Szénfekete – Brett Anderson: Coal Black Mornings (könyvajánló)

2018.06.05. 18:46, drecorder0

brett_anderson.jpg

A zenei önéletrajzok hajlamosak azonos kliséket és felépítést használni. A Suede énekes-dalszerzőjének, Brett Andersonnak viszont lírai a megközelítése eddigi életéhez, így a Coal Black Mornings című idén megjelent gyermekkori memoár – komor hangvétele ellenére – mégis frissnek hat. Persze furcsa is lenne mást várni a britpop legdrámaibb együttesének frontemberétől. Miközben a Suede épp közzétette az idén érkező LP első klipes dalát.

coal_black_mornings.jpgAz, hogy Anderson tudatosan kerüli a biográfiákat jellemző megközelítést, annak tudható be hogy a könyv eredetileg csupán a fiának szánt, személyes írás volt. Az ebből fakadó intim stílus végig a kötet legnagyobb erénye. Az apró sikerekből és csalódásokból összeálló gyerekkor néha meglepően nyersen taglalt, de végig ott van a szövegben Anderson szofisztikált stílusa.

A kezdeti, leginkább a fiatalkori évek teszik ki a könyv legnagyobb részét. Annyira, hogy a Coal Black Mornings című önéletrajz az együttes első lemezszerződésével ér véget, így aki a Butler-Anderson konfliktus bugyrait akarja megismerni, vagy a britpop egészét jellemző viszályokról és a csúcsra jutásról szeretne olvasni, az csalódni fog. Ellenben a Suede-dalokból ismerős, sötét hangvételű, családdal és barátokkal kapcsolatos élmények nemcsak az együttes rajongóinak lehetnek érdekesek. A könyv központi fejezete az Anderson és édesapja közti ambivalens viszony. A szülői szerepek, az azzal járó negatív érzelmek és kételyek a legutóbbi Suede-albumnál is hangsúlyosak voltak, annak fő ívét adva.

Sorra kerülnek elő a lapokon azok az előadók, akik Anderson és a Suede zenéjét formálták az egyértelműektől (Bowie, The Smiths) a kevésbé magától értetődőkig (The Fall, Pink Floyd), egyúttal egy sor átélt, vagy az énekes környezetében történt tragédia, amelyek Anderson dalszövegeiben is folyton visszaköszönnek. Az efféle háttér mellett Anderson azért folyton hangsúlyozza, hogy a dalok azonban önmagukban állóak és azok értelmezése is a hallgató saját élménye kell, hogy legyen.
 

KORÁBBI BRETT ANDERSONNAL KÉSZÜLT INTERJÚNKAT ITT OLVASHATJÁTOK!

 
A pletykákat megkerülve azért a Bernard Butlerrel való viszony is komolyabb figyelmet kap, de úgy, hogy annak egymást kölcsönösen kreatívan tápláló mivoltára kerül a fókusz. Az utóbbi évek interjúiból egyértelműen kiderül, hogy Anderson erre a konfliktusra megbánással tekint vissza, így az elmúlt alkotói munka és barátság bemutatása keserű módon jelenik meg. Ugyanígy a Justine Frischmannel való heves kapcsolat is, amelyet bemutatva egyúttal azt is felfedi, hogy a Bowie-t idéző androgün színpadi megjelenés honnan is ered.

A kötet végére aligha lehet hiányérzetünk, erős, egyedi önéletírás ez. Mégis, a David Barnett által írt, zenekarról szóló korábbi biográfia (Suede: Love & Passion, 2003) és e memoár mellé azért egy hasonló intenzitású és hangvételű könyv a zenekari évekről azért igencsak kívánkozik a főhős tollából.

Szerdahelyi Bence


Brett Anderson
Coal Black Mornings
Little, Brown
209. old.
2018.
16.99 £

A SUEDE TÖRTÉNETE - ÉS AHOGYAN HÍRES MAGYAR ZENÉSZEK RAJONGANAK AZ EGYÜTTESÉRT.


a szeptemberben megjelenő új Suede-album beharangozó dala, a The Invisibles

és a szeptemberben megjelenő új Suede-album beharangozó trailere:

https://recorder.blog.hu/2018/06/05/szenfekete_brett_anderson_coal_black_mornings_konyvajanlo
Szénfekete – Brett Anderson: Coal Black Mornings (könyvajánló)
süti beállítások módosítása