Ismét összeáll a világtörténelem legjobb noise rock-zenekara, a Jesus Lizard

2017.10.05. 13:23, RRRecorder

the_jesus_lizard.jpg

1999-ben oszlottak fel, 2009-ben egy turnéra összeálltak, és most ismét. Sajnos (egyelőre?) csak Amerikában lépnek fel.

A lehengerlő énekesi produkció, pengeéles gitár és betonkemény ritmusszekció a noise rock alapegyüttesévé tette az első körben 1987 és 1999 között létezett The Jesus Lizardot, az pedig, hogy David Yow a koncertek nagy részét az őt nem kímélő közönségben töltötte, és amikor a színpadon volt, akkor sem fogta vissza magát, külön legendássá lett. Ráadásul Steve Albini meghatározó (nem)produceri munkái is voltak a Touch & Go kiadónál megjelent lemezek (Head, Goat, Liar, Down). Ezeket aztán két nagykiadós, de a Capitol Records által hozzá fűzött reményeket (akkor kereste mindenki az "új Nirvanát") be nem váltó album (Shot, Blue) követte; illetve záróaktusként egy újabb négybetűs válogatás, a Bang.

A Jesus Lizard soha nem lett olyan rettenetesen sokat hivatkozott zenekar, mint néhány kortársa. Másfelől a "kultikus" jelző a minimum, amit megérdemel, és vannak azért zenekarok, amik noise rockot játszanak, és le sem tagadhatnák a hatást, a Pissed Jeans és a Metz a leghíresebb közülük, de a Budapestet is megjárt Young Widowst is érdemes említeni. (Meg hogy a nagyszerű magyar zenekar, a sajnos feloszlott derTANZ is a hatások között emlegette őket itt a Recorderen.)


Miután a Jesus Lizard elődzenekara, a Scratch Acid összeállt egy kicsit (például a Touch & Go nagy önünneplő fesztiválján léptek fel), 2009-ben visszatért a Jesus Lizard is egy turnéra, például Európában játszottak az All Tomorrow's Partieson is, és magát a zenekart is meglepte, milyen jól sikerült a dolog. Aztán megint semmi (illetve egy tervezett, majd lefújt turné), a tagok feltűntek itt-ott, a civilben fotóretusálással foglalkozó David Yow például a Qui zenekarral énekelt egy kicsit, illetve kiállító művészként, két számnyi vendégénekesként járt Ausztriában a Donaufestivalon is (ez a szórakoztató magyar nyelvű interjú készült akkor vele).

JÉZUSOS ZENEKAROK GYŰJTEMÉNYE

Most pedig megint lesznek koncertek, egyelőre Amerikába hirdettek meg hat darabot. Kicsit nehézkes a visszatérés, mert négyen négy helyen laknak, és ugye mindenkinek megvan a saját élete stb. De azért kiderül a Noisey cikkéből, hogy készülnek rendesen, David Yow azt állítja, hogy úgy fog gyúrni járni, mintha Rocky lenne, merthogy amit a színpadon / azon kívül csinált, az "akkor sem volt könnyű, most meg kibaszott nehéz". Van még egy sokat sejtető mondat a cikkben, miszerint "2009 után fel sem merült, hogy új lemezt készítsenek, amit Duane Denison [gitáros] eléggé sajnált", szóval ki tudja. Ha valaki Amerikában él, vagy csak ezért kiutazna, a dátumok a linkelt cikkben megtalálhatók.

Címkék: the jesus lizard
https://recorder.blog.hu/2017/10/05/ismet_osszeall_a_vilagtortenelem_legjobb_noise_rock-zenekara_a_jesus_lizard
Ismét összeáll a világtörténelem legjobb noise rock-zenekara, a Jesus Lizard
süti beállítások módosítása