Magyar hangminta-mennyország a The Hungarian Sample Heritage Band bemutatkozásán!

2018.04.04. 11:26, rerecorder

thshb_ny.jpg

"Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn" - szól a Széchenyi Istvántól vett idézet a The Hungarian Sample Heritage Band mixtape-jének mottóján. És valóban ezt hallhatjuk: egy hangminta-alapú pazar anyagot, amelyen huszonhárom dalon át 108(!) különböző, magyar lemezekről származó sample-ből áll össze a múltat tisztelő, jelenidejű, jövőben is aktuális zene.

thshb_lp.jpgA Hungarian Sample Heritage Band alapvetően a Mana Mana kiadó két alapítója, Kürtössy Nándor és Lakatos Sándor, azaz az ő előadói, produceri alteregójuk, a Savages y Suefo ötletéből valósult meg, de voltak segítőik is a nemes vállalkozásban: Grabo'sky, Kisszántó, Busa Pista, DRS és Q-Cee. A mixtape abból az egyszerű kérdésből nőtt ki, hogy vajon mennyi kincs hever még parlagon? Azaz lemezgyűjtői körökben a klasszikus kérdés, amikor valaki talál egy jelenkorban nem túl ismert, izgalmas, ritka magyar kis- vagy nagylemezt. Ilyen kincsekre és persze jóval ismertebb magyar alkotásokra építette az kiadványt a páros segítőivel, úgy, hogy minden dalt rengeteg hangminta "épít össze". Nemzetközi példa számos hasonló akad (lásd mondjuk DJ Shadow, a The Avalanches vagy Girl Talk munkásságát) és nyilván, ahogyan minden rendes külföldi hiphopproducer, úgy a magyar rapproducerek is használnak hazai hangmintákat, de ilyen összetett magyar megvalósítás még nem született a témában. 

"Producerként mindig is vonzott minket a gondolat, hogy a korábbi generációk muzsikáiból kölcsönvett hangmintákból valami újat, valami addig nem létezőt hozzunk létre. A Hungarian Sample Heritage Band elnevezésű mixtape-pel szerettük volna újraértelmezve bemutatni azt a gazdag zenei örökséget, amit kreatív eleink alkottak, s amely máig befolyással bír ránk éppúgy, mint a hazai (zene)kultúrára" - írják a kiadvány hátteréről az alkotók. Akinek a segítői a következők voltak: "Ehhez több hasonlóan gondolkodó alkotótársunktól is kaptunk segítséget. Busa Pista rímeivel hatásosan összefoglalja mi motivált minket és egyben meg is koronázza a munkánkat. Amúgy Busa Pista-lemezről is mintáztunk, és ő abban a számba működik közre, amiben egy saját korábbi lemezéről származik a minta. Köszönettel tartozunk Grabo’sky-nak a hazai re-edit színtér megkerülhetetlen figurájának, Kisszántónak, aki egyedi trip-hop ütemeivel az underground faktort hivatott növelni, valamint DRS-nek és Q-Cee-nek, akik hatásos lemez-húzogatással dobják fel a hangulatot." 

"Mixtape-ünk tisztelgés a hazai szerzők remek pillanatai, valamint a főként hangmintákra építkező, a hiphopból eredő zenei hagyományok előtt is. Létrejöttéhez számos hazai hanglemezt és cd-t hallgattunk át újra és újra, elemeztünk ki és használtunk fel. Kedvenceink újraértelmezésén és az alkotás örömén kívül a fő célunk a fiatalok figyelmének felkeltése a régi – rádiókban már ritkán, vagy sohasem hallható – magyar zenekarok és lemezeik iránt úgy, hogy közben egyedi élményt is adjunk. Így az anyag egyfajta zenei kirakós is; ha tetszik a szám, amire bólogatsz, bogozd ki az alkotóelemeit! Mivel ezek az alkotóelemek gyakran felismerhetetlenek, adunk némi segítséget is."

A teljes booklet a részletes hangminta-listával, a lemezek (ahol elérhető) Hungaroton-, Discogs- és Spotify-linkjeivel itt böngészhető.


és akkor a nagyszabású mixtape (a Mana Mana Bandcamp-oldaláról): 


LEGUTÓBB EGY "SZÓLHATOTT VOLNA A RÁDIÓBAN IS" VÁLOGATÁST MUTATTUNK BE A MANA MANÁTÓL.

https://recorder.blog.hu/2018/04/04/magyar_hangminta-mennyorszag_a_the_hungarian_sample_heritage_band_bemutatkozasan
Magyar hangminta-mennyország a The Hungarian Sample Heritage Band bemutatkozásán!
süti beállítások módosítása