Részt veszünk-e a kozmikus utazáson? – neo-dal- és klippremier!

2018.03.30. 10:00, rerecorder

neo_ny_1_nem_szeles.jpg

A neo legutóbb két és fél éve, 2015 őszén jelentkezett új dallal, ez volt a Recorderen debütált Darklighter. Milkovics Mátyás és Hodosi Enikő duója most visszatér és nem is akárhogyan! Egy nyugodtan mondhatjuk pazar videóval, ami a Blue Abyss című időtlen, egyszerre éteri és nagyszabású új dalhoz forgott a Vörös-tenger mélyén.

A neo az elmúlt éveket kívülről csendesebb üzemmódban töltötte, de milyen volt ez beülről? Milkovics Mátyás zenekarvezető mesél: „A 2016-ban megjelent legutóbbi videónk (Darklighter) óta eltelt időt főleg dalszerzéssel, stúdiózással, zenei kísérletezéssel és egyebek mellett saját moduláris szintetizátor építésével töltöttem. Időközben egy új neo-album is körvonalazódott, amit hamarosan végső formába öntünk. A most megjelenő Blue Abyss című dal ötletét már évek óta dédelgetem, de valójában csak 2017 nyarán kezdtünk neki a munkálatoknak.” A dal témájához passzolóan organikusabb a megszólalás, de a lényeg a mondanivaló: „Úgy gondolom, hogy a globális felmelegedés ellen vívott harcban mindenkinek részt kell vállalnia valahogy. Ha ez a dal akár csak pár emberben gondolatot ébreszt, mi már elértük a célunkat.”

Az előző neo-videónak a tűz volt a központi eleme, a mostani visszatérő klipnek viszont egy másik alapelem, a víz szerepel a középpontjában. „Az új videónk egy utópisztikus történetet mesél el. Egy régi kalandregény elevenedik meg a "vásznon", melyben egy titokzatos víz alatti világba csöppenünk. Jövőbeli hősünk ősei maradványai után kutat a tengerek mélyén. A talált kacatokból próbálja elképzelni milyen lehetett a világ, mielőtt ellepte a víz. A mélységben egy bibliai Leviatán a gonosz szimbólumaként őrködik az emberiségen aratott győzelem romjain, megakadályozva, hogy az ember visszaszerezze régi birodalmát.

A dal a globális felmelegedés témakörének rendhagyó megközelítése. A fejlődés, a magasabb szellemi szintre lépés mesterséges visszatartása, a tudás eltitkolása, a valóság elferdítése alantas egyéni érdekek miatt óriási bűn. Jelenleg az emberiség pont ennek a terhétől szenved. A filmben, a történetet olvasójának és a főhősnek is egyaránt felvillan egy pillanatra, hogy az élet és az egyetemes tudás mindig utat tör magának. Ezt szimbolizálja a többször is feltűnő, végtelenbe tekeredő Fibonacci-spirálkagyló. Kérdés, hogy ezen a kozmikus utazáson az emberiség továbbra is részt vesz vagy sem. A klip záró képsorait, azt hiszem, nem kell magyaráznom.”

neo.jpg

És, hogy mit is látunk a pazarul kivitelezett videóban? A zenekarvezető egy jövőbeli kutatóként merül mélyre a múlt titkaiért, miközben az énekesnő az ő történetét olvassa a tengerparton, ami nem is biztos, hogy olyan idillikus, mint gondoljuk. Milkovics Mátyás mesélt a forgatásról is: „Hónapokig csak az előkészítéssel foglalatoskodtam. Storyboard írás, helyszínkeresés, speciális vízalatti kameratechnika beszerzése és tesztforgatások, vízalatti gyakorlás, és a többi. Kezdetben az egész videót a Vörös-tengernél szerettem volna forgatni, de Enikő babavárása miatt az ő jeleneteit végül a Kiskunsági Nemzeti Park egyik homokdűnéjén forgattuk 2017 októberében. A vízalatti jeleneteket novemberben vettük fel Egyiptomban. Felejthetetlen élmény volt, hiszen elképesztően csodálatos korallzátonyok közelében dolgozhattunk. Egy héten keresztül reggeltől estig a víz alatt forgattunk Pátzay Ádám operatőr barátommal, nem kevés kalandos helyzetet megélve. Például volt olyan, hogy a filmezésbe belefeledkezve a víz alatti áramlatok kilométerekre sodortak a kiinduló helyünktől. Mondanom sem kell, hogy mire a szembe áramlással teljes menetfelszerelésben visszaúsztunk, térdig lógott a nyelvünk. Aztán volt, hogy a búvárokkal gyűlt meg a bajunk, akik a jelmezem miatt azt hitték, hogy koralltolvajok vagyunk. Persze miután elmondtuk, hogy filmezünk, mindenki jót nevetett. Itthon a vágás és a speciális utómunka következett, amit régi harcostársam, Herkó Attila és csapata (Mentaar Studio: Miklósy Zoltán, Milbich Tamás, Reichardt Péter, Hamza Károly és Ócsai László) végzett, nagyon magas színvonalon.

MILKOVICS MÁTYÁS ABSZOLÚT LENYŰGÖZŐ HANGSZERGYŰJTEMÉNYÉT IS MEGLÁTOGATTUK.


A neo április 25-én lép fel legközelebb, mégpedig egy rendhagyó koncerttel: az A38 Hajó születésnapi A15! programsorozatának részeként játsszák el újra 15 éve megjelent lemezüket, a Kontroll című film emlékezetes filmzenealbumát, Facebook-eseményoldal


és akkor a remekül kidolgozott, friss neo-klip, a Blue Abyss


neo Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2018/03/30/reszt_veszunk-e_a_kozmikus_utazason_neo-dal-_es_klippremier
Részt veszünk-e a kozmikus utazáson? – neo-dal- és klippremier!
süti beállítások módosítása