A párizsi híd alól a négycsillagos szállodába - DLRM turnéinterjú és videópremier

2018.01.28. 18:24, RRRecorder

dlrm_live_a38_056.jpg

Az indie és stoner rock közé belőhető DLRM itt a Recorderen mutatta be Cheeky Pig című lemezét; most itt látható a legújabb klip, és mesélnek a hamarosan induló nagyszabású európai turnéjukról: kiderül, hogyan állnak Franciaország meghódításával.

A DLRM tavaly nyári turnéja során először érintette a Franciaország - Benelux államok régiót, a sikereken felbuzdulva pedig ősszel megismételte néhány új állomás beiktatásával. Ez olyan jól sikerült, hogy a tavasz egy jóval hosszabb nyugat-európai turnéval indul számukra, ami már egészen Barcelonáig eljut. A koncertekhez kíván kedvet csinálni az előző szezon során felvett élő felvételekből összevágott klip a Stalemate című számhoz, (a fotókhoz hasonlóan) Bátori "Jim" Gábor munkája, ami először itt látható.


A turné a február 23-i budapesti nyitóbulitól (a Robotban, a Meteo társaságában - részletek itt) júniusig tart majd, érintve Ausztriát, Csehországot, Németországot, Belgiumot, Hollandiát, Franciaországot, Spanyolországot, Olaszországot, Horvátországot, Szlovákiát, Romániát. valamint több magyar várost. A részletekről Szabó Márton, vagyis Marci (ének, gitár) és Petróczi-Farkas Ádám, vagyis Edi (szólógitár) mesélt a Recordernek.

Hogyan jött össze ez a komoly turné - hány olyan hely volt, ahová visszahívtak titeket, és hány új helyet sikerült becserkészni?

Marci: Rengeteg munkával (mosolyog). Sok szempont figyelembevételével kell nagyon sok tényezőt összefésülni. Ez komoly feladat természetesen, de végig tudjuk, hogy milyen jó lesz az egész, és ez folyamatos erős motivációt ad. Eddigi turnéinkat szerencsére sikereseknek mondhatjuk, a bulik nagyon jól alakultak, rengeteg helyi emberrel összebarátkoztunk, így legtöbb helyre már a koncert után kapjuk a visszahívást. Ezek mellett persze megyünk új helyekre is, szerencsére sokra, nagyon várjuk.

Edi: A tavaly júliusi első francia-német turnénk sikerén felbuzdulva vágtunk neki az őszi, aztán a következő tavaszi nyugat-európai turné megszervezésének. A turné helyszíneit és időpontjait zseniális managerünk, Eklics Krisztián szervezte. Franciaországba már harmadszorra térünk vissza, Párizsban és Lille-ben mindig hatalmasak a bulik, igazából ez a két állomás lett a kiindulópontja a turnéink szervezésének. Idén tavasszal újra játszunk Bécsben és Amszterdamban is, valamint megismételjük és ki is bővítjük új helyszínekkel az őszi, első erdélyi turnénkat. Ezeken túl rengeteg új helyen, például Prágában először játszunk majd, de több új állomásunk lesz Franciaországban is: Le Havre-ban, Redingben, Avignonban és Aurillacban; most először jutunk el először Barcelonába is.

dlrm_live_a38_029_300_crop.jpgHogyhogy ilyen sok a francia koncert? Terveztek Franciaországban valamihogyan építeni erre (együttműködés kiadóval, ügynökséggel, PR-ral stb.)?

Marci: Szeretjük a baguette-et... Eddigi turnéink legjobb és legrandomabb élményeit ebben az országban szereztük, sok barátunk lett és mindig nagyon élték a bulikat és az afterokat is. Párizsban múltkor például lejött egy nagyobb társaság külön ránk, és énekelték a dalainkat. Fejből tudják ismeretlen emberek azokat a szövegeket, amiket 1500 km-el és 5 országgal odébb, pizsamában az ágy szélén ülve megírsz. Elég jó ilyenekkel szembesülni, bejött ez az ország.

Edi: Amikor először játszottunk Franciaországban, hatalmas meglepetés volt a közönség reakciója, nagyon szerették a zenénket, így egyértelmű volt, hogy amint lehet, vissza kell térnünk, és mivel két hónapon belül vissza is mentünk játszani ezekre a helyekre, mondhatjuk, hogy elkezdett kiépülni ottani bázisunk is. Most ezt folytatjuk tavasszal, amikor már a meglévő állomások mellett az említett új helyeket is kipróbáljuk. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy igazán remek emberekkel és fantasztikus vendégszeretettel találkoztunk a franciáknál, így azt hiszem, kedvenc úticélunkká vált Franciaország.

Kriz: Az eddigi koncertek alatt több kinti zenésszel, zenekarral, szervezővel ismerkedtünk meg, ami helyenként nagy segítség; az őszi turné során például a párizsi székhelyű Dot Legacy-val kapcsoltuk össze a turnénk németországi és kelet-európai részét. Természetesen ez jellemző mindenfelé, például most tavasszal többek közt az osztrák Ultima Radio zenekarral tesszük ugyanezt. Egyébként most tavasszal nagyságrendileg 30 koncerttel lehet számolni a turné során, aminek jelentős részén olyan zenekarokkal játszunk, akiket most fogunk megismerni, jó eséllyel lesz közöttük néhány, akikkel tudunk majd a jövőben is alkotni valamit. Az idei évre úgy terveztük, hogy legalább 4 havonta vissza kell mennünk a fontosabb helyekre, hogy melegen tartsuk az épülő kapcsolatainkat. Ezek még az első körök, de mivel az eddigi tapasztalatok abszolút biztatóak, nem kizárt, hogy ősszel vagy egy év múlva már külföldi kiadókkal, promoterekkel komolyabban lehet tervezni.

Melyek azok a koncertek, amiket a legjobban vártok, akár a hely különlegessége, akár mondjuk azok miatt a zenekarok miatt, akikkel együtt zenéltek, vagy bármi más miatt?

Marci: Az összeset nagyon várjuk, kicsit más lesz mindegyik bizonyos szempontból. Én pl. nagyon várom a frankfurti koncertünket, ami egy elég nívós helyen lesz, ráadásul szombati napon főzenekarként. Itt négycsillagos szállodában foglaltak nekünk szállást, ami elég erős a kontraszt, ha azt vesszük, hogy fél éve még volt, hogy a szakadó esőben egy híd alatt sátraztunk Párizstól nem messze. Másfelől a turné franciaországi részét tekintve Párizs és Lille azok a helyek, ahová szinte már hazamegyünk, ahol már mondhatni úgy, hogy saját közönségünk is van, akikkel nagyon jóban vagyunk, úgyhogy ezeket amellett, hogy mindig jó bulijaink voltak, ezért is várjuk.

Edi: Mindenképp nagyon várjuk azokat a koncerteket, ahová már sokadszor térünk vissza, mert hatalmas érzés látni, ahogy a közönség énekli a dalainkat, és lejönnek azok az arcok is a barátaikkal, akik a múltkor random estek be a koncertünkre. Emellett persze nagyon kíváncsiak is vagyunk, hogy hogyan reagálnak majd az új helyeken. Először merészkedünk el Dél-Franciaországba, ahol azt mondják, egészen más a kultúra, mint Párizsban és környékén. Barcelona szintén nagy izgalmakkal kecsegtet, már csak amiatt is, hogy ilyen távoli helyekre is eljuttathatjuk a zenénket.

dlrm_promo_300.JPGMik a tervek a turné utánra?

Edi: A turné után belevágunk egy komolyabb hangvételű klip leforgatásába, mely a Western Spy című számhoz fog készülni, illetve kísérletezünk még egy animációs klipsorozat elkészítésével. Ezek után jön a nyár, külföldi és magyar fesztiválfellépésekkel, és júliusban a következő európai turnéval.

Marci: Illetve most a téli uborkaszezonban főleg számírással foglalkoztunk, amit elég termékenynek mondhatunk, így már jó eséllyel a koncerteken ki tudjuk próbálni az új dalokat is, hogy őszre kiforrjanak, és stúdióba tudjunk vonulni velük.

Címkék: premier dlrm
https://recorder.blog.hu/2018/01/28/a_parizsi_hid_alol_a_negycsillagos_szallodaba_dlrm_turneinterju_es_videopremier
A párizsi híd alól a négycsillagos szállodába - DLRM turnéinterjú és videópremier
süti beállítások módosítása