Filmrecorder. A fiú, akiből színészisten lesz – Timothée Chalamet-portré

2018.04.23. 11:23, vferi

lady_bird.jpg

Huszonkét éves, de már DiCaprióhoz hasonlítják, idén két filmje is Oscar-jelölt volt és ő maga is megszorongatta Gary Oldmant a legjobb színészek kategóriájában. A Szólíts a neveden főszereplőjének nevét ideje, hogy megtanuljuk. Íme, a múlt héten megjelent áprilisi Recorder magazin Filmrecorder rovatának portréja.

Timothée Chalamet akárhol megjelenik, úgy üldözik a rajongói, mint ötven évvel ezelőtt a Beatlest, pedig sohasem szerepelt Alkonyat-típusú blődliben, nem nyert zenés tehetségkutatót és még egy képregény alapján készült akcióorgiához sem adta a nevét. Utoljára talán Leonardo DiCaprio sztárrá válásakor lehettünk tanúi egy olyan fiatal színész felemelkedésének, aki következetes minőségsznob és csak művészileg igényes projekteket vállal, izgalmas rendezőkkel és szereplőtársakkal.

DiCapriónak azonban ott volt a Rómeó és Júlia, majd a Titanic, a kilencvenes évek két legnagyobb hatású szerelmesfilmje, hogy tinibálvánnyá tegye, Chalamet viszont egy aprócska európai művészfilmnek köszönheti az áttörését. Akik látták Luca Guadagnino előző két filmjét, a Szerelmes lettemet és az A Bigger Splasht, persze egyáltalán nem lepődtek meg azon, hogy az olasz mester képes új szintre emelni a filmvásznon ábrázolt érzékiséget, de a Szólíts a neveden (kritikánk) még így is túlszárnyalt minden várakozást. Két órán keresztül együtt lélegzünk egy kajla kamasszal, amint mohón magába szippantja az olasz nyár napsugarait, a gyümölcsök illatát és a levegőben vibráló szexualitást, majd darabjaira zuhan, amikor életében először törik össze a szívét.

Guadagnino csodát művel André Aciman regényével és a 90 évesen friss Oscar-díjas James Ivory forgatókönyvével, de a legnagyobb csoda, hogy megtalálta Timothéet a főszerepre. Armie Hammer és Michael Stuhlbarg is fantasztikus, de Chalamet természetes játékának köszönhetően a néző maga éli át újra át kamaszkora legforróbb nyarát, az első tiltottnak hitt kísértést és az első keserves csalódást. Nem csoda, hogy a Szólíts a neveden első fesztiválvetítéseiről pont olyan arányban távoztak kisírt szemekkel a nézők, mint húsz éve a Titanicról.

Az aprócska művészfilmből ugyan Titanic nem lett, de négy Oscar-díjra jelölték és Timothée igencsak megszorongatta Gary Oldmant a legjobb színészek mezőnyében. Ráadásul az Oscar-átadón egy másik fődíj-jelölt remekműben, a Lady Birdben is kulcsszerepet alakított és rendezője, Greta Gerwig így méltatta: „Christian Bale-, Daniel Day-Lewis-, Leonardo DiCaprio-szintű tehetség. Mindenki csak ámulni fog, hogy micsoda színészistenné fejlődik majd, csak én nem, mert én mindig is tudtam, hogy egy igazi unikornis”.

mv5bmtawmti4nzc4odjeqtjeqwpwz15bbwu4mdc0nzg3odqz_v1.jpg

A Lady Bird és a Szólíts a neveden szimultán sikere után hirtelen úgy tűnhet, hogy a semmiből tört elő ez a félig francia, félig amerikai fiú, pedig volt korábban pár kevésbé sikerült próbálkozása. A Homeland: A belső ellenség második évadjának legidegesítőbb szálában egy rémes karaktert kellett alakítania, az egyébként megbízható Jason Reitman pedig pont a legrosszabb filmjében, a Férfiak, nők és gyerekekben bízott rá egy felejthető szerepet.

Christopher Nolannel némileg jobban járt, noha neki sem épp a Csillagok között a karriercsúcsa, de Timothée joggal számíthatott rá, hogy ha Matthew McConaughey fiát (akiből felnőttként Casey Affleck lett) játssza, beindul majd a karrierje. Nem így történt, ezért egy ideig hezitált is, hogy feladja-e a színészi álmait.

tumblr_p2i0banne11wmzm5no2_1280.jpg

A Guadagninóval való találkozás azonban mindent megváltoztatott és a Szólíts a neveden forgatása előtt részben valóban Elio életét élte; odaköltözött Cremába, megtanult gitározni, zongorázni, olaszul beszélni és szabályosan beépült az olasz rendező családjába. Armie Hammerrel, ami a vásznon parázsló vonzalomnak látszott, a valóságban testvéri szeretet és gondoskodás volt és még a Sundance-premier után egy évvel is láthatóan örömmel végezték promóciós kötelezettségeiket egymás társaságában. Nem meglepő, hogy mindketten azonnal igent mondtak a film folytatására, ami tíz évvel később, a kilencvenes években fog játszódni.

armie_hammer_timothee_chalamet_on_set.jpg

Chalametnek addig is tele van a naptárja. Idén valószínűleg újra végig kell csinálnia egy Oscar-kampányt a Beautiful Boy című regényadaptációval, amelyben Steve Carell kábítószerfüggő kamaszfiát alakítja a belga Felix van Groeningen (Alabama és Monroe) kamerája előtt. Jól választott rendezőt a The Kinggel is, hiszen David Michôdtól (Animal Kingdom) biztos, hogy nem egy hagyományos Shakespeare királydrámára számíthatunk.

dywt-c8x4aierrp.jpg

Némileg kockázatosabb, hogy mi lesz az A Rainy Day in New York sorsa, hiszen amikor még elvállalta egy Woody Allen-komédia főszerepét Jude Law és Elle Fanning oldalán, nem lehetett arra számítani, hogy a #metoo mozgalom végül a rendezőlegenda karrierjét is maga alá temetheti. Jelenleg az sem biztos, hogy bemutatják a filmet, de Timothée okosan döntött, amikor elhatárolódott a rendezőtől és felajánlotta a fizetését a Time’s Up mozgalom javára.

szöveg: Onozó Róbert

https://recorder.blog.hu/2018/04/23/filmrecorder_a_fiu_akibol_szineszisten_lesz_timothee_chalamet-portre
Filmrecorder. A fiú, akiből színészisten lesz – Timothée Chalamet-portré
süti beállítások módosítása