Ez jár a népnek – Újrakiadások archívuma

2017.12.22. 10:02, rerecorder

rem.jpg

Sűrű, nehezen átlátható a reissue-k piaca, de mi igyekszünk megmutatni a legjobb év végi megjelenéseket. A karácsonyi polcokra érkező rengeteg új válogatás, újra kiadott vinyl és ritkaságcsomag között egyértelműen az R.E.M. négylemezes deluxe doboza a csúcs, amely a huszonöt évvel ezelőtti klasszikust, az Automatic For The People-t élteti.

Az R.E.M. 2011-ben oszlott fel, de a tagok nagyon okos húzással tulajdonukban tartották a mesterszalagokat és az életművük felett gyakorolt jogokat, így aztán gond nélkül folytathatják a 25 éves jubileumi kiadványok megjelentetését. A recept egyszerű: amikor 25 éves lesz egy lemezük, akkor extrákkal feldobva újra megjelentetik azt. A tavalyi remek Out Of Time-díszdoboz után értelemszerűen idén a szinte megjelenése után azonnal klasszikus státuszba került 1992-es Automatic For The People (Craft Recordings / Universal, 2017) következett. A négylemezes díszdoboz vinylméretű kiadvány, benne egy masszív, 60 oldalas kötet számos publikálatlan korabeli Anton Corbijn-fotóval, interjúkkal. A 3 cd-n az újrakevert album mellett az egyetlen azévi R.E.M.-koncert felvétele és húsz demo kapott helyett, közte ismeretlen dalok is. A Blu-rayen mások mellett a teljes lemez Dolby Atmos-ban kevert verziója, ez azt jelenti, hogy akár húsz hangfallal is körbevehetjük magunkat egy szobában, mindre jut valamilyen hang. A térhang-élmény kimaxolása – ez az első album, amelyik megjelenik ilyen változatban. Persze újra kapható lesz a használtban már igen drága vinylverzió is, szóval a kilencvenes évek egyik kulcslemeze méltó csomagolásban kerülhet a fák alá – persze csak ha méltón becsomagoljuk mi is.

rem_automatic.jpg

Az A Certain Ratio egy manchesteri funkos posztpunkzenekar volt, amely groove-os dance-punkot adott hozzá a Joy Divisiont idéző hideglelős megszólalásához. Évekkel később a Joy Divisionből lett New Order is pontosan ilyen hatásra törekedett. Persze a Brian Enótól megihletett A Certain Ratio nem futott be fényes karriert, bár nem is ismeretlen és elismeretlen posztpunk-obskúrusok ők. Mindenesetre nincsenek köztudatban, pedig első két lemezük, amelyek most rég megérdemelt újrakiadást (Mute / [PIAS], 2017) kapnak, ma is jól szóló, hatásos anyagok. Az 1980-as The Graveyard And The Ballroom eredetileg különleges csomagolású (átlátszó, színes műanyagtasakos) kazettán jelent meg, az 1981-es To Each pedig életműcsúcs, bár az egy évvel későbbi Sextet is jó, de abból volt 2014-ben reissue.

Chris Bell a hetvenes évek egyik legjobb zenekarának, a Big Starnak volt az alapítója, és egyik dalszerző fele (a másik ugye az általa csatlakozásra bírt Alex Chilton), de első albumuk kereskedelmi sikertelensége után kilépett, hogy csak jóval 1978-as autóbalesetben bekövetkezett halála után jelenjen meg tőle egy posztumusz szólógyűjtemény, tele érzékeny dalokkal (életéről is most jelenik meg egy biográfia). Idén nyáron jött egy újabb kiadatlan- és ritkaságkollekció, főleg a Big Star előtti idők zenéiből, most pedig itt egy hat vinyles teljes életműkiadvány, még több ismeretlen dallal. A 27-es klubjának létszámát gyarapító tehetség átragyog a felvételeken. The Complete Chris Bell (Omnivore / Bertus, 2017).

chris_bell_csak_a_jobb_fele.jpg

Az újrakiadásokra specializálódott cégek legnagyobbika, a Music On Vinyl (terjesztő Bertus) továbbra is heti rendszerességgel ontja a már rég nem kapható, ritka LP-k új megjelenéseit, mostanában sok más mellett rég hallott The Coral-, Nits- és Residents-albumok jönnek, na meg a Lynch-filemezelemez Lost Highway, aminek 1997-es eredeti változata 150 euró körül cserél gazdát, de a tavalyi, nagyon időszerű újrakiadások is mind elfogytak és azok ára is kezd elszökni, szóval erre bőven lesz kereslet.

Ötvenéves lett a Doors-féle Strange Days (Warner / Magneoton, 2017), dukál a jubileumhoz egy újracsomagolás monóban és sztereóban. Negyvenéves lett a Ramones-féle Rocket To Russia (Warner / Magneoton), abból meg koncertfelvétellel, ritkaságokkal dúsított verzió született. Jamiroquai első három albuma a legjobb (bár az idei is igen szórakoztató poplemez), ezek jelennek most meg 2LP-s változatban (Sony / Hear Hungary, 2017), és az is nagyon dicséretes, hogy két elektronikuszenei klasszikus – Future Sound Of London: Lifeforms, Roni Size / Reprazent: New Forms (mindkettő Universal, 2017) – is újra könnyen beszerezhető lesz vinylen.

Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2017/12/22/ez_jar_a_nepnek_ujrakiadasok_archivuma
Ez jár a népnek – Újrakiadások archívuma
süti beállítások módosítása