Kimegyek a garázsba, azt felrántok egy trekket - Rec.hu

2018.05.17. 17:57, RRRecorder

marzipan_b.jpg

Van új Vad Fruttik és régi-új Galla Miklós. Nyers hiphop, költői folk rejtett elektronikával, jazz-soul-pop és baráti garage-beat. Politoxikomán román goás és egy (nem) teljes lemez, ami a... Recorderről szól! A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Legutóbbi cikkünk óta bemutattuk itt a májusi Recorder címlapsztárja, Krúbi bombaerős debütáló lemezét, a colorStar tudományos-ismeretterjesztő számát, továbbá I Am Soyuz háromszámos EP-jét.

Ahogy itt beharangoztuk, Galla Miklós dupla lemezt jelentetett meg, egy új dallal (klipjét lásd az előző linket), saját régi dalainak új felvételeivel az "éljen a szintetizátor!" jegyében, továbbá feldolgozásokkal. Szóval lélekben fel lehetett volna készülni a Pacsai Márk segítségével készült albumra, mégis, a majdnem száz perces Bélát Itt Ne Keressék (Elektromiklós Gallantológia) komoly megrázkódtatást tud okozni. A Hvg.hu-n volt a bemutatója, szórakozató interjúval egybekötve. HonlapFacebook.


A Vad Fruttik három év kihagyás után adott ki lemezt, ha nem számítjuk a régi számokat elektronikus köntösbe öltöztető HighTechet. A Szabad.vagy című albumon hallható ennek a hatása, de a gregoriántól az Európa Kiadón keresztül a Foo Fightersig sok minden rajta hagyta a nyomát a számokon, amikről nagyon részletesen mesél a zenekar két tagja a Stenk cikkébenHonlapFacebook, lemezbemutató koncert: május 19., Budapest Park.


RAW HIP-HOP - szól a veszprémi Lord Iron Livah (avagy LxIxL) önjellemzése, aki tényleg ennek megfelelően erőből rappeli végig új, Kenyér és só című lemezének 18 számát, és csúnyán is beszél meg minden. Ugyanakkor tele van az egész meglepő rímekkel és fordulatokkal: "a flow-m blekk metál kastély, a tiéd brazil favela" (Bogáncs); "de a szerény hozomány a membránból csordogál / jóformán mintha sodornál egy rossz dzsoját / egy politoxikomán román goásnak az Ozorán" (Párducgalóca), és még sokat idézhetnénk, ott van például a Bakonyhalálfasza, ami egészen meglepő módon ugrál a különféle regiszterek között (ebből származik a cikk címébe kiemelt idézet is). Ráadásul a szintén Lord Iron Livah által készített alapok sűrű és erős, pszicho-bólogatós hiphopok. (A Bandcampen található öt albuma közül kettő instrumentális, és csinált alapot Bobafettnek is.) Szóval sokkal izgalmasabb, mint amit egy káromkodós-beszólós raptől várni lehetne. Facebook


Marzipan B szellemes önmeghatározása: "progresszív pszichológus pop". A (Nincs címzett) című új lemezen érzékeny, folkos énekes-dalszerző hagyományok találkoznak népzenei hatással. Szépen, sokszínűen egészíti ki egymást a férfi-női ének. A háttérben pedig finom kis effektekkel, ciccegésekkel, szöszmötöléssel ott dolgozik az elektronika is, ami igazán csak fejhallgatóval jön ki, de komolyan hozzátesz a zenéhez, elemeli a folktól, de ettől még nem lesz "folktronica". A szokatlan, hosszú dallamíveket érezhetően a mondanivaló, a szöveg határozza meg. Ez pedig költői, sokszor enigmatikus, aztán néha valami történetszerűséget (vagy annak belső lenyomatát) jelzik a sorok, máskor meg egészen hatásos szentenciákba sűrűsödnek (mint pl. az egyik legemlékezetesebb refrénben: "Ami a felszínen elhalkul, az a mélyben felmordul"). Szóval bőven tud a Marzipan B újat mondani a sok-sok érzékeny folkhoz képest is. Ez egyébként Gulyás Bence és Plesz Barbara duója (ők vannak a nyitóképen is); előző lemezük is már kialakult, sajátos stílusukat mutatta, míg a 2016-os bemutatkozó album még teljes zenekarral felvett, megszokottabb folkos anyag volt. Facebook


Először itt írtunk ebben a rovatban DRMRZ bemutatkozó lemezéről, aztán nemrég egy teljes kritikát is közöltünk a ravasz, "downtempós" és indie-s és bluesos, hangulatfestő és/vagy dalos albumról. Ami után kijött először egy kétszámos single, majd nemrég egy újabb EP, ismét ezen a nyomvonalon. Talán csak annyi az elmozdulás, hogy előrébb jött a dob és Dobos Kristóf még mindig Alex Turner és egy bluesénekes között mozgó hangja is. És kicsit még jobban érezhető a slágerpotenciál. Facebook


A Grand Club magát garage-beatként jellemzi, és ez pontos is: a dallamokban ott van a beat öröksége, a megszólalás már garázsosabb; plusz egy kis alter, meg szerintük grunge is. Bemutatkozó négyszámos EP-jükön vannak erős szövegek - "Nem sírok már egy hete" az egyik refrén, amire a kórus válaszol: "nem kérdezte senki" -, fülbemászó dallamok, és meggyőz arról, hogy élőben igazán erős lehet a zenekar. És emberközeli, ami a Lángoló Gitárokon olvasható, a barátságot hangsúlyozó premiercikkből is kiderül. Facebook, legközelebbi koncertek: június 1., Petőfi Kultúrtanszék, Székesfehérvár, június 8., Akvárium.


Magyarradar rovatunkban itt mutatkozott be a Shaibo, itt pedig miniinterjút közöltünk Szigeti Zsófia énekesnővel. Kijött ugyanis a Naked Feet című debütáló nagylemez, amin “az összes dal szövegében és zenei szövetében ott van egy pici él, egy pici hitetlenség, egy kis cinizmus”. Ezzel együtt azért alapvetően ez egy könnyed album, amin a jazz és soul dominál, és emellé érkezik hol a funk, hol a rock (egyszer a lemez maradék részéhez képest egész kemény formában). Facebook, lemezbemutató koncert: május 19., A38.


Itt írtunk
az Azt csá névre hallgató zenekar Választásos lemez című alkotásáról, ami "művészileg adekvát módon ragadja meg témáját", és épp ezért nem egy könnyű darab. Erre most itt a zenekartól a... Record R című lemez! Hogy ne lehessen félreérteni, az előző cikkből vett szöveg a borító. Először féltünk meghallgatni (aki akár csak belehallgatott egyetlen Azt csá-számba, tudja, miért), de aztán kiderült, hogy 1) nem is az egész lemez szól a Recorderről :( 2) (valószínűleg) nem mondanak rólunk csúnyát. Ráadásul a tökéletes című Tökéletes cikk, tökéletes szerzőtől, egy tökéletes blogon zárja az egészet. Amúgy vannak itt szétcsúszó számok, kigúnyolt progresszív rock, bugyborgó szintikkel megidézett osztálytábor és durva metal Legsötétebb nyomor címmel.

Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2018/05/17/kimegyek_a_garazsba_azt_felrantok_egy_trekket_rec_hu
Kimegyek a garázsba, azt felrántok egy trekket - Rec.hu
süti beállítások módosítása