Lemeztáska – Szűcs Krisztián (NAZA, Rühös Foxi)

2017.09.26. 13:05, rerecorder

naza.jpg

Szűcs Krisztián a Heaven Street Seven 2015-ös feloszlása után NAZA néven jelentkezett új formációval, amelyet a Magna Cum Laude-s Mező Mihállyal és más ismert hazai zenészekkel alapított. Az kell, ami nincs címmel a nyáron jelent meg első nagylemezük. Szeptemberben azonban egy abszurdpop-együttessel, a Rühös Foxival is kiadott egy lemezt – mindezek örömére egykori HS7-es zenésztársa, Takács Zoltán Jappán után Szűcs is bemutatja kedvenc zenéit, inspirációt.

r-4034332-1353050447-4585_jpeg.jpgElső zenei emlék

Nagyapám a balatonakarattyai nyaralóban minden reggel fél hétkor gyakorol brácsán. Nem biztos, hogy ez önmagában a zenészség felé terelt volna. Ennél meghatározóbb az anyámtól kapott Beatles 1962-66 kazetta, ami kék volt és jugoszláv. A fröccsöntött termék illata ma is az orromban van.

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Madness: Complete Madness, asszem. A Rózsavölgyi Zeneműboltban találtam.

Meghatározó koncertélmény

Hungaria koncert a Budapest Sportcsarnokban 1983-ban. Bár inkább a színpadon felépített hungarocell Hotel Menthol lehetett nagy hatással, mert arra emlékszem csak az egészből. De ha az egész eddigi életemre vetítjük a kérdést, akkor a három legjobb koncert az Faith No More, Pulp és National volt.

Zene, ami zenélésre inspirált

Teljesen reménytelen vállalkozás a felsorolás, de a Beatles biztos megkerülhetetlen, tinédzserkorban The Cure, Joy Division, Pink Floyd, Edith Piaf, Peter Gabriel, később a HS7 megalakulásakor fontos testközeli hatás voltak az Andersen és a Sexepil.

Hatások a Babyface indulásakor

faith-no-more-angel-dust.jpgEgyszerre iszonyú dárkok voltunk (tehát megint Cure és JD, Bauhaus, Sisters Of Mercy stb.), de ugyanakkor Faith No More fertőzésünk is volt, főleg miután megjelent az Angel Dust, meg persze Alice In Chains is, majdnem elfelejtettem.

Hatások a Heaven Street Seven indulásakor

A már felsoroltakon kívül bekerült a képbe a Jesus And Mary Chain, Suzanne Vega és az R.E.M., meg ezer aktuális britpop és nem britpop zenekar.

Hatások a The Twist indulásakor

Addigra már annyi minden volt minden tag fejében, hogy lehetetlen lenne konkrét hatásokról beszélni. Egyébként úgy kezdtük, hogy ez egy poén lesz, aminek keretében blues felfogású feldolgozásokat játszunk. Volt ott OMD, Depeche Mode, Peter Gabriel, Johnny Cash meg a jó ég tudja mi nem. Végül persze sem a coverbandségből, sem a blues-ból nem lett semmi. Szerencsére. Illetve hazudok, mert végül klipet is csináltunk a The Shamen-féle Move Any Mountainből, amiért a Shamen kiadója és egyben menedzsere Charles Cosh még vállon is veregetett minket. Még szerencse, hogy nem perelt.

Hatások a NAZA indulásakor

Erre már végképp képtelenség válaszolni, mert ennyi idő zenehallgatás és zenélés után már szerintem csak felületi szinten befolyásolja bármi új zene a dalírást. Meg hát kérdés, hogy létezik-e egyáltalán bármilyen szempontból újdonságnak ható zene ma. Hangszerelés szempontjából részemről próbáltam a kényszeres állandó gitárjelenlétet, illetve az agyonhangszerelést leküzdeni. De szerintem sokkal meghatározóbbak a nem zenei hatások.

Kedvenc Joy Division-dal (Szűcs egy Ězeknäk nevű együttessel koncertezett Joy Division-műsorral)

The Only Mistake.

Kedvenc magyar lemez

cseh_tamas_utoirat.jpgCseh Tamás: Utóirat.

Kedvenc magyar dal

KFT: Nem sikerül kikúrálni magam és LGT: Nézd, az őrült!

Kedvenc lemez a 60-as, 70-es évekből

Bor-sör mester és Hunky Dory.

Kedvenc lemez a 80-as évekből

The Jesus And Mary Chain: Darklands és Suzanne Vega: Solitude Standing.

Kedvenc lemez a 90-es évekből

pulp_differerent.jpgPulp: Different Class.

Kedvenc lemez a 2000-es évekből

Interpol: Antics.

Kedvenc lemez a 2010-es évekből

The National: High Violet.

Minden idők legjobb lemeze

Najóvanmá.

Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

las.jpgNincs lemezgyűjteményem, de van két szent bakelitem: The La’s: There She Goes kislemez, és egy Robbie Nevil C’est la Vie maxi.

Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

Deftones: Back To School, bár nincs stílusom. Na meg pesze a Jump Around a House Of Paintől.

Bűnös zenei örömöd

Aki korombeliként letagadja, hogy volt Modern Talking műsoros kazettája, az nem egyenes ember. Illetve a Need For Speedből megismert Suni Clay: In A Hood Near You.

Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Bármilyen Morcheeba-, vagy Manu Chao-szám, mivel a HS7-tel legalább 30 évig kellett hallgatnunk a turnébuszban ezeket. Eleinte még oké volt, de aztán már nem annyira.

Dal, amit bárcsak te írtál volna

Prefab Sprout: We Let The Stars Go, vagy alkalmasint szinte bármelyik Paddy McAloon-dal. Persze van még tízezer más is, csak most hirtelen ez jutott eszembe.

Zene, amitől boldog leszel

The Association: Windy, meg persze Penny Lane forever. Bár a Penny Lane olyan kozmikus szintre emeli a boldogságot, hogy az már inkább ijesztő.

Kedvenc heartbreak lemez

bjork-debut-1993.pngBjörk: Debut. Ez régen volt, kábé amikor megjelent, azóta nincs hartbrék, de elméletileg még lehetne Bob Lindtől a Cool Summer.

Zene, ami elgondolkodtat

Nem tudok gondolkodni. Mondjuk azért a Túlvilág Náspángpi(n)améz című lemezétől, azért beindulnak a fogaskerekek.

Kedvenc zene utazáshoz

Pink Floyd: Animals.

Kedvenc zene szexhez

Elvonja a figyelmet, de hogyha már valamit kell mondani, akkor az Is This It.

Kedvenc szombat esti bulizene

Basement Jaxx: Where’s Your Head At? és Black Grape: Reverend Black Grape.

Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

vega.jpgIlyen nincs, de legjobban elaludni a Suzanne Vega Solitude Standingjére tudok.

Kedvenc friss, idei lemezek

Hát, őszintén szólva nem nagyon figyeltem, de ha lett volna valami nagyon OLYAN, akkor biztos megakadt volna rajta a fülem. De például nagyon ötletesnek tűnik a Roosevelt nevű kölni egyszemélyes zenekar debütáló albuma.

Kedvenc vízparti sláger

The Thrills: Santa Cruz.

Kedvenc dal 1954 előttről

Legyen mondjuk az 1933-ban a Jerome Kern-Otto Harbach szerzőpáros által írt Yesterdays című dal, aminek a legklasszikusabb verzióját Billie Holiday adta elő, de nekem a kedvencem a 90-es években Marianne Faithfull által énekelt.

Íme a Rühös Foxi bemutatkozó anyaga, mely egy gyors, spontán stúdiózásból született, Szűcs Krisztián (ének, gitár), Baksa-Soós Attila (ének, fuvola), Horváth Kristóf (basszusgitár, gitár), Vazul Császár (kalimba, hugyhang), Jappán (szinti, zongora, felvétel, keverés, masterelés) és Horváth Botond Barnabás Barnsz (dob, stadiongitár, felvétel, keverés, masterelés) pihent szellemi konstellációjából: A Minőségi üzenet élő lemezbemutatója ma, szeptember 26-án a Várfok utcai Fest;tisztít Galériában lesz, Facebook-esemény.


és a bemutatkozó NAZA-lemez, az Az kell, ami nincs

https://recorder.blog.hu/2017/09/26/lemeztaska_szucs_krisztian_naza_ruhos_foxi
Lemeztáska – Szűcs Krisztián (NAZA, Rühös Foxi)
süti beállítások módosítása