Legyél tudatos zenerajongó!

2017.10.26. 19:44, RRRecorder

fairplaynap.png

Október 26. az első Fair Play Nap, amikor azért kampányolnak, hogy tudatosan hallgassunk zenét: menjünk koncertre, vegyünk lemezt vagy stream előfizetést.

Amikor a ProArt első nagy kampányait tartotta, még arra próbálták rávenni az embereket, hogy vegyenek CD-ket. Az első Fair Play Napon, vagyis október 26-án inkább a "tudatos zenehallgatás" (mint a nyugati társadalmak egyik nagy trendje, a tudatos fogyasztás alesete) van a fókuszban. Illetve ezzel összefüggésben az, hogy a zenész akkor tud megélni a zenélésből, ha a rajongói elmennek a koncertjeire, zenét vagy zenekaros cuccokat vásárolnak, legális stream szolgáltatásokat használnak - ha előfizetnek, annál jobb. És hogy a rajongóknak is az a jó, ha a kedvencük meg tud élni a zenélésből.

Mint a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, kifejezetten pozitív üzenetet akarnak küldeni, vagyis nem elítélni a "kalózkodókat", hanem felhívni a figyelmet arra, hogy mikor "érvényesül a fair play", és mikor nem - ha valaki belóg egy koncertre vagy torrentezik (ez közismert), vagy ha a YouTube-ról lerippelik a zenét (ezt sokan nem tudják - így a videó utáni reklámbevételtől esik el a zenész; és amúgy a YouTube felhasználási feltételei is tiltják ezt, vagyis az a szöveg, amit soha senki nem olvas el). A szervező ProArt is tudja, hogy egy ilyen kampánytól nem fognak milliók előfizetni a Spotify-ra, de úgy látják, hogy amúgy is elindult egy folyamat, hogy már "menőnek" számít, ha valaki stream szolgáltatást hallgat; illetve egyre többen jönnek rá, mennyivel kényelmesebb egy előfizetés - a kampány erre kíván ráerősíteni.

A résztvevő klubokban is levetítik az alábbi videót, amelyben a Váczi Eszter Quartet, Lóci Játszik, a Drastik Putto, a Jónás Vera Experiment és a Margaret Island tagjai szólalnak meg.

Címkék: fair play nap
https://recorder.blog.hu/2017/10/26/legyel_tudatos_zenerajongo
Legyél tudatos zenerajongó!
süti beállítások módosítása