A klub, ahonnan mindannyian jöttünk - Rec.hu

2018.05.10. 17:43, RRRecorder

lazar_gabor_1.jpg

Nemzetközi szinten jegyzett magyarok: a metalt szinte már hanyagoló Thy Catafalque,a poliritmikus magmával táncoltató Lázár Gábor, a Söndörgő közös lemeze az Amsterdam Klezmer Banddel. A tánc mint szobrászkodás, hárfapop Zelk Zoltánnal, regresszív posztpunkrock, fülbemászó indie. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Legutóbbi cikkünk óta bemutattuk itt a Papaver Cousins új, a visszafogott folkról nagyívű rockra váltó lemezét; a Kelenføld mindennapi témákat kesernyés szellemességgel feldolgozó indie rock albumát, a Meszecsinka a téli orosz táj hullámzásában zenét találó videóját.

A Thy Catafalque már jó ideje a Skóciában élő, Makóról indult Kátai Tamás egyszemélyes, vendégekkel kiegészülő zenekara, a legendás francia metalkiadónál, a Season Of Mistnél jönnek ki a lemezei (lásd 2011-es interjúnkat). A világon mindenfelé, szép számmal található Thy Catafalque-rajongók hozzászoktak már, hogy minden újabb album egy újabb váratlan húzás a nagyjából az avantgárd (black) metal keretei közé helyezhető, vagy inkább azokat tágító pályán. A Geometria azonban még így is meglepett mindenkit, hiszen a metal már tényleg csak egy elem a sok közül (bár néha előtérbe kerül és rombol), és több az atmoszférateremtő, neofolkos-elektronikus, olykor szinte már popos dal. Minden eddiginél könnyebben befogadható, legalábbis elsőre úgy tűnhet, bár a rétegek felfejtése, meg annak kiokumulálása, hogy mi is ez, már nem megy rögtön. Hegedűt már hallhattunk Thy Catafalque-számban, de itt még trombita is van, Horváth Martina pedig nagyon szépen énekel. A kritikák inkább elismerőek; az is árulkodó, hogy egy, az életművet igen nagyra tartó, a lemezt kritizáló írás az Angry Metal Guy blogon ötvennél több kommentet kapott. (Nagyon vicces amúgy a magyar szám- és lemezcímeket látni ezekben.) A Recorder következő számában bővebb kritikát is közlünk majd róla. Facebook


Lázár Gábor
az elektronikus zene legabsztraktabb végéhez tartozó lemezeivel vált híressé nemzetközi szinten (lásd tavalyi albumának szereplését év végi listákon). Új, ismét a Death Of Rave kiadónál megjelent Unfold című lemezéről azt írta: "azok, akik ismerik a hátteremet, nem fognak meglepődni: itt az idő, hogy lemenjek a klubba, ahonnan mindannyian jöttünk." Aki hallott tőle akár egy percet, fel fogja ismerni a nagyon jellegzetes Lázár Gábor-hangzást, de most egyszerre konkrét és absztrakt tánczenét alkotott az ismert összetevőkből, ami néha meglepően egyenes, sőt, dallamos (!), néha meg olyan, mintha egy rendes táncos számot egy gonosz algoritmus szétszedett és összerakott volna - nem durván megbolondítva, csak épp annyira, hogy beleszédüljünk, ha el akarjuk képzelni, ahogy erre valaki táncol. "Az egyik leginkább előremutató tánczene, amit 2018-ban hallhatsz" - írta róla a Boomkat. A francia SilenceAndSound meg "avantgárd poliritmikus magmának" nevezte, mármint dicséretképpen. HonlapFacebook. (A fenti fotó Bolla Szilvia képe.)


"A dirty rock + punkrock kombót nem nagyon lehet elrontani, legfeljebb a hangzás indokolatlan csiszolásával - és szerencsére a budapesti The Foreheads érzi az arányokat" - írtuk itt tavaly, amikor a zenekar bemutatkozott Magyarradar rovatunkban. Akkor már volt két EP-jük, most pedig kijött a nagylemez, amire ugyanez igaz. A magát a pompás "regresszív posztpunkrock" stílusmegjelöléssel soroló The Foreheads ügyelt azért arra is, hogy a 13 szám egyszerre legyen egységes hangzású és kellően változatos is. Facebook


A magyar zene egyik legexportképesebb része a világ- és népzene, és ezen belül is a Söndörgő nagyon megy úgy lemezeivel, mind koncertjeivel. A korábbiakhoz képest is szintet léptek, hiszen a (szintén) világhírű, két évtizede működő Amsterdam Klezmer Banddel készítettek közös lemezt. A Szikra tényleg, a szó erős értelmében közös lemez, vagyis nem olyan, mintha két (külön) zenekar játszana együtt, hanem abszolút egy zenekarnak tűnik a 12 ember. Jó, a számok egy része inkább klezmer, másik része inkább a tamburás szerb zene, illetve egy részük közelebb van a hagyományokhoz, más részük jobban elrugaszkodik innen. Mégis hallatszik az, hogy "mintha évtizedek óta ismernénk egymást" - ahogy az elhangzik a közös munkát bemutató videóban. A két zenekart élőben lehetett látni tavaly a Budapest Ritmo fesztiválon, és a lemezmegjelenés után is együtt turnéznak, nálunk a Szigeten lépnek majd fel. Söndörgő honlapFacebook.


Az Ethnofil zenekar itt mutatkozott be Magyarradar rovatunkban; utoljára 2014-ben adtak ki lemezt, szóval jó sokat kellett várni The Edge című új albumukra. A kollektívától megszokott módon a népzene, a fúziós jazz és az elektronika találkozik a számokban különféle arányokban és elrendezésekben; a korábbiaknál talán több most az elektronikus összetevő, de szín(te)tiszta fúziós funky-jazz is nagy mennyiségben hallható itt. HonlapFacebook, lemezbemutató koncertek: május 17., E78, Pécsmájus 24., A38.

0


Christopher Waver
itt a Recorderen mutatta be első nagylemezét és Chronon című EP-jét, mindkettő nagyszabású "terraformáló" sci-fi koncepciót járt körül. A témát most végül egy single zárja le, az először itt hallható Sculptor Club. Ebben kiderül, hogy a bolygó hullámokkal kommunikál, és a hang, a zene, a tánc egyben kollektív alkotás is. Most először "hangreaktiv videó" is társul a retrós-táncos zenéhez. Ezután pedig Christopher Waver új fejezetet nyit. Facebook, legközelebbi koncert: május 25., Auróra.


Két év elvileg iszonyú hosszú idő a mai popzenében, de amikor megtudtuk, hogy ennyi kihagyás után tér vissza a Passed, akkor nem mondtuk, hogy "melyik is a Passed", hanem tudtuk ám, hogy az az elektronikus hárfa-pop. A zenekar trióra fogyott, és Zelk Zoltán versére (!) most elkészítette első magyar nyelvű számát. Nem a kortárs elektrotechnikai megoldások, az R&B-s beütésű pop és a hárfa kombinációja a meglepő igazán, hanem a dal felépítésének sajátos dramaturgiája, amit talán a vers nem dalszövegszerű felépítése hozott magával. Arról, hogy mit csináltak a tagok mostanában, a Lángoló Gitárokon lehet olvasniFacebook


A Bluebay Foxes indierock-zenekar több számát, legutóbb első EP-jét is mi mutattuk be. A kétéves születésnapjukra új, az eddigiektől kissé elütő számot hoztak kiSinco szép képekkel teli koncertvideójával. A születésnapot e cikk megjelenése napján ünneplik koncerttel. Facebook, születésnapi koncert: május 10., Kuplung.


Szintén fülbemászó indie rockot játszik (és az említett Bluebay Foxes szülinapon előzenekarkodik) a Marble Mist; Tainted Love című új számukban még o-o-ó vokál is van. A lendületes, már a készülő nagylemezt beharangozó dalhoz budapesti képeket felhasználó szövegvideó készült. Facebook, legközelebbi koncert: május 10., Kuplung.

https://recorder.blog.hu/2018/05/10/a_klub_ahonnan_mindannyian_jottunk_rec_hu
A klub, ahonnan mindannyian jöttünk - Rec.hu
süti beállítások módosítása