Nincsenek válaszok a hülye, idióta kérdésekre - Rec.hu

2018.04.05. 15:32, RRRecorder

gustave_tiger_lenin.jpg

Négy év után itt az új Szabó Balázs Bandája-lemez, valamint: szomorú Illés-feldolgozás, poliritmikus zúzás, arcvakság, bólogatás, táncoló részeg robot, brutális prog. És ki ne felejtsük a szifiliszes Lenint! A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Négy éve jelent meg Szabó Balázs Bandája utolsó nagylemeze, az Élet elvitelre, azóta csak egy háromszámos EP jött ki, most viszont itt az új nagylemez, a Rajtad felejtett szavam. Mintha nem telt volna el ez a négy év, a zenekar ugyanott folytatja, erős népzenei hatású akusztikus folk-pop, költői szövegekkel, hatásokkal innen-onnan (itt egy kis jazzes finomkodás, ott egy funkos basszus stb.) “Meghallgattam...eddig sírtam...most írok kicsit…” - szól egy komment a Facebookon, hát ilyen a rajongók viszonya a zenekarhoz. Facebook, a lemezbemutató turné állomásai.


Itt mutattuk be
 Petruska meglepő, az eredeti hangulatát átfordító önfeldolgozását legismertebb, Trouble In My Mind című számából; most pedig itt a teljes “kézműves remix EP”, a Híd. Vannak rajta még meglepetések: Az utcán című Illés-klasszikus mollba váltva, Szederrel; a Nyár akusztikus reggae-ben stb. Rajongóknak nyilván csemege, de ha valaki most ismerkedne Petruskával, annak is jó bevezető a sokoldalú zenész világába. HonlapFacebook, lemezbemutató koncert: április 6., Muzikum.


Extreme groove metal - így jellemzi az Omega Diatribe harmadik, Trinity című albumát a Metal Scrap kiadó
; ez egy ukrán cég, ami az egész világon terjeszti a lemezt - már van is angol nyelvű kritika róla, igen lelkes. A zenekarnak ez az első lemeze a tavaly beszállt Lucsányi Milán énekessel, továbbá az első, amit a metalos körökben legendás dán producer, Tue Madsen (Meshuggah, Sick Of It All, Ektomorf stb. stb.) kevert - itt beszél róla. Hájer Gergő gitáros a lemezt bemutató Shock! magazin interjújában “befogadhatóbbnak” nevezte a lemezt a korábbiaknál, bár gyorsan hozzátette, hogy “ezzel most nem azt akarom mondani, hogy kevésbé lett súlyos a zene, inkább csak azt, hogy tudatosabban írtuk meg a dalokat.” Elég elindítani a lejátszót, hogy lássuk, tényleg nem puhánykodnak; viszont érdemes közben figyelni is azért, hiszen például poliritmikus ravaszságokra is rá lehet találni. Honlap, Facebook, lemezbemutató koncert: április 6., Dürer Kert. 


Nemrég jött ki
az utolsó klip
a Gustave Tiger eleget nem ajnározható Chaste And Mystic Tribadry lemezéhez, és máris itt egy új. Végre egy új számhoz, ami “a Gustave Tiger zenekar első igazi szerelmes dala; újhullámos szintifutamok, fagyos izlandi táj, leszbikusok, fenséges refrének, meztelen felsőtestek, magas színvonalú művészet és persze a Szifiliszes Lenin, hát tényleg, mi kell még?!” - olvasható a Facebook-oldalukon, amit nem értjük, miért nem követnek milliók. A klip nagy részét amúgy Izlandon forgatták, ahol a Nordanpaunk fesztiválon járt a zenekar - Hó Márton beszámolóját erről itt közöltük. A klip premierje, bővebb ismertetővel a 444-en található. Facebook, legközelebbi koncert: április 5., Toldi.


Jön az új Volkova Sisters-lemez
, a Slowin Away, de ezt úgyis mindenki tudja nagyinterjúnkból. Most pedig itt van hozzá egy klip, a Faceblind című számhoz készült, amiről részletesen meséltek nekünk, a Miki357 rendezte klipről meg a Stenknek. Facebook, lemezbemutató: április 7., A38.


A K90, vagyis,
Drumlord és Snarezetes  duója elkészítette első EP-jét: a stresszoldó és immunerősítő Ginzengen a hiphop gyökereihez nyúlnak vissza, a gyógyhatású készítmény nyomokban De La Soult, Pete Rockot, Q-Tipet és Rootsot tartalmaz.  Hasonló bólogatásokért érdemes Drumlord a Blunt Shelternél kijött Sons Of The City című instrumentális gyűjteményére is rágyújtani. A K90 egyébként már szerepelt több Stíluspakk válogatáson és a Slow Village 201X lemezén is (az Odd Future Oldie-ját megszégyenítő Posse-ban), Tink most két számban is viszonozza a vendégséget. Facebook


Nemrég
jelent meg
 Norwell Forgotten Songs I című EP-je, és máris itt a második. A három szám most sem resztli, sőt, egy igazi gyöngyszem is van közöttük: a második, Forgotten Words a leírás szerint “robot” dal, amihez azt kell hozzátenni, hogy ez a robot részegen próbál táncolni valami egzotikus zenére. Facebook 


Kalamár Ádám Bandcamp-oldalán
 hét kiadvány szerepel, a legutóbbi a Kinek lábnyomait oroszlánnyelvek nyaldossák… címet viseli. A négy hosszú szám nagyon szép ívet ír le: ambienttel indul, valahol a nyugtató és a nyugtalanító között; aztán a háttérbe érkezik egy furán biccenő ritmus, és a mérleg a “nyugtalanító” felé billen; ám ezután (A pillanat uralása, és annak hagyományos módon való elvesztése címmel) türelmes “kozmikus” szintizés következik. A záró szám ismét ambient - ennek címét vettük kölcsön ehhez a cikkhez. Akinek megjön a kedve Kalamár Ádám további kiadványaihoz, itt talál egy kis útmutatót hozzájuk.


Itt mutatkozott be
M
agyarradar rovatunkban Lucrecia Protellor (vagyis Kollár-Klemencz Gergely), aki számos kísérletező, a popzenei formákhoz hol viszonylag közel kerülő, hol onnan teljesen eltávolodó kiadványt jegyez. A legújabb címe HONDA, és az utóbbi néhány EP-től eltérően meglehetősen dalszerű, énekes számokat tartalmaz, meglehetősen gothos, szintis (plusz néha torzított gitáros) kísérettel; néha még a szintitpopot is megidézi. Itt nem olyan vadak és meglepőek a társítások, mint a legutóbbi énekes, cím nélküli nagylemezen, de azért a pulzáló-fenyegető alap és az érzékeny ének kontrasztja biztosít elegendő izgalmat. Itt hallható amúgy a Profile Picture, aminek klipjét itt mutattuk be. Facebook


A Protoplasma zenekarról annyit tudunk, hogy budapesti, és hogy - (vagyis kötőjel) című első lemezükön Piresian Beach-vokál is szerepel, de ez sokat nem árul el róla. Meg hogy úgy jellemzik magukat, hogy “egy halom fura ember tök normális zenét játszik”. Naná, “brutal prog” címkével ellátva! Az a fajta rengeteg váltással dolgozó káosz-rock zajongás ez, ami egyszerre durva és abszurd módon vicces. Néha matek-grind, máskor jazz-punkos, megint máskor meg dadaista űropera zenéjébe megy át.

Összeállítás: Rónai András, Salamon Csaba

https://recorder.blog.hu/2018/04/05/nincsenek_valaszok_a_hulye_idiota_kerdesekre_rec_hu
Nincsenek válaszok a hülye, idióta kérdésekre - Rec.hu
süti beállítások módosítása