Kétmilliárd katt – A 2017-es nyár slágerei (1. rész: Bruno Mars-tól a Haimig)

2017.07.07. 11:03, rerecorder

bruno-mars-press-photo-credit-kai-z-feng-2016-012a-billboard-1548.jpg

Ezeket fogod hallgatni a vízparton. Az idei nyár legnagyobb slágervárományos dalairól mondja el véleményét négy magyar dalszerző-producer: Kamau Makumi, a Mary PopKids frontembere, az idei Sziget-himnusz társszerzője; iamyank, aki az imPro School zenesuli egyik vezetőoktatójaként producereket nevel; Takács Zoltán Jappán, aki a Soerii & Poolekkel szállított nyári slágereket és producerként is rendkívül felkapott; valamint Horváth Gáspár, a szintén slágerbiztos Irie Maffia és a Kelemen Kabátban billentyűs-dalszerzője, aki JumoDaddy néven is otthonosan mozog a legaktuálisabb hangzások világában. Az 53. Recorder magazin Víz és zene fókusztémájában megjelent, a 2017-es nyár slágeresélyeit sorra vevő cikk első része következik.

Íme, a „2017-es nyár slágerei"-ből nyolc és a hozzájuk fűzött kommentárok:

# Bruno Mars: That’s What I Like

JumoDaddy: A feleségem egyik kedvenc dala, így én is sokat hallgatom. Nagyon jó szám, élőben is nagyon komolyan megszólalt és a több mint félmilliárd megtekintés is árulkodó jel.

iamyank: Nagyon szeretem, de a 24k Magic nagyobbat ment nálam.

Kama: Nekem ez az R.Kelly-s r&b, a slowjames időket idézi. Jó kis dal, de...

Jappán: Sajnos bár maximálisan elismerem Brünót, összességében nekem már annyira direkt stílusgyakorlat ez a szám (is), hogy nem nagyon tudok mit kezdeni vele.


#
Calvin Harris ft. Frank Ocean & Migos: Slide

JumoDaddy: Számomra ez az a dal, amit hallasz, ismersz már valahonnan, de nem tudod pontosan, ki az előadó. A hiphop-diszkó-funk beat kortalan, Migos eléggé pörög, még bármi lehet belőle.

iamyank: Frank Ocean nélkül nem sokat érne, de slágernek így sem mondanám, csak egy laza moodnak.

Kama: Mióta megjelent, ezt énekelgetem magamban! Nálam ez lesz a befutó! Frank Ocean ösztönösen zseni, könnyed éneke nagyon elviszi. Sláger is és jó is. Ami elég ritka kombó. 

Jappán: Ezt bírom. Jó, hogy az öreg Calvin mégse ment nyugdíjba. LOL.


CALVIN HARRIS PÁLYÁJÁT ÉS VELE PÁRHUZAMOSAN A 10-ES ÉVEK POPZENÉJÉT ITT ELEMEZTÜK.


# DJ Khaled ft. Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper, Lil Wayne:
I’m The One

JumoDaddy: Nem tudom komolyan venni ezt a dalt és klipet, de ez nem gátolja meg, hogy sláger legyen. (Mégis, valahogy a kevésbé rágógumi és műanyag, egyszóval hitelesebb dalok ma szerintem újra jobb esélyekkel indulnak ebben a versenyben.)

iamyank: Hahahah, erre a számra nemhogy jövőre, de már ősszel sem fog emlékezni senki.

Kama: Major Key! Elég all-star a csapat. Nekem ez leginkább Bieber-számnak tűnik. Igazi nyálas, éneklős ügy. Tetszik! Nyárra jó lesz!

Jappán: Nemá.


# Drake: Passionfruit

JumoDaddy: Őszinte, jó dal. Érdekes afrobeates beütésű zene és mély szöveg. Slágernek talán túl szomorkás és mély, de kifejezetten szeretem.

Kama: A One Dance nagyon beakadt nálam egy-két éve, meg szeretem ezt a karibi hangulatot, de ez most nekem nem annyira.

Jappán: De tényleg, nemá.


KEDVENC VÍZPARTI SLÁGEREM - MAGYAR ELŐADÓK A BEACH-ZENÉRŐL.

# Ed Sheeran: Shape Of You

JumoDaddy: Ed Sheeran Thinking Out Loud utáni érdekes fordulata, amely már most gigasláger. Nagyon erősen érezhető rajta, hogy a Lean On úton haladva, mesterségesen gyártott sláger.

iamyank: Na, ez az achillesem. A marimbaszerű intró nekem azonnali blacklist lenne, viszont a flegma, de kedves éneklés mégis beránt, aztán amikor megérkezik a TLC-től kölcsönzött dallamsor, akkor megadom magam. Fun fact: ezekben a szubos trap basszusoktól hemzsegő időkben tök szimpatikus húzás egy olyan popdalt csinálni, amiben 1:16-ig konkrétan nincs basszus és utána sem túl sok. Elegáns. Szénné hallgattam.

Kama: Nem egy jó dal, de nagyon csúnyán fülbemászós. Tudom az egész szövegét fejből, pedig sosem tettem be.

Jappán: Van egy rádiós live session ebből, azt imádom. Ed Sheeran legnagyobb ereje tényleg abban van, hogy kizárólag refréneket ír. Minden egyes nüanszából lehetne írni egy dalt, aminek az lenne a refrénje. Nyilván baromi tenyérbemászó, meg kicsit(!) idegesítő, de kétségkívül zseni a faszi.


# Future:
Mask Off

JumoDaddy: Igazi trap zene. Szegény sorsú, kodeines-downer dal szövegében és zeneiségében is. Jellegzetes Future-flow, és nagyon jó hangmintaválasztás. A hetvenes évekbeli börtöndalból származó fuvolarész nagyon jellegzetessé teszi. Hiphop-körökben már most sláger.

iamyank: Klubban valószínűleg rábólintanék, mert nagyon jó a minta az alapban, de ennél nekem nem sokkal több.

Kama: Forró. Molly Percocets.

Jappán: Future-t alapvetően bírom, de ezt a számot speciel nem értem. Baromi öreg lehetek már.


# Gorillaz ft. Popcaan:
Saturnz Bars

JumoDaddy: Érdekes dal, Popcaan vendégszereplésével, akit nagyon szeretek. A videoklippel együtt az igazi. Slágeresélyesnek nem mondanám.

iamyank: A klip óriási, hozza az elvárt Gorillaz-szintet, de mégsem érzem a kényszert, hogy újrahallgassam.

Kama: Nagyon irigylem a Gorillaz hangzását, jövőbe mutató az egész lemez. Ez a dal viszont annyira nem csúszik. A Damon Albarn-os éneklős-vonalat szeretem, mint a Sleeping Powder.


# Haim:
Want You Back

iamyank: Üdvözlöm az organikus hangszerelést, üde színfolt, de a Shape Of You után nehéz már mit mondani.

Kama: Nagy dal. Jó lesz a fesztiválokra menet maxhangerőn betenni a buszban. Tetszik, hogy egyszerre nyolcvanas évekbeli retro és modern is. Június elején Barcelonában a Primavera Soundon láttam őket néhány barátommal és nagyon meglepődtünk, hogy mennyire jók élőben is.


(folytatjuk Harry Styles-tól Lorde-n át Fonsiig másokkal)

https://recorder.blog.hu/2017/07/07/ketmilliard_katt_a_2017-es_nyar_slagerei_1_resz_bruno_mars-tol_a_haimig
Kétmilliárd katt – A 2017-es nyár slágerei (1. rész: Bruno Mars-tól a Haimig)
süti beállítások módosítása