Madárcsicsergések és dalok – tíz tavaszköszöntő füttyös felvétel

2018.04.08. 09:21, rerecorder

bird-calls-green.jpg

Először is: most már tényleg legyen tavasz! Másodszor: madárfüttyös jó napot – avagy fütyüljünk mindenre, vagy bólogassunk vidáman madárcsicsergésre ezen a szép és fontos napon. Harmadszor: íme, tíz remek popdal, amiben az énekesmadaraknak is jut szólam. (A jóktól haladunk a legnagyobb kedvenceinkig.)

# Wilco: Summer Teeth (1999)

A madárcsicsergéses dalok prototípusa jelenik meg a Wilco egyik legjobb lemezének majdnem címadó dalában: az elején beköszön egy madár, jön a természeti képekkel játszó dal és lezárásként visszatér a daloló állat.


# The Durutti Column
: Sketch For Summer (1980)

Még egy nyári dal, ebben már végig ott csicsereg a háttérben a nyári hajnal, ahogyan a lemez nyitódalához nagyon is passzol. 2010-ben azt mondtuk volna rá, hogy chillwave-előfutár, ma mondjuk azt, hogy örökzöld. (A new wave-korszakból persze kötelező még az XTC 1986-os "vidéki" Skylarking lemezéről az alaphangot megadó, szintén nyitó Summer's Cauldron is.)



# Stevie Wonder
: The First Garden (1979)

Wonder legnagyobb sikeralbuma után (Songs In The Key Of Life) - jókora szünetet követően - egy meghökkentő, nagyrészt instrumentális filmzenelemezzel tért vissza, ami ráadásul egy növények titkos életét bemutató dokumentumfilmhez készült. De legalább van rajta egy szuper madárdalos dal.


# Jeff Beck
: Blackbird (2001)

Jeff Beck bluesgitáros életműve a hatvanas évek óta gyarapszik, kezdjük azzal, hogy Yardbirds, ugye. De a tökéletes madárdalos felvétele a már-már posztrockos 2001-es lemezén jelent meg, gitár és feketerigó felelgetnek egymásnak.


# Laura Marling
: Your Only Doll (Dora) (2008)

Marling bemutatkozó lemezén a kétségbeesett zárószám első felében egy madárdal oldja a feszültséget, ami két percig még át is köt az igazi, már feloldó zárlathoz.


# Alain Morisod/Sweet People
: ...Et Les Oiseaux Chantaient (1978)

Minden bizonnyal rengeteg new age/mood music-felvételt találni andalító melódiák és madárhangok keverékével, de azok közül egyik sem volt Top 5-ös kislemezsláger, szemben ezzel a dallal, amivel a svájci komponista Hollandiában és Belgiumban is sikeres tudott lenni. Altatónak is megteszi.


# Minnie Riperton
: Lovin' You (1975)

A csalogány és a csalogány. Alighanem a legjobb listavezető dal madárdallal. Az Orb is hangmintázta.


# The KLF
: 3 a.m. Somewhere Out Of Beaumont (1990)

És ha már Orb, az ambient house másik alapítója, a KLF, és alapja, a Chill Out album is bővelkedik természeti hangokban, mindenféle állatok, hétköznapi háttérzörejek játszanak fontos szerepet, ebben a szerzeményben konkrétan csúcson a daloló madarak és a hajnali kába hangulat, akár buliból hazafelé, akár korai ébredéskor kísérjük vele az életünket.


# Pulp
: The Birds In Your Garden (2001)

A Pulp utolsó, eleve nagyon pasztorálos, vidékies, természetközeli lemezén, a We Love Life-on ez a csúcsdal és egyben az egyik legjobb madárcsicsergéses szám, valaha. A kertedben azt éneklik a madarak, hogy: itt az idő, most vagy soha, meg kell ragadni az alkalmat. A madarak súgják, hogy legyünk egymáséi. Gyönyörű.


# Pink Floyd
: Cirrus Minor (1969)

Az ultimát popdal madárcsicsergéssel. Tökéletes megvalósítás, tökéletes átmenetek és tökéletes, felemelő élmény. Végtelenszer hallgatható, nemcsak nyári hajnalon. 


+1

# Dr. Ország Mihály állathang felvételeiből három vinyllemez jelent a Hungarotonnál (Magyarország madárhangjai – Erdő és nádas, 1980, Magyarország állathangjai – Rovarok, békák, madarak, emlősök, 1982 és Magyarország madárhangjai 2 – Erdők és tavak, 1991), ezek közül itt van teljes egészében az első. Negyvenhét perc helyszíni felvétel, negyvenhét perc kikapcsolás, bárhol.

https://recorder.blog.hu/2018/04/08/madarcsicsergesek_es_dalok_tiz_tavaszkoszonto_futtyos_felvetel
Madárcsicsergések és dalok – tíz tavaszköszöntő füttyös felvétel
süti beállítások módosítása