, világ: 858 millió dollár)

Álompárja: B.J. Novakkal A hivatalban és az életben is hol együtt voltak, hol nem. A mai napig elválaszthatatlan jó barátok és már arra is kaptak ajánlatot, hogy könyvben írják meg kapcsolatuk történetét.

Helena Bonham Carter

helena.jpg

Popkulturális csúcsteljesítménye: Karrierjét nagyjából két szakaszra lehet osztani: a kosztümös angol rózsa évek, majd a CGI-trükkökkel felturbózott boszorkányszerepek korszaka, a kettő közé beékelődő kakukktojás pedig David Fincher éjfekete remekműve a toxikus maszkulinitásról, a Harcosok klubja.

large_fight_club.jpg
Helena Bonham Carter a Harcosok klubja című filmben

 

Legmenőbb rendező, akivel dolgozott: Tim Burton - tizenhárom évig volt az élettársa, múzsája és gyermekei anyja, nem épp a legjobb filmjeiket forgatták együtt, de kétségkívül összeillettek.

Legnagyobb anyagi sikere: Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész (USA: 381 millió dollár, világ: 1,341 millió dollár)

Álompárja: A már említett két korszaka két férfihez köthető: Tim Burton mellett lett gruftikirálynő, Kenneth Branagh oldalán pedig a kosztümös filmek ártatlan szűzlánya. Branagh az életben Emma Thompsont hagyta el miatta és meglepő módon csak a Frankensteinben szerepeltek együtt.

004-helena-bonham-carter-and-tim-burton-theredlist.jpg
Helena Bonham Carter és Tim Burton A majmok bolygója forgatásán

 

Díjak és jelölések: Oscarra kétszer (A galamb szárnyai, A király beszéde), Golden Globe-ra hétszer, BAFTÁ-ra ötször jelölték, de csak utóbbit nyerte meg A király beszéde mellékszereplőjeként.

Sarah Paulson

sarah.jpg

Popkulturális csúcsteljesítménye: A Ryan Murphy-univerzum poszterarcaként nem volt olyan vad szerep, amit ne vállalt volna el, de Murphynek és Paulsonnak is Az O.J. Simpson-ügy az eddigi karriercsúcsa. Marcia Clark ügyésznő szerepében nem csak a karakter, hanem minden ambiciózus és munkájában sikeres nő nehézségeit be tudta mutatni.

acs_37-copy.png
Sarah Paulson and Sterling K. Brown Az O.J. Simpson-ügy cmű dsorozatban

 

Legmenőbb rendező, akivel dolgozott: Todd Haynes – a tévéből a mozissztárság felé dobbantás lehetőségét kapta Haynestől, a csodálatos Carolban, a főszereplők közül egyedüli leszbikus színésznőként.

Legnagyobb anyagi sikere: A Pentagon titkai (USA: 82 millió dollár, világ: 178 millió dollár)

Álompárja: Az életben a 30 évvel idősebb Holland Taylor a partnere és filmen is egy nővel illett össze a legjobban; Cate Blanchettel a Carolban, ami nem is az ő karaktereik szerelméről szól, de összhangjuk előzményfilmért kiált.

tumblr_o3ra8vyf1e1qic02ao1_1280.jpg
Cate Blanchett és Sarah Paulson a Carol forgatásán

 

Díjak és jelölések: Az utóbbi években nem volt televíziós díjátadó nélküle és még az Amerikai Horror Story-ért is négyszer jelölték Emmy-díjra. Végül Az O.J. Simpson-ügyért nyert Emmyt és Golden Globe-ot is.

Sandra Bullock

sandra.jpg

Popkulturális csúcsteljesítménye: Kismillió idétlen romantikus vígjáték és egy nem teljesen megérdemelt Oscar után Bullocknak csak annyi bizonyítani valója maradt, hogy egy tisztességes drámai szerepben is képes megállni a helyét. A Gravitációban ráadásul mindezt úgy abszolválta, hogy a játékidő 80 százalékában teljesen egyedül volt a vásznon.

206336.jpg

Legmenőbb rendező, akivel dolgozott: Alfonso Cuarón – hiába volt a Gravitáció előtt is évtizedekig Hollywood legkeresettebb színésznője, a legtöbb filmsznob csak 49 évesen, Cuarón remekművének köszönhetően fogadta el.

Legnagyobb anyagi sikere: Gravitáció (USA: 274 millió dollár, világ: 723 millió dollár)

Álompárja: Keanu Reeves oldalán lett sztár a Féktelenül botcsinálta buszsofőrjeként és csak tizenkét évvel később egy vérszegény love story, a Ház a tónál kedvéért sikerült újra összehozni őket.

Díjak és jelölések: Újabb bizonyítéka annak, hogy mennyire értelmetlen a Golden Globe komédia/musical kategóriája, hogy a műfaj királynője három jelölés (Aludj csak, én álmodom, Beépített szépség, Nász-ajánlat) ellenére sem tudott nyerni és végül egy rémesen nyálas drámával (A szív bajnokai) nyert, ahogy Oscart is.

sandra_bullock_in_movie_the_blind_side_wallpaper.jpg
Sandra Bullock A szív bajnokai című filmben

 

Legrizikósabb vállalkozása: Pont azért nem szereti sok filmőrült Sandra Bullockot, mert nem vállal kockázatokat. A legmerészebb függetlenfilmes próbálkozása sem sült el túl jól, mert A hírhedt című Truman Capote-biográfia teljesen elsikkadt a Philip Seymour Hoffman-féle Capote árnyékában. Harper Lee szerepéért Catherine Keenert Oscarra jelölték a másik filmért, Bullock pedig mehetett vissza a romkomokhoz.

Helye az Oscar-panteonban: A szív bajnokai sikere Amerikán kívül legalább annyira érthetetlen, mint az, hogy Bullock Oscart nyert érte, de utólag a Gravitációért kapott második jelölése óta már nem számít abszurd viccnek kimondani, hogy az Oscar-díjas Sandra Bullock.

Anne Hathaway

anne.jpg

Popkulturális csúcsteljesítménye: A bájos, bociszemű hercegnő két tündérmese között lépett egy merészet és zsíros hajú, alkoholistaként lepte meg a közönséget. A Rachel esküvője főszerepe tipikus Oscar-hajhászásnak tűnhetett, de mégis máig ez Hathaway legemlékezetesebb alakítása.

anne-hathaway-rachel-getting-married-14.jpg
Anne Hathaway a Rachel esküvője című filmben

 

Legmenőbb rendező, akivel dolgozott: Christopher Nolan – sajnos túl későn csatlakozott Nolan Batman-trilógiájához, de így is az ő Macskanője a harmadik rész csúcspontja, majd a Csillagok közöttben is fontos szerepet kapott.

Legnagyobb anyagi sikere: A sötét lovag: Felemelkedés (USA: 448 millió dollár, világ: 1,085 millió dollár)

g9nmwq7.jpg

Álompárja: Már a Brokeback Mountainben is szép pár voltak Jake Gyllenhaallal, de ott nem versenyezhetett Heath Ledgerrel, a Szerelem és más drogok azonban maximum esztétikai élménynek éri meg.

Díjak és jelölések: A Rachel esküvőjéért jelölték először Oscarra, de négy évvel később már annyira nyerni akart, hogy hosszú időre közutálat tárgya lett a túltolt kampányolása után. Főleg, hogy A nyomorultakat senki sem szerette igazán, de mégis nyert.

anne-hathaway-les-mis-1300x680.jpg
Anne Hathaway A nyomorultak című filmben

 

Legrizikósabb vállalkozása: A kikönyökölt Oscar-győzelem után jól tette, hogy egy időre visszavonult a rivaldafénytől, majd egy szokatlan függetlenfilmmel tért vissza; A kolosszus féktelen kreativitása és kultfilmgyanús aktualitása meglepetéssikert eredményezett és megelőzte a korát.

Helye az Oscar-panteonban: Egy mellékszereplői szobra (A nyomorultak) mellett minden idők egyik legrosszabb Oscar-házigazdájaként is meg szokás említeni, bár műsorvezetőtársa, James Franco volt az, aki igazán megnehezítette a dolgát.

Cate Blanchett

cate_1.jpg

Popkulturális csúcsteljesítménye: Nehéz választani Blanchett csúcsteljesítményei közül. Az Elizabeth, az I’m Not There és a Carol is logikus választásnak tűnhetne, de maradjunk a színészi arzenáljának legszélesebb skáláját felvonultató Blue Jasmine-nél, ami még Woody Allen tragikomikus hősnői között is kiemelkedik.

blue-jasmine-3.jpg

Legmenőbb rendező, akivel dolgozott: Martin Scorsese – az Aviátorban Katherine Hepburn megformálása hozta meg az első Oscart és a jelentősebb főszereplői szerepajánlatokat is Blanchett számára.

Legnagyobb anyagi sikere: A Gyűrűk Ura: A király visszatér (USA: 377 millió dollár, világ: 1,119 millió dollár)

Álompárja: Ismét csak a Carol; Rooney Marával az utóbbi évtized egyik legcsodálatosabb filmes szerelmespárja voltak, de két évvel később Ryan Goslinggal szerelmi háromszöggé kiegészülve már nem tudták megismételni a varázst a Song to Songban.

cate-blanchett-et-rooney-mara-amoureuses-contrariees-dans-carol.jpg
Rooney Mara és Cate Blanchett a Carol című filmben

 

Díjak és jelölések: Hat Oscar-, kilenc Golden Globe-, hét BAFTA-, nyolc SAG-, négy Indie Spirits-jelölés, valamint a velencei filmfesztivál legjobb női alakításért járó díja az I’m Not There-ért (ahol egyébként férfit alakított) – ő lehet az, aki, ha így folytatja, behozza Meryl Streep rekordját.

Legrizikósabb vállalkozása: Bob Dylan megformálása az I’m Not There-ben is elég menő ötlet volt, de Blanchett az eredetileg (jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában megtekinthető) múzeumi installációnak készült Manifesztóban még tovább ment: tizenhárom különböző karakter bőrébe bújt és többek között hírolvasóként, hajléktalanként és kocsmatündérként szavalt manifesztumokat.

07d4ae10b20466ec6057b3a109fdd462.jpg
Cate Blanchett az I'm Not There című filmben

 

Helye az Oscar-panteonban: Harvey Weinstein és Gwyneth Paltrow elhappolták előle az Elizabeth-ért neki járó Oscart, de míg Paltrowt soha többet nem jelölte az Akadémia, Blanchettet hat év múlva kárpótolták az Aviátor mellékszereplőjeként. Második Oscarját a Blue Jasmine-ért nyerte, de ne lepődjünk meg ha pár éven belül a harmadikat is behúzza.

A legerősebb láncsszem: Napjaink legsokoldalúbb színészistennője. Magabiztosan egyensúlyozik a mókás blockbusterszerepek (Thor: Ragnarok, Hamupipőke) és a bátor szerelemprojektek között. Színházban is bizonyított (A vágy villamosa, The Maids – Isabelle Huppert partnereként) és neve önmagában garancia a minőségre. Az idén ő volt a cannes-i filmfesztivál zsűrielnöke is, ez a megtiszteltetés korábban olyan istennőknek adatott meg, mint Sophia Loren, Ingrid Bergman, Jeanne Moreau és Isabelle Huppert.

szöveg: Onozó Róbert

https://recorder.blog.hu/2018/06/24/filmrecorder_ki_a_legerosebb_lancszem_az_ocean_s_8_csapataban
Filmrecorder. Ki a legerősebb láncszem az Ocean's 8 csapatában?
süti beállítások módosítása