Nem lehet a menekültekről új We Are The Worldöt írni

2017.09.15. 12:00, RRRecorder

nick_mulvey_myela.jpg

Megszaporodtak a menekültválságot feldolgozó dalok, még a Coldplay is kiadott egyet. De a We Are The World típusú jóindulatú giccs már nem vállalható. A zenészek célja az, hogy hangot adjanak a menekülteknek, és ellenpontozzák az uszító politikát.

Bár a menekültválság 2015-ben dominálta az újságok címlapjait, mostanra szaporodtak meg a témát feldolgozó dalok. Ezekről a Guardian közölt izgalmas, nagy körképet, számos alkotót megszólaltatva.

A kiindulópont az, hogy a We Are The World típusú, jóindulatú giccs korszaka lejárt. "A negyven alatti zenész már úgy nőttek föl, hogy pontosan tisztában vannak a politikai, humanitárius dalok buktatóival, azzal, hogy milyen könnyű beleesni az álszentség vagy egy tragédia kihasználásának csapdájába" - fogalmaz a Guardian.

TOP 10: MENEKÜLT ZENÉSZEK

Az egyik megoldás, hogy a dalokban megpróbálják a menekültek szempontjait érvényesíteni, nekik hangot adni - akár úgy is, mint Nick Mulvey, aki az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által készített interjúkra támaszkodott, klipjét pedig az Iránból érkezett, a hírhedt calais-i Dzsungelt is megjárt Majid Adin rendezte. "Úgy éreztem, hogy nem volna helyes a saját költészetemmel feldolgozni ezt a témát. Nem tehetek úgy, mintha bármi fogalmam lenne arról, milyen érzés ilyen mértékű bizonytalanságot és traumát átélni. Ezért arra gondoltam, hogy a menekültek saját szavait fogom használni. Ha a tényeket magukat mutatod be, akkor nem kell moralizálni, mert teljesen világos lesz, hogy mi a helyes és mi a rossz" - mondta Mulvey a Guardiannek.

Benjamin Clementine egyenesen úgy nyilatkozott, el kell kerülni még az olyan szavakat is, mint a "menekült" vagy "bevándorló": "Mindannyian arra születtünk, hogy utazzunk, helyet változtassunk. Mindannyian menedéket, biztonságot, reményt keresünk. Fel kéne hagyni azzal, hogy címkékkel látunk el embereket azért, mert alapvető emberi dolgokat csinálnak" - mondta a Guardiannek.


Más céljai is lehetnek egy menekültekről szóló dalnak, mint az, hogy megmutassák az embert az olyan, természetüktől fogva dehumanizáló számok mögött, mint hogy "több mint 20 millió menekült él a világon". Például az, hogy megmutassák: a menekülteket egyre gyakrabban megbélyegző politikai retorika valójában nem az emberek véleményét közvetíti. A Guardian idéz egy felmérést, amely szerint a 18-35 éves korosztályba tartozók 73%-a amellett van, hogy hazája fogadja be a menekülteket. (Ez egy globális közvélemény-kutatás volt.) Vagy az, hogy felhívják a figyelmet a kérdésre, hiszen a menekültválság most már nem tűnik olyan "forró témának", kiszorították az újságok címlapjáról Trump és a Brexit hírei - pedig a válság mélysége nem csökkent. És persze a bevételeket számos zenész - köztük a Coldplay is - menekülteket segítő szervezeteknek ajánlja fel.

MAGYAR ZENEKAR EGY MENEKÜLTEKET SEGÍTŐ NEMZETKÖZI VÁLOGATÁSON

Ahogy a dalok nem a We Are The World sémáját követik, úgy a jótékonysági koncerteknek is új formát kellett találni. A Give A Home egyszerre kis- és nagyszabású esemény keretében szeptember 20-án lakáskoncerteket adnak majd zenészek a világ több mint 200 városában - köztük olyan befutott előadók is, mint a Morcheeba, az Above & Beyond, a Hot Chip, a Rudimental, a National, Frank Turner, Jessie Ware, Nigel Godrich, KT Tunstall, Matthew Herbert és még sokan mások. Persze mindezt a Facebookon élőben lehet majd követni. A szervező szerint azért értelmesebb ez, mint a nagyszabású koncert, mert "az otthon fontosságát mindenki átérzi", és pont ez a menekültek befogadásának kiindulópontja.

TISZTELET A BEVÁNDORLÓKNAK! – MENEKÜLTÜGY ÉS VILÁGZENE

Néhány dal, amik még szerepelnek a Guardian cikkében:

 

 

  

 

https://recorder.blog.hu/2017/09/15/hangot_adni_a_menekulteknek
Nem lehet a menekültekről új We Are The Worldöt írni
süti beállítások módosítása