Csődvédelmet kért a Gibson, de ez jó hír

2018.05.02. 11:18, RRRecorder

gibson_1.jpg

Gitárokat valószínűleg továbbra is fognak gyártani, csak a rossz befektetésektől kell megszabadulni.

Nagy figyelmet keltett idén télen a Gibson hangszergyár csődközeli helyzetéről szóló hír - mi is beszámoltunk róla -, amire a cég egy bizakkodó hangú közleménnyel reagált. Most viszont csődvédelmet kértek. Ez azt jelenti, hogy akár 500 millió dollár is lehet az adósság, amit nem tudnak időben visszafizetni, ezért kellett bírósághoz fordulniuk. Ugyanakkor az adósságállomány nagy részére (69%-ára) van megállapodásuk a hitelezőkkel, akik a bíróság jóváhagyása esetén új forrásokat biztosítanak, cserébe tulajdonosi jogokat fognak gyakorolni.

A USA Today idéz egy elemzőt, aki szerint "akik amiatt aggódnak, hogy lesznek-e a jövőben még Gibson gitárok, azok számára ez jó hír", mert azt jelzi, hogy a befektetők meg akarják menteni a Gibsont. A hangszergyártás feltehetően megmarad, csak a cég vezetője fog valószínűleg távozni. Henry Juszkiewicz akkor lett vezérigazgató, amikor 1986-ban ő mentette meg a csőd szélén álló vállalatot.

A fő hibájának az elemzők általánosan azt tartják, hogy a Gibsont hangszergyárból általános zenei-szórakoztató céggé kívánta alakítani, többek között beszállt a zenelejátszó készülékek és a zenei eszközök gyártásába. Ezért vásárolta meg a cég például az Onkyo és TEAC cégeket, illetve - amit sokan a problémák legfőbb forrásának tartanak - a Philips audio részlegét.

A GITÁR NEM HALT MEG, CSAK ÁTALAKULT

Korábbi cikkünkben - más lapokhoz hasonlóan - idéztük a Washington Post tavalyi adatát, ami szerint egy évtized alatt az Egyesült Államokban eladott gitárok száma másfél millióról alig több mint egymillióra esett vissza. (Ezen belül pedig 2010-ben az akusztikus gitárok átvették a vezető szerepet, sokak szerint Taylor Swift hatására.) A Market Watch egy iparági elemzőre támaszkodva ennél kedvezőbb adatokat közöl. Eszerint 2009-ben 2,3 millió gitárt, 2017-ben pedig 2,6 milliót adtak el az USA-ban. Viszont ezek összértéke alig emelkedett (2004-ben volt egymilliárd dollár, 2017-ben 1,2 milliárd), vagyis a fokozódó verseny, az importgitárok népszerűsége, a gyártási technológia fejlődése egyaránt lefelé nyomta az árakat.

Címkék: gibson
https://recorder.blog.hu/2018/05/02/csodvedelmet_kert_a_gibson_de_ez_jo_hir
Csődvédelmet kért a Gibson, de ez jó hír
süti beállítások módosítása