Lemeztáska – Youlï

2018.03.06. 12:15, rerecorder

youli_lemezbememutato_foto.jpg

Horányi Juli elsőként a mïusból lehetett ismerős, aztán az X-Faktor és A Dal tévéműsorokban már szólóban mutatkozott be, Youlï néven, ami szólóprojektből zenekarrá nőtte magát és tavaly ősszel megjelent a bemutatkozó album is. A lemezbemutató március 8-án lesz a Kuplungban (Facebook-eseményoldal), a - nőnapi - csajos estén fellép még Babé Sila, DJ Nara és Boggie felbukkanása is várható. Itt pedig Juli kedvenc zenéivel ismerkedhetünk Lemeztáska-interjúnkban.

Első zenei emlék

Anyukám elmesélése szerint Maria Callas és Tom Waits, akikkel nyugtatott terápiás jelleggel, mikor sokat mozgolódtam a pocakjában. Mindkettőt mai napig nagyon szeretem, és hallgatom is.


bad.jpgEls
ő lemez, amit saját pénzből vettél

Michael Jackson Bad lemeze, egy cd, amit egy osztálytársamtól vettem. Ő már meghallgatta és bár szerette, de annyira nem ragaszkodott hozzá, én pedig óriási fan voltam, így kikönyörögtem, hogy adja el nekem.


Zene, ami zen
élésre inspirált

Alicia Keys Diary albuma, a mai napig nagy kedvencem, mellette Sade összes lemeze, vagy a kedvenc dalom tőle a Cherish The Day és a már említett Michael Jackson zenéje.


Meghatároz
ó koncertélmény

A legrégebbi Sade Aréna-koncertje, 2011-ben volt, ekkor volt Sade 50 éves, ami döbbenetes, mert vagy 15 évet simán letagadhatott volna, fantasztikusan ízléses és hatásos előadás volt. A legfrissebb pedig az iráni származású Sevdaliza A38-as live showja volt.


Hatások az indulásakor

Diana Krall, Moloko, Sade, Alicia Keys, Michael Jackson, ezeket a zenéket hallgattam nagyon-nagyon sokat és közben éreztem, hogy ilyen zenéket szeretnék csinálni, amik másokra is olyan hatással lehetnek, mint rám az ő dalaik.


Hatások a m
ïus idején

Gergővel nagyon szerettük a Radiohead és Pat Metheny zenéjét hallgatni, az ő egyik dalát fel is dolgoztuk, klip is készült hozzá. Bonobót, a Moderatot is gyakran hallgattuk, a budapesti koncertjeikre is ellátogattunk. Én ebben az időszakban fedeztem fel magamnak FKA Twigs-et, aki akkoriban indult és azóta nagyon sikeres, befutott énekes-előadó vált belőle.


Hatások a tavalyi Youl
ï-debütálás idején

alicia_keys_here_album_cover.pngAlicia Keys: Here album, Solange: A Seat At The Table lemeze, és néhány korábbi dala a True EP-ről, aztán Beyoncé: Lemonade albuma, valamint Maggie Rogers dalai.


Kedvenc magyar lemez

Katona Klári: Titkaim. A mai napig etalon ez a lemez, költészet, művészet, ami benne van. A dalok, Klári éneklése, a hangja, annyira megérinti a lelked, kerek egész, nem megy ki soha a divatból. Fábián Juli & Zoohacker: Shine. Nagyon sajnálom, hogy ez az egy nagylemeze készült a párosnak, még hány ilyen csoda születhetett volna… de ez legalább megszületett, sokat hallgatom és emlékezek Julira.


Kedvenc magyar dal

Katona Klári: Játssz még. Én is gyakran előadom ezt a dalt, az életfilozófiámat tükrözi, szerintem erről szól a pályánk és a túlélés, hogy soha nem szabad feladni, akkor sem, amikor már az utolsó pillanat van, de még utána sem. Fábián Juli & Zoohacker: Shine. Először akkor hallottam a dalt, amikor a rádiópremierje volt. Autóban ültem, sütött a nap, megszólalt Juli hangja, majd a zene és azt éreztem tényleg ragyogóan szép az élet.


Kedvenc poplemez

sade-soldier-love_320.jpgRégebbi albumok közül Sade: Soldier Of Love. Örök kedvenc, nem tudom megunni, a kedvenc dal róla a címadó szám és a hozzá készült klip is. Újabb lemezek közül Tove Lo: Lady Wood. Nagyon pimasz, szókimondó, erős lemez, friss és vagány, szeretem azt a fajta flegmaságot, ami az előadó sajátja és a dalaiban is megmutatkozik, egyben van az egész, tetszik.


Kedvenc elektronikus tánczenei lemez

Röyksopp: The Understanding. Etalon lemez, imádom, az egyetemi éveim alatt folyton ezt hallgattam, nagyon inspirált rajzolás, festés és makettezés közben.


Minden id
ők legjobb lemeze

Michael Jackson: Thriller.


Lemezgyűjtem
ényed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Egy bakelit: Sade Diamond Life lemeze, egy barátom nagyon kedves Édesapjától kaptam, nagy becsben tartom.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodt
ól, mégis nagyon szereted

Az Apocalyptica zenéjét érdekes módon nagyon bírom, pedig nem szoktam rockzenét hallgatni, de erő és szépség van abban, amit csinálnak. Mellettük szívesen hallgatok női rappereket, M.I.A. az egyik kedvencem, de Lisa Lopes-t is imádtam, sőt én még Nicki Minaj-t is csípem.


Bűn
ös zenei örömöd

The Knife. Elborult dalaik vannak, nem is igazán dalok ezek, hanem valami nagyon furcsa gondolkodásból születő zenei tartalmak, amik elvontak, mégis nagyon hatásosak és kifejezőek. Azt hiszem, a Volkova Sisters az egyetlen hazai formáció, akik hozzájuk jellegében hasonló zenéket alkotnak.


Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Adele: Rolling In The Deep. Sajnos annyit ment a rádióban és mindenhol, hogy ha meghallom, rögtön elkapcsolok vagy kirohanok az üzletből, ahol felcsendül. Pedig imádom Adele-t.


Dal, amit bárcsak te írtál volna

Alicia Keys: If I Ain’t Got You, hihetetlenül nagy dal ez, szeretem is énekelni, de tényleg nagyon nagy kár, hogy nem én írtam. És John Lennon Imagine-je az a dal, amire még így gondolok.


Zene, amitől boldog leszel

Justin Timberlake ft. Chris Stapleton: Say Something. Van valami felemelő ebben a dalban, imádom, nagyon feldob, életerőt ad nekem, ha meghallgatom.


Kedvenc heartbreak lemez

statues_album.jpgA Moloko utolsó lemeze, a Statues ilyen. Az albumot akkor készítették, amikor az énekesnő Róisín Murphy és a párja, Mark Brydon zenei producer, akivel tulajdonképpen a Molokót alkották, épp szakítófélben voltak. Ez a hangulat áthatja a lemezt, leginkább az Over&Over című dalon lehet érezni ezt, legalábbis én ezen a dalon érzem. Nagyon erős album, kiváló dalokkal, ezután a lemez után fel is oszlott az együttes.


Zene, ami elgondolkodtat

Amiket hallgatok, mind ilyenek, nem tudok öncélú és divatzenéket hallgatni, csak olyat, amiben mélyebb tartalom van, vagy olyan különleges hangszerelés és előadásmód, ami inspirál és gondolkodásra késztet.


Kedvenc zene utazáshoz

Philip Glass zenéit szeretem utazás közben hallgatni, kikapcsolják az agyam.


Kedvenc zene
éjszaka, sötétben hallgatni

Chopin zongoradarabjai.


Kedvenc zene szexhez

Chill out music válogatás.


Kedvenc szombat esti bulizene

King: The Story. Nagyon szeretem ezt az amerikai lánytriót, elvarázsol a zenéjük és én erre a dalra remekül tudok szombat este vagy bármikor bulizni.


Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Jó kis jazz, például Diana Krall.


Kedvenc friss, idei lemezek

Még várom, hogy idén melyik lesz az a lemez, akár hazai művészektől, akár külföldiektől, amit örömmel fogok majd hallgatni.

 

Youlï tavalyi lemeze: 

https://recorder.blog.hu/2018/03/06/lemeztaska_youl
Lemeztáska – Youlï
süti beállítások módosítása