10 tökéletes Chris Rea-dal, tökéletes utazós rajongói videókkal a ma esti koncert elé

2017.11.06. 11:00, rerecorder

chris_rea.jpg

Chris Rea, a szerethető-uncsi melankolikus szoftblues-dalok királya? Lehet, de nagy tévedésben vagy, ha azt hiszed, hogy csak olyanok jöttek onnan, mint a The Road To Hell vagy az Auberge. Mellesleg azok se rosszak, sőt, szembe kell nézni vele: az autómániás, gitárgyűjtő zenész életművének nagy része teljesen vállalható utazós zene. De még annál is több. A nyolcvanas években kevesen írtak nála jobb tengerpartra elvágyódó dalokat, amik közül számos kapott olyan pazar dance-es remixet, hogy a 2000-es években ölre mentek érte a space disco/nudisco dj-k. Arról már ne is beszéljünk, hogy ő a chillwave egyik nagy előfutára is, bizony. Szóval most, ma esti budapesti koncertje elé mutatunk tőle tíz perfekt dalt, amikhez a rajongói videók jelentik a bónuszt. Jó részük fantasztikus utazós háziklip havas tájból nyárba vágyva, tengerpart mellett autózva vagy épp karácsonyra hazavezetve.

CHRIS REA EGYIK LEMEZE AZ EGYIK LEGJOBB NYÁRI ZENE - ITT EL IS MONDJUK, HOGY MIÉRT.


Akkor íme, tíz fan-tasz-tikus Chris Rea-dal  a legjobb felé haladva:

10. Shine, Shine, Shine (1984)

Az 1984-es lemezén már nagyon érezte a tengerparti chillt Rea, ez a legjobb dal a lemezen. Hozzá giccses tengerparti fanklip.


09. Curse Of The Traveller (1987)

Utazós dal, a céltalan autózás dala, a passzentos, nagyon fílinges vidijót egy honfitársunk töltötte fel a YouTube-ra, köszönjük!


08. Nothing Happening By The Sea (1983)

Itt már a nagyon komoly dalok tartományában járunk. Ki ne vágyódna el erre? Nem félek ismételni magam tucatjára: Rea meg csak ül vízparti nyaralójában, kimegy a teraszra, elpötyög egy dalt a naplemente utáni fényorgiában, bemegy a kéróba, egy csók a nejkónak. Micsoda élet! Persze, hogy nem történt semmi a tengernél! Csak, ami szokott. A mindenit!


07. Looking For The Summer (1991)

A YouTube egyik legtökéletesebb kép-zene párosítása. Érted, a vonat a szikrázó téli tájban keresi a nyarat. Beszarásjó.


06. Fool (If You’re Think Is Over) (1978)

Az első sláger, mindjárt az egyik legjobb. A singer-songwriterek, a softrockerek és a pubrockerek borulnak itt össze.


05. All Summer Long (1985)

Klasszik 80s produkció, Rea második legjobb lemezéről. Az mondjuk vicces, hogy elfelejtette, hogy már van ilyen című száma és 2000-ben is írt egyet. Sebaj, az is jól jött, köszi, Chris!


04. I Can Hear Your Heart Beat (Special Extended Remix) (1983)

Micsoda klubzene! Na persze Rea mindig is gyűlölte a táncos remixeket dalaiból, de ez minket nem kell, hogy eltántorítson ettől a táncparkett-bombától.


03. Driving Home For Christmas (1986)

Csodálatos dal, az egyik legjobb karácsonyi tematikájú szám, és van belőle egy reedit, pontosabban rerub, ami legalább olyan jó, de mivel az eredetihez tartozik egy nagyon erős utazós fanvideo, ezért az kerül ide, a The Revenge Rerubért meg át kell kattintani. A dal születésének is tökéletes a sztorija: Reát 1978 karácsonya előtt kirúgta a lemezcége (első, nem túl sikeres szólólemeze után) és elhagyta a menedzsere is, de még csak a London-Middlesbrough vonatjegyet sem volt hajlandó kifizetni a kiadó. Rea felesége beült az Austin Minijükbe és levezette a több mint 400 km-t, mert az oda-vissza út is olcsóbb volt, mint egy irányba a vonatjegy. A feleség felvette az Abbey Road portáján várakozó zenét, aztán már húztak is vissza. Reának éppen bevonták a jogsiját, mindössze 220 font volt az összes pénzük. Hazafelé persze rákezdett az hó, dugóból dugóba araszoltak, mindenki sietett volna haza karácsonya, a többi sofőr idegeskedett, de Reáék már nyugodtan vették az akadályokat. A zenész pedig dúdolni kezdte a dalt és egy-egy településre beérve a közvilágítás fényeinél jegyzetelte a szöveget. Hajnali háromra értek haza, a lakásajtó alatt befújta a szél a havat, de olyan hideg volt be, hogy nem olvadt el. De az ajtó mögött volt egy levél is. Rea amerikai kiadójától, hogy a Fool című kislemeze feljutott a slágerlistára, és itt egy csekk, tessék. 15 ezer fontról szólt. Nulláról házat venni gazdagok lettek. A dal ment az ötletek közé és jól el is felejtette évekig. Aztán 1984-ben egy vicces zenélés alatt újra előjött, Rea megtalálta a szövegeket és felvették B-oldalas mellékes dalnak. Csak aztán nagy sláger lett belőle. Ma már a karácsonyi sztenderdek egyik klasszikusa. A főszereplők azóta is boldogan élnek együtt. A klipben meg hazavezetnek a szép havas tájban.


02. Josephine (French Edit) (1985)

Rea ezt se szereti, ezt különösen nem, mert ugye a lányáról szóló dalt remixelték, piszkították össze. Pedig a dal összes verziója nagy, ez a funkos baleári chill meg egyenesen mesés!


01. On The Beach (1986)

Mit lehet ehhez hozzáfűzni. Örök nyár.

Címkék: top 10 chris rea
https://recorder.blog.hu/2017/11/06/10_tokeletes_chris_rea-dal_tokeletes_utazos_rajongoi_videokkal_a_ma_esti_koncert_ele
10 tökéletes Chris Rea-dal, tökéletes utazós rajongói videókkal a ma esti koncert elé
süti beállítások módosítása