Albumpremier! DLRM: Cheeky Pig

2017.04.07. 11:00, rerecorder

image1.JPG

A feszes és henye indierockban mozgó DLRM a múlt héten mutatta be a Recorderen albumfelvezető klipes dalát, most pedig megérkezett a szóban forgó nagylemez is. Premier!

cheeky_pig.jpgA 2014-ben alakult DLRM (Szabó Márton – ének, gitár, Petróczi-Farkas Ádám – szólógitár, Fekete Áron Dániel – basszusgitár, vokál, Tóth Farkas Gáspár – dob, Bacsa Levente – ütőhangszerek), amely saját stílusát gypsindie-ként definiálja. A stílusokat (indierock, stonerrock) vegyítő Cheeky Pig című bemutatkozó LP Nóniusz Gábor producer közreműködésével készült, nyolc angol nyelvű dal szerepel rajta és az eddigi jellemző henye alterrockhangzás mellé a lemezen egy „lényegretörőbb” oldalát is megmutatja a társaság, megjelentek dalaikban a desert rockosabb elemek is. 

A zenekar egyesével is kommentálta a dalokat:

"A Cheeky Pig lemezre a dalokat egy kivételével tavaly nyár végén kezdtük el írni. Marci és Edi az otthonról hozott ötleteket közösen dolgozták ki, az összes dalszöveg pedig Marci kreativitását dicséri. Egy kivétel, a The First Letter Of The Alphabet, már régóta pörög koncerteken, de még csak márciusban került sor a felvételre, a többi új dallal együtt."

A Cheeky Pig nyitódala, az Angry Bob, Marci egy régebbi ötletéből született, és a kezdeti próbák során már nagyon hamar összeállt. A kicsit agresszívabb hangzású dal hamar rátér a lényegre, és megtáncoltatja a közönséget.

A Stay Away From Normal a lemez egyik legkomplexebb dala, mégis refrénjével igazán fülbemászónak nevezhető. A szintén nyár végén született dal azért is jelentős, mert talán ezzel léptünk ki először a régebbi daloknál megszokott szerkezet keretei közül, egy sokkal összetettebb szám megalkotásával.

A Kentucky High Chicken súlyos dobtémával indul, melyben a földre leejtett lánc hangja dominál. Miután egy váltással gyorsabb tempóra kapcsol a szám, egy igazán könnyen befogadható DLRM dalt kapunk ismét. A Kentucky High Chicken az első próbák óta sok változtatáson esett át, végső formája, közepén a gitárkiállással azonban nagyon "könnyen jött" a szerzőpárosnak.

A lemez negyedik dala, az Under A született a legkésőbb, szinte pár nappal a felvételek megkezdése előtt nyerte el végső formáját. A kissé távol keleties, ugyanakkor tribal-ös hangzású dal a lemez, és a DLRM történetének eddigi leghosszabb száma, melyben a hosszú intrót és verzét egy nagyon dallamos, jól énekelhető refrén követi. Marci ehhez a dalhoz egy igazán cseles és kreatív szöveget írt, mely talán elsőre nem is lesz egyértelmű a hallgatók számára.

A már említett The First Letter Of The Alphabet az utolsó nyugisabb dal a lemezen, és talán ez közvetíti a legtöbb érzelmet is a hallgatók felé. A koncertekről már ismerős szám szintén variálódott, továbbfejlődött a felvételek során.

A következő dallal, a Stalemate-tel a lemez másik arcát mutatja meg, a gyors tempójú, punkosabb dal igyekszik felrázni a kedélyeket pörgős riffjeivel, és egy igazi patthelyzetet leíró szövegével. A lemez legtempósabb számának felénél helyet kapott egy elszállósabb, hendrixesebb rész is, mely után visszatér a zúzós refrén.

A Sweep It Under The Carpet egy igazi közönség-ugráltatós szám, melynek kissé Rage Against The Machine-es riffje igazán súlyosnak mondható. A kiabálós verzét pörgős refrének követik, melyek inkább nevezhetők tipikusnak a DLRM régebbi dalaihoz viszonyítva. A Sweep It Under The Carpet már pár alkalommal elhangzott koncerteken is, nagy sikert aratva.

A Cheeky Pig utolsó száma, a Western Spy, egy igazán desert rockos dal, melynek mélyre hangolt gitárjai, progresszív ritmikájú riffjei, és agresszív hangzása a zenekar, eddigi stílusától legelrugaszkodóbb dala. A Western Spy-ban jóformán nincs elkülönült verze, vagy refrén, a dal egy egybefüggő mondatként mondja el a történetét, és darálós témáival méltóképp zárja le a DLRM első nagylemezét.


a DLRM legközelebb 2017. április 15-én lép fel a Kuplungban a Qualitons társaságában, ott mutatja be első nagylemezét a formáció,
Facebook-eseményoldal

és akkor a Cheeky Pig album: 


DLRM-facebook

https://recorder.blog.hu/2017/04/07/albumpremier_dlrm_cheeky_pig
Albumpremier! DLRM: Cheeky Pig
süti beállítások módosítása