Stormzy: Gang Signs And Prayer (lemezkritika)

2017.03.13. 12:06, rerecorder

stormzy_maxresdefault.jpg

A grime történetét épp nemrég vázoltuk fel, és a stílus másodvirágzásának egyik kulcselőadója, Stormzy pedig épp most adta ki debütlemezét, halljuk hát, milyen lett!

gang_signs_prayer_cover_1.jpgKiadó: #Merky Records / Warner / Magneoton

Megjelenés: 2017. február 24.

Stílus: grime

Kulcsdal: Big For Your Boots

Stormzy a 2015-ös Shut Uppal elkussoltatta a brit grime-szcénát, hogy aztán egy évig ő maradjon csendben. Visszatérésének nyitódala, a First Things First előbb üt, majd lefekteti a szabályokat, hogy utána folyamatosan felrúgja őket. A folytatásban következő Cold és a Bad Boys alapján joggal gondolhatnánk, hogy a történet jobbára a dél-londoni Croydont irányítószámok és gyorséttermek mentén felosztó alvilág mélyén marad, aztán Stormzy váratlanul leül a kanapéra gospelduettet énekelni. Innentől kezdve aztán időnként besétál a gyóntatófülkébe hálát adni a családjának és szeretteinek, ám fél szemét továbbra is és mindig az utcán tartja.

A grime második eljövetelével újra felfedezett 2007-es Rebound X-instrumentál, a Rhythm and Gash is másodvirágzását élte, Skepta és JME kétperces freestyle-ja a stílus klasszikusai közé számít, mint ahogy a lemez központi darabja, a Big For Your Boots is. Hangzásában és sebességében ebből a garage-himnuszból merít, másrészt a korábban már a Scary kislemezén is használt, Fatima Al Quadiri védjegyének számító kórus szintihangjaival ellenpontozza azt. A klipben Stormzy egy rendőautó tetőablakából kiemelkedve összekulcsolt kezű kentaurként szirénázza végig Londont, éjszakai buszokat és az egész várost utasítva maga mögé, hogy aztán egy bérháztömb előtt egyedül verekedjen meg mindenkivel.

A lemezen ezután újabb érzelmes darabok következnek, az amerikai Kehlanit leszámítva felvonulnak a szigetországi pop/r&b meghatározó előadói: a Velvet NAO-t hangmintázza; a Blinded By Your Grace Part 2-ban a Madonnának és Beyoncénak dalokat író MNEK vokálozik; a Don't Cry For Me-ben a Trónok Harcában a Szürke Férget játszó Raleigh Ritchie is kicsit szentimentálisabban énekel, mint azt a sorozatban tette. Az érzelmesebb daraboknak nem a minősége, hanem inkább a mennyisége bontja meg a lemez egységét, pedig a Sir Spyro által készített klasszikus grime-alapok mindent megtesznek, hogy egyensúlyt tartsanak.

A lemezt szintézisként záró Lay Me Bare üzenete, amint azt Stormzy a FADER interjújában megfogalmazta: “...életünk legfontosabb szabálya, hogy minél kevesebbet mutassunk meg magunkról a világnak. A zenében viszont ez pont fordítva van. Ahhoz, hogy igazi előadó váljon belőled, ki kell szolgáltatnod magad.” A Gang Signs And Prayer autentikus brit termék – és ahogyan a britek mondják, “it does exactly what it says on the tin” miközben az ujjaival betűket és jeleket formázva tisztázza le, hogy honnan jött, időnként imára kulcsolja a kezeit.

8/10

Salamon Csaba


A GRIME ALAPÍTÓ ATYJA, WILEY IS NEMRÉG JELENTKEZETT ÚJ LEMEZZEL, AZT IS SZERETTÜK.


a friss lemez: 

https://recorder.blog.hu/2017/03/13/stormzy_gang_signs_and_prayer_lemezkritika
Stormzy: Gang Signs And Prayer (lemezkritika)
süti beállítások módosítása