Kísérletező zenei kalandok – UH Fest 2017

2017.09.27. 10:25, corecorder

uh_fest_2017.jpg

Október első hetében újból a szokatlan megközelítések és underground színterek állnak Budapest zenei életének középpontjában – 2017-ben is UH Fest a főváros nyolc különböző helyszínén. Magyarország egyik legeredetibb, legkísérletezőbb fesztiválja több mint harminc fellépővel várja az érdeklődőket október 1-8. között, mi pedig összeszedtük, hogy kiket várunk legjobban idén.

Az UH Fest, korábbi nevén Ultrahang Fesztivál szervezőit saját bevallásuk szerint is a kalandvágy vezérli: 2001 óta hoznak el különféle alulreprezentált és unkonvencionális előadókat, hanginstallációkat Budapestre. Az utóbbi tizenhat évben köztük volt Dean Blunt, a Stara Rzeka és a Dwarfs of East Agouza, Vatican Shadow, Richard Dawson, The Bug, Teho Teardo vagy épp több mint tíz évvel ezelőtt Tim Hecker – most pedig sorra veszünk néhány fellépőt az idei felhozatalból is, akiket érdemes megnézni jövő héten.


UH Fest

Helyszín: Trafó, Lärm, Toldi, Gólya, Műtő, Artus, Francia Intézet, Feszty-ház

Időpont: október 1-8.

Jegyár: a beszélgetések ingyenesek, a legtöbb programtömb 2000 Ft, bérlet 18 500 Ft

Facebook-eseményoldal

Teljes program a fesztivál weboldalán


AZ UH FEST ALAPÍTÓJÁVAL, NUN ANDRÁSSAL KÉSZÜLT INTERJÚNK ITT OLVASHATÓ.


Ellen Arkbro

október 2. hétfő 19:00, Trafó

Ellen Arkbro zenéje egyfajta oszcilláció a kilencvenes évek popzenéje és a hatvanas évekbeli amerikai minimalizmus között, ő maga pedig egyszerre drone-hangművész és orgonista. Hanginstallációkat készít, hosszú időtartamú kompozíciókat komponál, templomi orgona hanghullámaival játszik és tubára, kürtre és harsonára írt darabjai is vannak, érdekes, nem mindennapi művész érkezik személyében az UH hétfői napjára.


Croatian Amor

október 3. kedd 20:30, Lärm

A Damien Dubrovnik duóval 2009-ben karrierjét elindító Loke Rahbek áll az 1989, Hvide Sejl, LR, Semi Detached Spankers művésznevek mögött egyaránt, Croatian Amor projektje azonban mind közül a leg(el)ismertebb – legutóbbi, 2016-os Love Means Taking Action című lemezéről és idén májusi Finding People című EP-jéről már a Pitchfork is írt. Az emberi kapcsolatok és a szerelem szépségeit és fájdalmasabb részeit témájául választó dán művész zenéjében kaotikus disszonancia találkozik letisztult harmóniával, videojátékos párbeszédek suttogó elkeseredéssel.


Ron Morelli

október 5. csütörtök 21:30, Lärm

"Undorodom az emberiségtől" – vallja egy interjúban a brooklyni L.I.E.S. kiadó atyja, aki saját nevén csupán 2013 óta ad ki lemezeket. A debütáló Spit house-technója után második albumával inkább kísérletezni kezdett, a house-t felváltotta az ambient, aztán a 2015-ös A Gathering Together indusztriális zajongása még inkább kitágította zenei világát. Morelli élő fellépéseikor leginkább az utóbbi irány mutatkozik meg, szettjeit noise és absztrakció jellemzi.


Okkyung Lee

október 7. szombat 19:00, Trafó

A dél-koreai születésű csellista annyi izgalmas előadóval dolgozott már együtt, hogy a legfontosabbakat kiemelve is nagyon hosszú a lista: egyaránt szerepel rajta a Trafót már tavasszal megjárt Jenny Hval, a Lou Reed-exfeleség performanszer Laurie Anderson, a freejazz-pionír Cecil Taylor, Thurston Moore, John Zorn vagy épp a Swans. Élőben a nyers improvizáció és az érzékeny zajok hatják át játékát, trafós fellépése kihagyhatatlan szombat esti program.


My Cat Is An Alien

október 7. szombat 19:00, Trafó

Az Opalio-testvérek, vagyis Maurizio és Roberto Opalio avantgárd experimentális audiovizuális performansza legelső, 1998-as koncertjén máris a Sonic Youthnak nyitott - Thurston Moore azóta is rajongójuk. Rajta kívül aztán a Wilco-tag Nels Cline-nal vagy épp Keijo Hainóval is dolgoztak együtt, kozmikus gitáros elektronikájuk pedig a The Wire címlapját is meghódította. Briliánsan egyszerű és elemi szinten vonzó.

https://recorder.blog.hu/2017/09/27/kiserletezo_zenei_kalandok_uh_fest
Kísérletező zenei kalandok – UH Fest 2017
süti beállítások módosítása