Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

18+ Mindennapos a szexuális zaklatás, erőszak - még a feminista jelszavakat hangoztató svéd zeneiparban is

2017.11.21. 12:46, RRRecorder

robyn_tove_lo_nina_persson.jpg

Több mint kétezer, a svéd zeneiparban dolgozó nő, köztük Robyn, Tove Lo, Nina Persson (The Cardigans), Zara Larsson írta alá azt a nyílt levelet, ami a zeneiparban uralkodó, mindennapos szexuális kizsákmányolás és a hallgatás kultúrája ellen szólal fel.

2192 nő írta alá a nyílt levelet, ami egyedi esetekre és általános elemzésre egyaránt támaszkodva azt állítja, hogy a zeneipart máig áthatja a nők mindennapos kizsákmányolása, zaklatása, megerőszakolása. Az angolul itt olvasható szöveg egy zárt Facebook-csoportban összegyűlt több száz vallomásból vett néhány idézettel indul.

Négy lány volt a zenekarunkban, 16-17 évesek voltunk, amikor egy elég nagy fesztiválon játszottunk. Csak utólag láttuk, mit írtak rólunk a műsorfüzetbe: "Nemcsak gyönyörűek, de még zenélni is tudnak. Szóval kezekbe a farkakat, fiúk!"

17 éves voltam, amikor gyakornokként elkezdtem dolgozni egy kiadónál. A főnököm az első napon azt mondta mindenki előtt, hogy szép és szexi vagyok. A munkatársamat rendszeresen elküldte ide-oda, hogy egyedül maradhasson velem az irodában, és ilyenkor arról beszélt, hogy itt az irodában kéne lefeküdnünk egymással. Egyszer mindkettőnket elhívott a házába, hogy onnan dolgozzunk, de a munkatársamat eltávolította, a szófára lökött, letolta a nadrágomat és análisan megerőszakolt. Elájultam.

Egy kiadóban egy 9-12 éves lányokból álló csapat videóját néztük, én és négy, vezető pozícióban lévő férfi. Egyikük egyszer csak megszólalt: "nekik még nem szőrös a puncijuk, még nem kell borotválniuk".

Egy keresett zenész megerőszakolt, és ennek következtében én veszítettem el több barátomat. Egyikük, akinek elmondtam, mi történt, azt válaszolta: "Nem helyes, amit tett, de ő fontos a zeneipar számára, nem veszíthetjük el. Remélem megérted és elfogadod ezt."

23 éves voltam, egy londoni stúdióban dolgoztam, de szerettem volna hazamenni. Felhívtam egy jó nevű stockholmi stúdiót, ahol éppen egy híres zenész dolgozott. Kihangosították a telefont, én megpróbáltam a munkáról beszélni, amikor egyszer csak a zenész felkiáltott: "Szeretsz szopni?" A producer a háttérben röhögött. "Mert ha szeretsz szopni, akkor lesz számodra munka."

A koncertünk utolsó száma alatt egy zenész hátulról megfogta a mellemet. Ez váratlanul ért, és nem akartam elrontani a koncertet, úgyhogy nem csináltam botrányt. Később ittam egy sört, aztán elájultam. Valahogy sikerült eljutnom a szállodába, ahol megpróbáltam hányni. A zenész bekopogott, azt mondta, segíteni akar, aztán kicipelt a fürdőszobából, az ágyra lökött és megerőszakolt.

Egyedül voltunk a stúdióban. Órákon keresztül dolgoztunk az énekfelvételeken, aztán teázás közben jó hangulatban beszélgettünk. Elkezdte masszírozni a vállamat, "baszki, de feszült vagy", mondta; jó érzés volt. Aztán nem tudom, hogyan, de a földön találtam magam, a hátamat masszírozta. Aztán lehúzta rólam a nadrágomat, és... tudjátok. Emlékszem, hogy fájt, sírtam, ő pedig azt mondta, hogy hamarosan végezni fog.

A nyílt levél ezután rátér arra, hogy ezek az esetek nem elszigeteltek, hanem a zeneiparban mindennapos esemény az erőszak, a zaklatás - egybehangzóan több másik, nem svéd esettel, amikről itt írtunk részletesen. "A zeneiparban folyamatos a munka, a szerződések gyakran csak ideiglenesek, nincs biztos állásunk. Alkalmazkodónak kell lennünk, nem szabad botrányt csinálnunk, különben simán lecserélnek minket. Ezek a körülmények a zeneiparban dolgozó nőket kiteszik annak, hogy egyesek rajtuk fogják demonstrálni a hatalmukat, gyakran szexuális módon. A konszenzuális szexről szóló előírások nem érvényesek, tárgyaknak tekintenek minket, a támadások és zaklatások inkább szabálynak, mintsem kivételnek számítanak.

TÖBB MINT NEGYVEN NŐ ELLEN KÖVETTEK EL SZEXUÁLIS BŰNCSELEKMÉNYEKET KÉT SVÉD FESZTIVÁLON

Ha feljelentést teszünk, az ügyek gyakran nyomozás nélkül elhalnak, hiszen pusztán vallomás áll vallomással szemben. Ha viszabeszélünk, elveszíthetjük a munkákat, megfenyegetnek minket. A hallgatás kultúrája így marad fenn: legtöbbször még egymás között is kerüljük a témát" - írja a levél. A szöveg kitér arra is, hogy a férfi vezetők gyakran feminista jelszavakat hangoztatnak, akár női kvótákat követelnek mondjuk a fesztiválokra, ám a szavak és a tettek között hatalmas a szakadék.

Azonban ennek vége. "Többé nem maradunk csöndben. A szexuális kihasználást, erőszakot nem szabad eltűrni. A támadásoknak a munkaviszony végéhez kell vezetniük. Meg fogjuk hallgatni és támogatni fogjuk egymást. Együtt szólalunk fel, és nem vagyunk hajlandóak szégyellni magunkat: szégyelljék magukat azok, akik mindent elkövetik, és azok, akik védik őket. Tudjuk, kik vagytok" - ér véget a szöveg.

A svéd zeneiparon belül több vezető is reagált a nyilatkozatra. A Sony svéd vezetője megköszönte a bátor nőknek, hogy feltárták "a zeneipar rendkívül sötét oldalát", és ígéretet tett, hogy "minden megteszünk, hogy orvosoljuk azokat a mély strukturális problémákat, amit - fájdalommal valljuk be - nem tettünk meg elég gyorsan."

Mindennek külön súlyt ad, hogy a svéd zeneipar nemcsak világhírű (a svéd zenei export a harmadik legnagyobb az amerikai és a brit után, az egy főre eső vagy a GDP-hez viszonyított exportban pedig világelsők), hanem ráadásul Svédország teljesít Európában a legjobban a nemek közötti egyenlőséget tekintve. (Egy nemrég megjelent jelentés szerint 100-ból 82,6 pontot értek el; az EU-átlag 66,2, a magyar pontszám 50,8, aminél csak Görögországban rosszabb a helyzet.)

A popzene mellett más kulturális területeken is hasonló történik most Svédországban. Így például több mint 600 operaénekes állt a nyilvánosság elé a klasszikus zenei világról szóló, hasonló történetekkel. Állítólag például a Svéd Királyi Zeneakadémia két tanára is éveken keresztül zaklathatta a diákokat.

https://recorder.blog.hu/2017/11/21/18_mindennapos_a_szexualis_zaklatas_eroszak_meg_a_feminista_jelszavakat_hangoztato_sved_zeneiparban_
18+ Mindennapos a szexuális zaklatás, erőszak - még a feminista jelszavakat hangoztató svéd zeneiparban is
süti beállítások módosítása