A csángó boogie és a Commodore 64 találkozása - Kerekes Band C64-remixalbum premier

2018.02.21. 12:50, RRRecorder

kb_c64rmx_albumcover_crop.jpg

A Kerekes Band legismertebb számai, nagy csavarral: a Commodore 64 jellegzetes hangzásvilágába átültetve. És ha ez nem elég, még egy C64-es játék is van hozzá! Premier a Recorderen.

A Magyarországon a nyolcvanas évek végén elterjedt (1985-ig COCOM-listás, vagyis szocialista országokból kitiltott) Commodore 64 jó ideje nosztalgia tárgya – úgy a programjait, grafikáját, mint jellegzetes hangzását tekintve. Az emulátoroknak köszönhetően lehet játszani a régi játékokkal, és ami szempontukból fontosabb: a három szólamot tudó hangkeltő chip, a SID (és a Nintendo játékgépek) hangzásának felidézése külön műfaj, a chiptune, amibe belefér a naiv (vagy álnaiv) dallamok, a tánczene vagy akár a zúzás is.

A KEREKES BAND LEGUTÓBBI NEMZETKÖZI SIKERE

kerekes_c64rmx_frogabo_advert_03_300.jpgVincze 'vincenzo' László az első C64-es remixet még 2008-ban készítette a Kerekes Band Dr. Dudás című számából (a hozzá készült videóban közben a Rambo játékot nézhetjük). Tavaly év végén azonban új szintre emelte a projektet. Fehér Viktor, a Kerekes Band dobosa mesélt erről: „A zenekar tagjai imádják a C64-et, és legnagyobb meglepetésünkre Vincenzo és csapata egy programmal és remix csomaggal ajándékozott meg minket karácsonyra. Nagyon meglepődtünk, és annyira kereknek és kompaktnak találtuk az anyagot, hogy azt gondoltuk, ki kellene adni. Szeretjük ezt a naivan kedves és nosztalgikus hangzást. Ez a remix lemez azoknak szól, akik ismerik az érzést, milyen volt a Nyári Olimpia című játék alatt tönkretenni egy joystickot.”

Vincenzo ezt mondta a „csomagról”: „Egy ideje már megvolt a Trans Nomad Express C64-es változata, de szerettünk volna egy, a nagyközönség számára is érthető és prezentálható anyagot létrehozni, ami egyértelművé teszi, hogy ez Commodore 64 és retro. Úgy döntöttünk, készítünk egy komplett remixalbumot és egy játékot. A kezelőfelület vizuális megjelenítéséhez az Ethno Funk című klip adta az ötletet, mert az effektek C64-en is megvalósíthatók. Az pedig már az elejétől fogva tervben volt, hogy egy klasszikus crack-intróval nyitjuk az egészet, hiszen a régi szép időkben a játékok szinte kivétel nélkül így kezdődtek.”

"AZ AC/DC KÖRÜLBELÜL UGYANAZ, MINT A MOLDVAI ÉS GYIMESI NÉPZENE" – KEREKES BAND-INTERJÚ

Alább meghallgatható a teljes remixalbum, illetve ott a hozzá készült videó is. A letölthető verziót a Bandcampen itt lehet megtalálni. Akit pedig a játék és egyéb C64-es extrák is érdekelnek, ezt a zip fájlt töltse le.

A készítők teljes névsora: Vincze 'vincenzo' László - ötlet, remix, design, project management; Horváth 'Hermit' Mihály - C64 programozás, design; Oszvald 'Poison' Balázs - Grafika, animáció, design; Rácz 'Chabee' Csaba - C64-es változat intro zene; Nagy-Miklós 'NecroPolo' Péter – support.

A Kerekes Band honlapja itt vana Facebook meg itt. Élőben legközelebb március 24-én, szombaton az A38-on lehet hallani a zenekart, a vendég: Deák Bill Gyula, az előzenekar a Voodoo Papa Duo, részletek itt.

 

https://recorder.blog.hu/2018/02/21/a_csango_boogie_es_a_commodore_64_talalkozasa_kerekes_band_c64-remixalbum_premier
A csángó boogie és a Commodore 64 találkozása - Kerekes Band C64-remixalbum premier
süti beállítások módosítása