Björk és RZA varázslatos dalokat írtak együtt

2017.11.27. 13:15, RRRecorder

Vulkanikus beatek, amik soha nem jelentek meg.

Björk - akinek Utopia című új lemeze egészen friss - nagy interjút adott a FACT-nek, amiből többek között kiderül, hogy igaz, amit először RZA árult el, hogy kb. húsz éve közös dalokat írtak. Íme az igaz történet: "Ilyen izlandi, vulkanikus beateket akartam, és nehezen mentek. Írtam én is beateket a lemezeimre, de elég sok ideig tartanak, úgyhogy amikor türelmetlen leszek, akkor megkérek másokat, leírom nekik, mit szeretnék. Szóval Spanyolországban voltam, és úgy volt, hogy RZA is odajön. Aztán teltek-múltak a hónapok, én leadtam a lemezt [a Homogenicet], és ezután szólt RZA, hogy ''na, készen állok, menjek akkor Spanyolországba?'" Végül New Yorkban találkoztak, írtak együtt néhány számot, "és tudod milyen az, amikor valamit nem tervezel el, és megtörténik a varázslat. Hát pont ez történt." Csak a Homogenic körüli dolgokba nem illettek a megszületett számok, sem abba, amit a Wu-Tang Clan csinált akkoriban, szóval "jobb volt így, hogy inkább megmaradt ötletnek".

A klántagok megmutatták Björknek az ő New Yorkjukat, és megjelentek egy könyvdedikálásán is, mintha csak megvédeni akarták volna. Amúgy arról is szó volt egyszer, hogy Björk Jay-Z-vel egy számába ír egy részletet, de ebből nem lett semmi.

VEGYÉL BJÖRK-LEMEZT, KAPSZ ÉRTE PÉNZT. KRIPTOPÉNZT.

Björk beszél arról is, hogy Arcával olyan jól tudnak együtt dolgozni (ami már az előző, Vulnicura lemezen elkezdődött, de ott a venezuelai származású zenész csak későn kapcsolódott be a munkába), mint senkivel. Most először fordult elő Björkkel, hogy alig nyúlt bele neki küldött számokba; egyébként mindig szokott legalább szerkesztgetni rajtuk; most több dalban elég volt fuvolát hozzáadni, na meg az énekdallamot írni. Volt olyan, hogy Björk írta a számot, Arca alá az ütemeket, és olyan is, hogy Arca egy alapjából Björk kiszedett rövid részeket, és ezekből építkezett.

BJÖRK ÉS A PRIZMAPORTÁL

A korábban félig viccből "Tinder-lemeznek" nevezett Utopiáról Björk most azt mondja, hogy az előző album "terméketlen vidéke" helyett most a dallamok "olyanok, mint a különféle formákba összeálló felhők". És a cím szándékos állásfoglalás az utópia ellenkezőjével, a kultúránkat jelenleg sokkal inkább meghatározó disztópiával szemben. "Elegem lett abból, hogy a nyugati kultúra annyira sajnálja magát, hogy ebbe belebénul, és nem képes cselekedni". Márpedig muszáj cselekedni, hiszen "az emberiség fennmaradása a tét". A változás csak alulról jöhet, a politikusok maguktól nem állnak például a zöld energia mellé - és "az emberek hangjaként" funkcionáló popzene szerepe.

A legutóbbi Björk-klip:


Ez pedig a teljes Utopia:

 

Címkék: björk arca rza
https://recorder.blog.hu/2017/11/27/bjork_es_rza_varazslatos_dalokat_irtak_egyutt
Björk és RZA varázslatos dalokat írtak együtt
süti beállítások módosítása