Miről ismerszik meg az igazi férfi?

2017.11.16. 08:37, RRRecorder

big_shaq.jpg

Hát hogy sose veszi le a kabátját! A grime-paródia, ami lenyomja az igazi grime-slágereket. Skrrrahh, pap, pap, ka-ka-ka!

A Londonból indult hiphop-stílus, a grime - amiről alapos összefoglalónk itt olvasható - ki-kikacsintgatott az ország határain túl, hogy mást ne mondjunk, Drake is rajongója, de olyan igazán nagyon nem tudott áttörni; pedig az elmúlt években többször megjósolták már a szaklapok, hogy na majd most meghódítja a grime Amerikát is.

Groteszk fordulattal lehet, hogy ez a hódítás most tényleg megtörténik, ám nem mondjuk a legnagyobb mai sztárok, Stormzy, Skepta vagy a gyökereihez visszatért Dizzee Rascal számával, hanem ezzel a paródiával:


A szám arról szól, hogy egy férfinak soha nincs melege, ezért soha nem veszi le a dzsekijét. Miamiban, a tengerparton sem. Gyúrás közben sem. A csaja kérésére sem! Ez a londoni kisstílű gengszterekkel (roadman) kapcsolatos egyik klisé, hogy mindig rajtuk van a pufidzseki. Meg arról is szól a szám, hogy kettő meg kettő, az négy, mínusz egy, az három. Meg hogy van egy ember, akinek olyan az orra, mint egy locsolócső. És ami a legjobb: a lehető legidiótábban parodizálja a kemény grime MC-knek azt a szokását, hogy fegyverhangot utánoznak.

The ting goes skrrrahh, pap, pap, ka-ka-ka
Skidiki-pap-pap, and a pu-pu-pudrrrr-boom
Skya, du-du-ku-ku-dun-dun
Poom, poom, you dun know

- mint az a Geniuson olvasható.

Az előadó Big Shaq, aki valójában Roadman Shaq, aki pedig valójában Michael Dapaah YouTube-komikus #SWIL (úgymint Somewhere In London) sorozatának egyik karaktere a sok londoni figura közül. Ezt a karaktert hívta be a BBC 1Xtra műsorvezetője, Charlie Sloth Fire in the Booth című műsorba, ahol a grime legfontosabb alakjai freestyle-oznak. Eredetileg itt hangzott el a Mans Not Hot, és a műsor felvétele vírusvideó lett, főleg a fegyverhangokból születtek újabb és újabb mémek. Adta magát, hogy külön számként is felvegyék.

PARÓDIÁK? ITT VAN PÉLDÁUL A TÍZ LEGJOBB A GANGNAM STYLE-RÓL

A Mans Not Hot e sorok írásakor már elérte az ötvenmilliós nézettséget a YouTube-on, a brit listán a 11. Az igazán nagy teljesítmény azonban az, hogy Nagy-Britannián kívül is hódít. A klipben is látható, hogy az amerikai hiphop egyik nagy eseményén, a BET Awards gálán az élő mém DJ Khaled legendának nevezi Big Shaq-t. Ámde ami még ennél is sokkal-sokkal nagyobb teljesítmény, hogy - mint arról a Stereogum sokat idézett, alapos cikke beszámol - Amerikában már az iskolások is a Mans Not Hotot idézgetik. Közben persze fogalmuk sincs arról, amit parodizál, egyszerűen viccesnek találják az egészet, és jól lehet mondogatni a sorait.

Persze lehet, hogy holnap új mém szorítja ki - bár Daapah azt mondja, nagy tervei vannak, például ráfekszik arra, hogy Drake is Big Shaq-rajongó -, de az is lehet, hogy a legsikeresebb grime-sláger egy abszurd paródia lesz.

Aki nem érti a szöveget, annak Big Shaq itt részletesen elmagyarázza:


Az alap egyébként innen jön, ez egy igazi, tipikus grime:

 

Címkék: grime big shaq
https://recorder.blog.hu/2017/11/16/mirol_ismerszik_meg_az_igazi_ferfi
Miről ismerszik meg az igazi férfi?
süti beállítások módosítása