A királynő még él – Újrakiadások archívuma

2017.12.21. 11:09, rerecorder

smiths_queen_is_dead.jpg

A reissue-k sűrű, nehezen átlátható piacán az ősz már nyilván a karácsonyi rohamra való hangolódással telt. Azaz rengeteg új válogatás, újra kiadott vinyl és ritkaságcsomag érkezett. Az elmúlt hónapok ásza a Smiths-csúcslemez, The Queen Is Dead ritkaságokkal, új koncertlemezzel, dvd-vel teli luxusgyűjteménye volt. Rerecorder rovatunk jelentkezik.

hendrix_1.jpgMichael Jackson legújabb, a Halloween tematikájában született válogatáslemeze a Scream (Sony / Hear Hungary, 2017), akad rajta Jacksons-dal, sőt még olyan is (Rockwell: Somebody’s Watching Me), amiben Jacko csak vendégénekel – a táncdalos gyűjteményt egy friss mash-up zárja. Egy másik, már nem élő klasszikus, George Michael is kapott újrakiadványt, neki az 1990-es csúcslemeze, a Listen Without Prejudice Vol. 1 (Sony / Hear Hungary, 2017) jelenik meg ismét, a 25 éves díszkiadás mintájára az MTV Unplugged koncerttel egybecsomagolva. Halott legendákkal folytatva: szintén a Sonynál, vinylen érkezik egy rakás, már nehezebben beszerezhető Leonard Cohen-LP, illetve egy eredetileg 2000-ben kijött nyolclemezes Jimi Hendrix-díszdoboz (The Jimi Hendrix Experience, Sony / Hear Hungary, 2017), na az például szép ajándék tud lenni. Örülhetnek a P!nk-rajongók is: a Szigeten járt, öt év után októberben új lemezzel (Beautiful Trauma, Sony / Hear Hungary, 2017) visszatért énekesnő első két (Can’t Take Me Home - 2000, M!ssundaztud - 2001), vinylen eddig kiadatlan és harmadik (Try This - 2003), vinylen csak úgy száz euró feletti összegért megvásárolható albumai mostantól csillogó fekete korongokon is könnyedén beszerezhetők. És az is örömteli, hogy Future két idei sikerlemeze is megjelent a klasszikus formátumban.

A Warner az ősz végén kedvezett a rockrajongóknak, hiszen ritkaság bónuszlemezzel bővített újrakiadásban érkeziett a Whitesnake (1987, Warner / Magneoton, 2017), a Stone Temple Pilots (Core, Warner / Magneoton, 2017) és a Sepultura (Chaos A.D., Warner / Magneoton, 2017) egy-egy klasszikusa, na meg ugyanígy a poptörténet egyik legnagyobb klasszisa, a nyolcvanas évekbeli gitárpopos kulcszenekar, a Morrissey vezette The Smiths legjobb LP-je (amit az NME minden idők legjobb albumának nevezett), a The Queen Is Dead (Warner / Magneoton, 2017). A legbővebb verziójában négylemezes kiadványon újramaszterelt változat, demók, egyéb sessionfelvételek, egy Live In Boston című koncertanyag szerepel, a dvd-n pedig rajta van Derek Jarman Smiths-klipfüzére is. Donald Fagen szóló életműkiadása a címével sem ájtatoskodik: Cheap Xmas: Donald Fagen Complete (Warner / Magneoton, 2017). És folytatódott a Pet Shop Boys-újrakiadás sorozata is, októbertől az Elysium és a Yes szerezhetők be bővített változatokban.

metallica-box-set.jpg

A Universalnál jött a Metallica klasszis Master Of Puppets-e minden igényt kielégítő díszdobozban, és szintén rajongókielégítő kiadvány a 12 nagylemezt egybecsomagoló Carpenters-féle Vinyl Collection (Universal, 2017). Nagyon ideje, hogy a hetvenes évek lesajnált softpopduója megkapja végre a nekik járó tiszteletet – így most egyben lehet elmerülni a megrázó dalokkal teli életműben. Hatvan éve jött ki a rock and roll egyik csúcslemeze, Little Richard Here’s Little Richard (Universal, 2017) című albuma az utána következő popzene majd minden ágára nagy hatással volt, most ritkaságokkal, kiadatlan felvételekkel együtt fedezhetjük fel újra. Formailag még régebbre repít vissza Johnny Cash Unearthed (Universal, 2017) című kiadványa, ami eredetileg egy cd-díszdoboz 2003-ban Cash Rick Rubinnal készült felvételeiből, de most végre kapható lesz vinyl-díszdobozban is, mégpedig egy könyv formájú kiadványba csomagolva, amiben ugyanúgy vannak kialakítva a lemeztartó tasakok, mint a negyvenes évek albumaiban (lásd lent). Harminc éve jelent a nyolcvanas évek egyik bombasztikus sikerlemeze, az INXS Kickje (Universal, 2017), ami most kap egy nagyon hifin szóló (Dolby ATMOS technikával újrakevert) változatot. És szuperbombasztikus lesz.

carpenters-vinyl-box-packshot-web.jpg

b_5.jpgSzintén nyolcvanas évek, de eléggé más irányzat, végre újra kapható lesz a Basement 5 1980-as dubpunkos remeklése (1965-1980 és az egyetlen stúdiólemez dubos remix EP-je, az In Dub, [PIAS], 2017), amit talán azért sem szoktak a korszak fontos alkotásai között emlegetni, meg egy 1992-es szolid újrakiadást tekintve már nagyon régóta nem kapható. A Music On Vinyl (terjesztő: Bertus) katalógusában szokás szerint rengeteg a választék, csak néhány kiemelkedő lemez: a Comus pszichfolkos legjobbja (First Utterance - 1971) minden kiadásban hamar elfogy és nagyon értékes lesz, érdemes lecsapni rá. A Lamb 1996-os debütlemeze örök klasszikus, de most aranyszínű vinylen jelent meg. A Coral slágeres második albuma (Magic & Medicine - 2004) pedig eredeti kiadása óta most először jött ki vinylen és nem kell érte vagyont fizetni, ha valaki lemezjátszón hallgatná.

bark-psychosis-hex-cover.jpgMég annál is jobb hír – főleg nyilván a posztrock rajongóinak – hogy a műfaj egyik alaplemeze, amire Simon Reynolds újságíró először használta is az elnevezést, végre ismét kapható. A Bark Psychosis 1994-es Hex (Fire, 2017) című anyaga ma sem fogható nagyon semmihez: időtálló hangszobor. Nyolcvanas évekbeli lemezekkel zárunk: a Replacements egy 1986-os káoszos, de megkapó koncerttel elevenedik meg (For Sale: Live At Maxwell’s 1986, Rhino, 2017), a méltatlanul elfeledett zenekarok sorát erősítő The Necessaries Arthur Russell diszkócsellós szuper powerpopkvartettje volt (Event Horizon - 1983, Be With, 2017), és újra kapható a Zazou/Bikaye-páros CY1 duóval közös 1983-as elektronikus világzenei mérföldköve, a Noir Et Blanc (Crammed / [PIAS], 2017). Hallgass bele, olyan mintha mai kísérleti elektronika lenne – egészen döbbenetes!

Dömötör Endre

cash-unearthed.jpg

https://recorder.blog.hu/2017/12/21/a_kiralyno_meg_el_ujrakiadasok_archivuma
A királynő még él – Újrakiadások archívuma
süti beállítások módosítása